АКАТИСТ НА СВЕТА ВЕЛИКОМЪЧЕНИЦА МАРИНА

АКАТИСТ НА СВЕТА ВЕЛИКОМЪЧЕНИЦА МАРИНА

КОНДАК 1

Избранице от Бога да бъдеш Христова невеста, света многострадална великомъченице Марино! Ние, почитащите твоята светла памет, ти принасяме това хвалебно и благодарствено пение. А ти, понеже имаш голямо дръзновение пред Пресвета Троица, избави ни от всяка скръб, беда и болест, за да зовем към теб:
Радвай се, света Марино, помощнице на всички, които те почитат!








ИКОС 1

Ангелите се удивиха на девствената ти чистота, мъченице, с която си просияла като драгоценен маргарит посред езическия мрак и нечистота. И макар да си растяла в нощта на езическото многобожие, ти, бидейки сама духовен бисер, си намерила най-скъпоценния Бисер – Христа Господа. Затова ти пеем така:
Радвай се, преславна рожбо на Антиохия; радвай се, питомна издънка от дива маслина!
Радвай се, безценен бисере на девството, радвай се, сияен сапфир на целомъдрието!
Радвай се, бляскав аметист на сърдечната чистота; радвай се, красив смарагд на добрите нрави!
Радвай се, чисто злато на всяка добродетел; радвай се кристален яспис на християнската вяра!
Радвай се, Марино, море на Христовата любов, радвай се, река, течаща в Небесния Едем!
Радвай се, света Марино, помощнице на всички, които те почитат!

КОНДАК 2

Виждайки, че поклонението на мерзките богове и свързаните с тях срамни увеселения, са противни на чистия разум, Божията агница Марина, слушайки Евангелското Слово, повярва от цяло сърце и душа в Христа Господа и от този ден и час търсеше християнски свещеник, за да я кръсти в Отца, Сина и Светия Дух, Единия Бог в Троица, Комуто пеем: Алилуия!

ИКОС 2

Слушайки, че Синът Божий, от любов към хората станал Син Човешки, слязъл от Небето на земята, приел страдания и Кръстна смърт, а след това възкръснал от мъртвите и отново се възнесъл в Царството Си, за да приготви нетленни блага на всички, повярвали в Него, чистото сърце на Марина пламнало от любов към Него. И нашите сърца горят от любов към тебе, света девомъченице, затова с умиление ти пеем:
Радвай се, усърдна слушателко на Словото Божие; радвай се, изпълнителке на това Слово!
Радвай се, мъдра девице, чийто светилник гори и до днес; радвай се, че си посрещнала достойно Младоженеца Христос!
Радвай се, словесен гръм, поразил жреците на идолобесието; радвай се, сладкозвучна лира на Светия Дух.
Радвай се, ти, която си била кръстена в купела на собствената си мъченическа кръв; радвай се, че те е кръстил Утешителят Свети Дух!
Радвай се, че Ангел небесен е бил твой възприемник; радвай се, преизобилен извор на очищения!
Радвай се, света Марино, помощнице на всички, които те почитат!

КОНДАК 3

Силата на Всевишния осени крехката и нежна девица Марина, когато тя, умъдрена от Божията благодат, без страх и боязън отхвърли предложението на нечестивия градоначалник да се омъжи за него, не скривайки и това, че е християнка и друг жених, освен Христос, не желае. Избави ни, девомъченице, от всяка нечиста похот, та с чисти сърца да въздаваме хваление Богу: Алилуия!

ИКОС 3

Имайки велика любов към Пресладкия Иисус, ти, девомъченице Марино, макар и лишена от родителска закрила и презряна от родствениците си заради вярата ти в Христа, си се утешила с думите на псалмопевеца и си казвала: Баща ми и майка ми ме оставиха, но Господ ще ме приеме! Затова с радост те възхваляваме:
Радвай се, чиста, защото си възлюбила повече от всичко и всички Христос; радвай се, прекрасна, защото си се обрекла единствено на Бога!
Радвай се, въжделена, която си казвала: Ти, Господи, си мой Отец!; радвай се, пречудна, защото си се молела: Отвека Твоето име е: „Изкупител наш!“.
Радвай се, кротка гълъбице; радвай се, Христова агнице!
Радвай се, боговъзлюбена лястовице, издигнала се високо над този зъл свят; радвай се, царствена орлице, съкрушила древната змия!
Радвай се, райска градина; радвай се, небесен Едем!
Радвай се, света Марино, помощнице на всички, които те почитат!

