Сказание за пренасянето на честната риза на нашия Господ Иисус Христос от Персия в царстващия град Москва

Сказание за пренасянето на честната риза на нашия Господ Иисус Христос от Персия в царстващия град Москва

В дните на благоверния цар и велик княз на цяла Русия, Михаил Фьодорович, и на светейшия патриарх Филарет, баща на царя по плът и по дух, в Персия царувал шах Аббас. Хранещ любов и добро разположение към благоверния цар Михаил, Аббас често изпращал при него посланици с дарове. Същото правел и руският цар. В 7133 година от сътворението на света (а от Рождество Христово в 1625 година), през месец март при благоверния цар Михаил дошъл един знаменит посланик на шаха, на име Урусамбек. Той донесъл със себе си писмо и много ценни подаръци на благоверния цар Михаил, както и послание и скъпоценен дар на светейшия патриарх Филарет: ризата на нашия Господ Иисус Христос, положена в златен ковчег, украсен със скъпоценни камъни. В това послание персийският шах известявал, че Христовата риза е намерена по време на завладяването на Иверската страна, в митрополитска ризница, където била запечатана в един от кръстовете. Като взел тази риза, шахът я изпратил в дар на светейшия московски патриарх. В същото това послание персийският шах прославил великото име на нашия Господ Бог и Спасител Иисус Христос с такива думи:
- Който не ще Го (Господ Иисус Христос) почита като Бог, нека бъде изгорен на огън без всякакво милосърдие. И да бъде достоен за всяка чест и прославен този, който разпали огъня за такъв богохулник.
Светейшият патриарх Филарет с радост приел този велик дар, по-скъпоценен от всички най-скъпи земни подаръци. После патриархът извикал при себе си намиращите се по това време в Москва опитни гръцки старци. Едни от тях пристигнали в Москва от Иерусалим, други - от гръцките страни. Между тях бил Нектарий, впоследствие архиепископ вологодски и великопермски, а също и Иоаникий, пристигнал малко преди това в Москва със светейшия Теофан, патриарх Иерусалимски. Светейшият патриарх попитал гръцките старци знаят ли нещо за Господнята риза и какво говорят за нея в гръцките страни. Всеки от старците разказал това, което му било известно. Архиепископ Нектарий казал:
- Когато бях архидякон при светейшия константинополски патриарх, случи ми се да бъда изпратен по някои църковни дела в Иверската страна. Случайно бях в църквата, наричана “Илета”: тук забелязах много запалени свещи на десния клирос при първата колона. Попитах свещениците какво означава това.
Те ми отговориха, че тук е положена Христовата риза. Казаха, че я донесъл един от войниците на тяхната страна, който бил в Иерусалим при разпъването на Господа. Разказаха също, че се извършвали много чудеса от тази Христова риза.
Другите от гръцките духовници казали на светейшия патриарх, че както в Палестина, така и в гръцките страни, православните единогласно утвърждават, че Господнята риза се намира в Иверия. Понеже при разпъването на Господа имало един войник от иверската страна, той получил по жребий Господнята риза, след което я отнесъл в родната си страна - Иверия, и я дал като скъпоценен подарък на родната си сестра, която била девойка. След това войникът разказал на всички за това, което се случило с Господ Иисус Христос в Иерусалим. Девойката, като чула разказа му, обикнала Господнята риза и с благоговение я пазела. Немного време след това тя умряла. Умирайки, завещала да погребат тялото ѝ вместо в обичайните погребални дрехи, в Господнята риза. Така и било направено. След известно време на гроба на девойката израсло голямо и много красиво дърво. При царуването на великия Константин, гръцко-римски император (когато Иверия била просветена със светото кръщение), от това дърво започнало да тече благовонно и целебно миро. С мирото се помазвали всички, обхванати от някаква болест или недъг, и получавали изцеление. Православните иверски царе, като видели тези славни чудеса, построили над дървото красива църква и назначили при нея епископ. След като изминали много години, когато, по Божие допущение, персите завладели Иверия за първи път, те разрушили и тази църква, в която се намирало и мироточивото дърво. Впоследствие Иверия се освободила от персийското иго, но дървото вече не било там и от това място вече не изтичало многоцелебно миро. Само един стълб обозначавал мястото. А що се отнася до Господнята риза, то всички единодушно утвърждавали, че тя се намира в Иверия. Мнозина смятали, че е била взета, по Божий промисъл, от споменатия гроб по време на персийския плен, от вярващи хора, за да бъде съхранена в неприкосновеност. А по какъв начин после се е оказала в митрополитската църква, за това не са се запазили никакви сведения.
Светейшият патриарх Филарет изслушал всички сведения за Господнята риза. След това се посъветвал с преосвещените руски архиереи (тогава било времето на светата Четиридесетница). Решено било да се обяви строг пост и молитва. После, като извършили всенощно бдение в неделя Кръстопоклонна, светейшият патриарх заповядал ризата на Христа, нашия Бог и Спасител, да възлагат на болни така, както в древност благочестивата царица Елена възложила на мъртвеца кръста Христов за удостоверение на всички в неговата истинност. И както тогава Христовият кръст бил разпознат по силата, с която възкресил мъртвеца, така и сега по подобен начин всички се убедили в истинността на Господнята риза. Понеже от нея получили изцеление и скоро оздравяване всички болни, на които била възлагана.
Благоверният цар и светейшият патриарх се преизпълнили с голяма радост от такава благодат. После заповядали да се устрои в големия катедрален храм “Успение на Пресвета Богородица”, на западната страна, в десния ъгъл, почетно и специално украсено място, където бил изобразен живоносният Христов гроб. Тук и била положена честната риза Господня. Тази риза се вижда и досега и с благоговение се почита от всички. От нея и досега се подава изцеление на всички болни, пристъпващи към нея с вяра.
Също било установено и празнуване на полагането на честната Господня риза в 10-ия ден на месец юли за слава на Христос, нашия Бог, прославян с Отца и Светия Дух во веки. Амин.

Всички жития за месец Юли »

Свети отци на православието

Жития на светци

 • Официален сайт на Софийска епархия
 • Богоносци
 • ДОБРОЛЮБИЕ
 • Лествица
 • ПОКЛОННИЧЕСКО-ПРОСВЕТЕН ЦЕНТЪР Св.Йоан Рилски
 • ПРАВОСЛАВИЕ
 • ВЕРОУЧЕНИЕ ЗА УЧИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ
 • АУДИО БИБЛИЯ
 • ВСЕМИРНО ПРАВОСЛАВИЕ
 • ОФИЦИАЛЕН САЙТ НА СВ.СИНОД НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА - БЪЛГАРСКА ПАТРИАРШИЯ
 • ПРАВОСЛАВЕН СВЯТ