Как да направим от врага приятел

В Египет живял един старец, който строго изпълнявал правилата на отшелническия живот, за което всички го почитали като съвършен във вярата и благочестието. Всички го наричали свой молитвен застъпник и го молели за благословение. Когато славата на този монах все повече се разпространявала и при него започнали да идват посетители от далечни области, в Египет дошъл преподобни Пимен и си устроил пустинна обител. Изведнъж по-голямата част от хората се обърнали и започнали да търсят него, така че килията на преподобни Пимен била винаги пълна с народ. Такова поведение не е рядкост - да се дава предпочитание на новия човек пред този, който ни е известен. Независимо от това старецът се разгневил на новодошлия, започнал да му завижда и да схваща постъпките му само откъм лошата страна. Свети Пимен скоро разбрал за това и казал на учениците си: “Братя мои, как да постъпим с тези лекомислени и досадни хора, които идват при нас, които не представляваме нищо, след като са изоставили един толкова свят мъж? Как да излекуваме гнева на великия отец? Да отидем, да му се помолим, може би ще се умилостиви”.


Каквото казал, това и направил Божият угодник. Отишъл с братята при угнетения и тъжен старец и почукали на вратата му. “Кой чука?” - попитал послушникът. “Кажи на твоя старец, отговорил Божият праведник, че е дошъл Пимен с братята да приеме благословение от него”. Като чул толкова неприятното му име, старецът избухнал от гняв. “Кажете на Пимен, че нямам време да се срещам с него и братята” - с раздразнение отговорил той. Но преподобни Пимен заедно с братята в един глас отвърнали: “Няма да си тръгнем оттук, докато не се удостоим да приемем благословение от светия мъж...”. Изгаряни от знойната горещина, те останали пред вратата на килията.


Накрая, като видял смирението и търпението на дошлите, старецът се умилил, отворил вратата и ги приел с братска целувка и с любов разговарял с тях. “Наистина не само е справедливо това, което досега съм слушал за вас, им казал старецът, но във вас виждам дела стократно по-достойни”... Оттогава този старец станал приятел, с когото преподобни Пимен често говорел.

Християни, ако разберете, че някой изпитва гняв към вас, постарайте се всякак да му угаждате, като постъпвате така, сякаш нищо не знаете за неговото недоброжелателство. Тогава той без никакво напомняне от ваша страна ще разбере своята несправедливост и ще ви обикне. Ако на неговата вражда отговорите с вражда, скоро този недоброжелател ще стане ваш враг, като в определен момент ще бъде в състояние да извърши и злодейство към вас.

От книгата "УЧИЛИЩЕ ЗА БЛАГОЧЕСТИЕ" - Том 1

Свети отци на православието

Жития на светци

  • Официален сайт на Софийска епархия
  • Богоносци
  • ДОБРОЛЮБИЕ
  • Лествица
  • ПОКЛОННИЧЕСКО-ПРОСВЕТЕН ЦЕНТЪР Св.Йоан Рилски
  • ПРАВОСЛАВИЕ
  • ВЕРОУЧЕНИЕ ЗА УЧИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ
  • АУДИО БИБЛИЯ
  • ВСЕМИРНО ПРАВОСЛАВИЕ
  • ОФИЦИАЛЕН САЙТ НА СВ.СИНОД НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА - БЪЛГАРСКА ПАТРИАРШИЯ
  • ПРАВОСЛАВЕН СВЯТ