КОНДАК 4

Буря от негодувание изпълни сърцето на Христолюбивата Марина, когато неистовият мъчител й предложи да се отрече от нейния Иисус и принесе жертва на боговете. В отговор светата каза: Аз се научих да изповядвам Небесния Отец, Неговия Единороден Син и Пресветия Дух – единия в Троица Бог Истинен и Жив. Само на Него ще се покланям и само на Него ще пея: Алилуия!

ИКОС 4

Като чу дръзновените слова на светата девойка, богомерзкият мъчител се изпълни със злоба и заповяда да бият мъченицата с тояги, да я приковат на дърво и да стържат тялото й с железни тризъбци. А Божията Агница всичко това търпеше и само се молеше, заради което ние с възторг й се молим така:
Радвай се, света Марино, великомъченице Христова; радвай се, и се помоли за нас, малодушните!
Радвай се, дивна страстотерпице; радвай се, и ни помагай в нашите скърби и беди!
Радвай се, агнице, заклана за Христа Бога; радвай се и ходатайствай за нашето спасение! 
Радвай се, защото ти си силна и ние прибягваме към твоята помощ; радвай се, защото не презираш молбите на тези, които ти се молят!
Радвай се, победителко над царе и управници; радвай се, стълб, достигнал Небесата!
Радвай се, света Марино, помощнице на всички, които те почитат!

КОНДАК 5

Звезда пътеводна е твоят живот, света Марино, за всички, които честват твоята светла памет, защото си ни научила как трябва да се борим срещу дявола и да го побеждаваме. Заради това ние с благодарност пеем на Бога заради тебе: Алилуия!

ИКОС 5

Като те видя твърда и непоколебима срещу мъчителите, безплътният се въоръжи с цялата си сила срещу тебе и искаше да те изплаши в тъмницата. Но ти, света мъченице, се помоли така: Боже Всевишни! Дай ми сили да стъпча моя враг, както пясък се тъпче от нозе и така да съкруша силата му с Твоята непобедима мощ! Заради тази твоя победа ние радостно зовем към теб:
Радвай се, девомъченице, телом слаба, но силна духом; радвай се, защото си поразила самия бесовски княз!
Радвай се, защото си воювала с Христовото име; радвай се, озарена с небесна светлина!
Радвай се, осенена от слънцеобразен кръст; радвай се, ободрена от Светия Дух!
Радвай се, Марино, възрадвала Ангелските чинове; радвай се, дъще на горния Сион!
Радвай се, чудесно изцерена в тъмницата; радвай се, заблестяла с още по-голяма красота от преди!
Радвай се, света Марино, помощнице на всички, които те почитат!

КОНДАК 6

Всички краища на земята проповядват твоя доброчестен подвиг, невесто Христова, а демоните треперят от споменаването на твоето име, защото не могат да пеят Богу: Алилуия!

ИКОС 6

Възсияла си повече от слънцето с твоите добродетели, равноангелна Марино, и кой може да изрече величието на твоето мъжество и дълготърпение, с които си понесла такива ужасни мъчения за Христа. Затова и ние ти пеем:
Радвай се, повесена на дърво и опалвана със запалени свещи; радвай се, защото заради Христа си минала през вода и огън!
Радвай се, омита от греховете; радвай се, влязла чиста в Божия покой!
Радвай се, че заради тебе се е разтърсила земята; радвай се, защото Ангел разби оковите ти!
Радвай се, приветствана от Небесата; радвай се, привела хиляди човешки души към Христа!
Радвай се, посечена с меч за Христовото име; радвай се, наша похвала!
Радвай се, света Марино, помощнице на всички, които те почитат!

КОНДАК 7

Желаейки да бъде бърза помощница на християнския род и след възшествието й на Небесата, Бог прослави Марина като светица, а Църквата я причисли към лика на мъчениците, та и чрез нейното име да прославяме Светата Троица – Единосъщна и Неразделна – пейки: Алилуия!

ИКОС 7

Твоите свети мощи, достохвална Марино, се явиха като извор на освещение и изцеление за мнозина, а стотиците храмове, издигнати в твоя чест и носещи твоето име са пътеводни звезди към Божието Царство на всички, които радостно зовем към теб:
Радвай се, ти, чието име е като разлято миро; радвай се, кладенец от жива вода!
Радвай се, хубава като месечина; радвай се, светла като слънце!
Радвай се, защото по твоите молитви грешници се изправят; радвай се, рабиньо Господня и наша застъпнице пред Богородица!
Радвай се, ти, която като гръм плашиш Христовите врагове; радвай се, изобличение на неверниците и зли еретици!
Радвай се, тихо пристанище на обуреваемите от житейските бури; радвай се, молитвено прибежище на отчаяните!
Радвай се, света Марино, помощнице на всички, които те почитат!

