Кратки духовни съвети и наставления

Кратки духовни съвети и наставления

Понякога става така: един светец по един и същи въпрос днес казва едно, а утре - друго. Ако слушащият има значение и опитност, ще разбере, че в това няма противоречие. Случва се и следното: за едно и също изречение от Божественото Писание един казва едно, а друг - друго, защото често и едното и другото са внушени от Божията благодат съобразно времето и състоянието на хората. (Свщмчк. Петър Дамаскин)
 
Едни свети отци съвсем съзнателно са писали просто, съобразявайки се с времето и хората, за които са писали... Други са писали на висок стил, защото ако всички биха писали просто, никой от учените нямаше да получи полза и поради простотата на словото щеше да счита написаното за нищо; но същевременно никой от неуките не би получил полза, ако всички отци пишеха високо, защото нямаше да разбира силата на казаното. (Свщмчк. Петър Дамаскин)
 
Внимавай във всяко четиво, защото словата на светците са слова Божии, а не човешки; влагай ги в сърцето си и ги пази добре, защото Божиите слова са слова на живота, и тоя, който ги има в себе си и ги пази, има живот вечен. (Св. Симеон Нови Богослов)
 
Ние ублажаваме светиите и желаем и за себе си техните венци, но не искаме да подражаваме на техните подвизи. Или мислите, че те са се удостоили с венци без трудове и скърби, както на вас ви се иска? (Св. Ефрем Сирин)
 
Да подражаваме на светиите, тях нито скърбите са ги побеждавали, нито покоят ги е разслабвал, както сега става с мнозина от нас, като с нестабилни хора, които от всеки напор на вълните биват залети с вода и потъват. (Св. Йоан Златоуст)
 
Няма за какво да се боиш от духовника и не се срамувай пред него.Духовникът знае всичко, знае всички грехове, понеже при него се изповядва не една душа, а стотици, и няма да го учудиш с никакъв грях, колкото и голям и тежък да е той.(Преподобни Никон Оптински)
 
Да поучаваш глупав е също, каквото да слепяш чирепчета,или да събуждаш заспал от дълбок сън.Да разказваш нещо на глупав е също, каквото да разказваш на задрямал, който на свършека пита:какво?(Премъдрост на Иисуса, син Сирахов 22)
 
Прошка се дава само на тези, които считат себе си за виновни.Смири се пред Бога и хората и Господ никога няма да те остави.(Преподобни Никон Оптински)
 
"Плачи над умрял, защото светлината е изчезнала за него;плачи и над глупав, защото разумът е изчезнал за него.По-малко плачи над умрял, защото той се е успокоил,а лошият живот на глупав е по-лошо от смърт.Плачи за умрял седем дена, а за глупав и нечестив - през всички дни на живота му.
(Премъдрост на Иисуса, син Сирахов 22)
 
"Истинско смирение не може да се достигне без наставник, особено днес, когато егоизмът бива насаждан още от детство. За нас е нужно да се подчиняваме на добър наставник, който трябва да има блага цел. Едно е, когато ни се струва, че се смиряваме, а друго е това да става наистина. Истината се открива в изкушенията."Ако ти не обръщаш внимание на прегрешението или на оскърблението, което някой ти е нанесъл, тогава благодатта на Светия Дух го просвещава и той става по-добър." /Иеромонах Дионисий Игнат/
 
Не разглеждай постъпките на хората,не съди, не говори защо така, защо е това. По-добре си кажи: «А мен какво ме интересува? Няма да отговарям за тях на Страшния Съд Божий». Отдалечавай всячески мисълта си от клюките за хорските дела, а се моли с усърдие на Господа, за да ти помогне Сам Той в това, понеже без Божията помощ нищо добро не можем да правим, както и Сам Господ е казал «без Мене не можете да вършите нищо» (Ин. 15:5).
От подозрителността се пази като от огън, понеже врагът на човешкия род улавя хората в мрежите си като се старае всичко да представи в изопачен вид: бялото – черно и черното – бяло, както е постъпил с прародителите ни Адам и Ева в Рая.(Преподобни Амвросий Оптински)

Свети отци на православието

Жития на светци

  • Официален сайт на Софийска епархия
  • Богоносци
  • ДОБРОЛЮБИЕ
  • Лествица
  • ПОКЛОННИЧЕСКО-ПРОСВЕТЕН ЦЕНТЪР Св.Йоан Рилски
  • ПРАВОСЛАВИЕ
  • ВЕРОУЧЕНИЕ ЗА УЧИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ
  • АУДИО БИБЛИЯ
  • ВСЕМИРНО ПРАВОСЛАВИЕ
  • ОФИЦИАЛЕН САЙТ НА СВ.СИНОД НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА - БЪЛГАРСКА ПАТРИАРШИЯ
  • ПРАВОСЛАВЕН СВЯТ