КОНДАК 8

Странници и пришълци сме всички на тая земя по думите на Апостола и тук нямаме постоянен град, но бъдещия търсим, град, чието светило е Агнецът Христос и който дано наследим по молитвите на света Марина, за слава на Бога, Комуто пеем: Алилуия!

ИКОС 8

Цялата твоя сладост, всичкото твое желание беше пресладкият Иисус, блажена Марино, заради което и се удостои да получиш даровете на Светия Дух и да станеш по-богата от най-богатите царе и царици на тоя свят. А на нас, бедните и негодни за всяко добро дело, ни остава утехата да те славословим така:
Радвай се, радосте наша, отгони от нас всяка нечиста радост; радвай се, възлюбена от Христа, очисти сърцата ни от всяка злоба срещу ближния!
Радвай се, ти, която си имала мира на светия Дух; радвай се, света, помоли се за нас, огорчаващите Бога!
Радвай се, дълготърпелива; радвай се, блага и милосърдна!
Радвай се, твърд адаманте на християнската вяра; радвай се, блажена, бъди помощница на нас, маловерните!
Радвай се, кротка по сърце; радвай се, Христова гълъбице, не се отвръщай от нас, гневливите.
Радвай се, света Марино, помощнице на всички, които те почитат!

КОНДАК 9

Цялото ангелско естество се удиви на мъченическия ти подвиг, блажена Марино, а ние грешните се удостоихме в твое лице с още един ходатай и застъпник пред престола на Всевишния, Комуто никога няма да престанем да пеем: Алилуия!

ИКОС 9

Многословните витии не знаят с какви слова да изразят Божието величие, а ти не толкова с мъдри думи, колкото с дела си прославила Дароподателя Бога, Един в Света Троица прославян, в Отца и Сина и Светия Дух. Затова и ние ти пеем:
Радвай се, бедна духом, обогатила Църквата със святото си име; радвай се, защото твое е Царството Небесно!
Радвай се, плачеща за нашите грехове; радвай се, утешена в радостта на твоя Господар!
Радвай се, кротка, защото ще наследиш земята; радвай се гладна и жадна за правда, защото си се наситила!
Радвай се, милостива, защото си помилвана; радвай се, чиста по сърце, защото съзерцаваш непрестанно Бога!
Радвай се, миротворке, станала Божия дъщеря; радвай се, гонена заради правда!
Радвай се, света Марино, помощнице на всички, които те почитат!

КОНДАК 10

Като искаше да спасиш душата си и да послужиш на Единия Бог, ти, девомъченице, отхвърли от себе си вехтия човек, изтляващ в прелъстителни похоти и се облече в новия човек, създаден по Бога, Комуто пеем: Алилуия!

ИКОС 10

Закрила си, ти, и за девиците, и за съпрузите, и за всички, които прибягват към твоето молитвено застъпничество, света Марино. Затова коленичим пред твоята икона и смирено ти въздаваме тази наша похвала:
Радвай се, утешение на скръбните майки; радвай се, благодатна пазителко на техните чеда!
Радвай се, ти, която даряваш единомислие на съпрузите; радвай се, закрива на християнските домове!
Радвай се, наставнице на младите; радвай се, крепък жезле на старите!
Радвай се, майко на сираците; радвай се, застъпнице на вдовиците!
Радвай се, утвърждение на монасите; радвай се неувяхващ цвят на девствениците!
Радвай се, света Марино, помощнице на всички, които те почитат!

КОНДАК 11

Изнемогва това наше похвално песнопение, което се опитва да обхване многото чудеса, извършени от теб в помощ на почитащите светлата ти памет, света великомъченице Марино. Затова името ти се слави и Богу се принася заради тебе благодарение: Алилуия!

ИКОС 11

Светло и радостно сияе лицето ти, невесто Христова, на твоята света икона, от която ти ни подканяш дружески всичките си скърби да ти предадем, цялата си мъка за изплачем пред теб. Затова ободрени и утешени от твоето невидимо, но действено присъствие между нас, с веселие ти пеем такава похвална песен:
Радвай се, ти, която чуваш молитвата ни; радвай се, защото не се криеш от нашето моление!
Радвай се, ти, която ни съчувстваш, когато стенем в тъгата си; радвай се, че ни помагаш, когато ни нападат смъртни ужаси!
Радвай се, помощнице на нашето спасение; радвай се, защото Господ по твоите молитви чува гласа ни!
Радвай се, премъдра, която умиротворяваш душите ни; радвай се, упование наше срещу ония, които въстават против нас!
Радвай се, която ни учиш да възлагаме на Господа грижите си; радвай се, че чрез теб Бог ни укрепява.
Радвай се, света Марино, помощнице на всички, които те почитат!

КОНДАК 12

Благодат велика ти е дал Отец на Светлините, чиста дево, и всеки съвършен дар, и всяко добро деяние, а особено благодатта и дара да помагаш на верните в тяхната борба против поднебесните духове на злобата. Затова си изобразена на някои твои икони, държаща чук, с който биеш дявола, за слава на Светата Троица, на която пеем: Алилуия!

ИКОС 12

Възпяваме твоето дръзновение, което си имала в борбата си срещу безплътния, защото върху тебе се изпълниха Апостолските слова: опълчете се против дявола, и той ще побегне от вас. Помоли се за нас, света Марино, та и ние да придобием частица от това твое дръзновение, да прославим твоето милосърдие с такива думи:
Радвай се света, помоли се за нас в смъртния ни час; радвай се, страстотерпице, застъпи се за почитащите твоята памет, на митарствата!
Радвай се, мъченице, изходатайствай за нас да се причастим преди кончината си; радвай се, света девице, изпроси ни от Христа Бога мирен завършек на живота ни!
Радвай се, агнице Христова, дарувай ни да останем верни докрай на Православната вяра; радвай се, премъдра, опази ни от коварствата на идващия антихрист!
Радвай се, чиста, помоли се за нас на Страшния съд; радвай се, жителко на Небесния Иерусалим, стори и нас съграждани на светиите и свои на Бога!
Радвай се, блажена, научи ни на истинско покаяние; радвай се, увенчана, не презирай това наше моление!
Радвай се, света Марино, помощнице на всички, които те почитат!

КОНДАК 13

О, света великомъченице Марино! Приеми това похвално пение и ни изпроси от Христа Бога духовно и телесно здраве, избавление от всяка зла беда и опасност, а най-вече покаяние за греховете ни и спасение на душите ни, та заедно с тебе да можем и в бъдещия век непрестанно да пеем Богу: Алилуия, алилуия, алилуия!

Този кондак се чете три пъти, а после се повтаря икос 1-ви и кондак 1-ви и накрая – молитвата.

МОЛИТВА КЪМ СВЕТА ВЕЛИКОМЪЧЕНИЦА МАРИНА

О, света Марино, дево и мъченице, славна Христова невесто! Ето, ние със сълзи прибягваме към тебе, гореща ходатайка за нас пред Бога, целуваме иконата ти с вяра и любов и чрез тебе умоляваме Бога, Който е дивен в Своите светии! Чуй молитвите ни и ни избави от връхлитащите ни скърби и беди в този временен живот и ни изпроси от Христа Бога опрощение на греховете и живот в бъдещия век! Изходатайствай от Господа мир за света, единство във вярата, мъдрост за началниците, ревност за свещенослужителите, смирение и послушание за пасомите, мирни старини за възрастните, целомъдрие за младите, християнско възпитание за децата и юношите, изцеление за болните, примирение за враждуващите, помощ и защита за всички православни християни! Избави ни от коварствата на дявола и се помоли на Пресвета Богородица да ни вземе под своя крепък покров. Заедно с Ангела Пазител бди над всяка християнска душа и не допускай да станем за радост на бесовете, понеже сме провинени в много и различни грехове!

О, достохвална девомъченице Марино! Още ти се молим да ни даруваш съкрушение на сърцето, та с умиление и редовно да пристъпваме към светото Тайнство Изповед и към причастяване с Тялото и Кръвта Христови, не за осъждане и погибел, а за здраве и спасение. И така, чрез твоето застъпничество и помощ, Христос Бог по Своето милосърдие, да ни даде да поживеем в този век тих и добродетелен живот и да ни избави от лявата страна, като ни удостои да застанем отдясно при тебе и всички светии, начело с Богородица. Амин.

Източник: Житие и акатист на света великомъченица Марина, православно издателство "ВИТЕЗДА"

Свети отци на православието

Жития на светци

  • Официален сайт на Софийска епархия
  • Богоносци
  • ДОБРОЛЮБИЕ
  • Лествица
  • ПОКЛОННИЧЕСКО-ПРОСВЕТЕН ЦЕНТЪР Св.Йоан Рилски
  • ПРАВОСЛАВИЕ
  • ВЕРОУЧЕНИЕ ЗА УЧИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ
  • АУДИО БИБЛИЯ
  • ВСЕМИРНО ПРАВОСЛАВИЕ
  • ОФИЦИАЛЕН САЙТ НА СВ.СИНОД НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА - БЪЛГАРСКА ПАТРИАРШИЯ
  • ПРАВОСЛАВЕН СВЯТ