МОЛИТВА КЪМ СВЕТИ АПОСТОЛ И ЕВАНГЕЛИСТ ЛУКА (18 октомври)

МОЛИТВА КЪМ СВЕТИ АПОСТОЛ И ЕВАНГЕЛИСТ ЛУКА (18 октомври)

О, свети Лука, проповедниче на Христовото Евангелие по цялата вселена, избран от Бога и благословен от Майката Божия, мъчениче и апостоле, помощниче на всички, които молитвено те призовават, помогни и на нас, непотребните Господни раби. Защото, поради многото ни прегрешения, сме в тъмнина и смъртна сянка, и далече от Бога. Посрамени от това, като нямаме дръзновение да молим Господа за прошка, зовем, велики Божи светилниче, пребиваващ в незалязващата Му светлина, моли Господ да ни помилва.

Умоли Господа, свети Лука, да обнови в нас страха Господен, който привлича любовта и прогонва греха. Защото сме така привикнали да грешим всеки ден и час, и в съня си, че не помним Господните слова: “...бъдете будни, понеже не знаете, в кой час ще дойде вашият Господ...”, а Той може всеки час да ни призове от временния живот във вечния. Пробуди в нас, свети Лука, страха и премъдростта, за които каза светият цар и псалмопевец Давид. По твоите молитви да придобием покайни сълзи, с които душите ни да се очистят от греха. Защото в духовната си слепота и безчувствие не можем да оплачем своя мъртвец, себе си, и трябва да пролеем много сълзи, потоци сълзи за множеството извършени грехове.

Помогни на нас, неразумните, да проумеем писанието, което сам си написал, защото само истинният разум проумява истинните слова; да бягаме от греха като от огън и всички сили да приложим да се приближим до Бога. Да разберем, че грехът е смърт, а Бог - живот.


И разбрали това, да се очистим от греха и да преминем от смърт към живот. Бог да бъде за нас всичко и във всички, и сега, и во веки да пребъдем близо до Него. Та и в нас, както в теб с Клеопа, когато пътувахте към Емаус, сърцето и душата ни да горят от Неговото присъствие.

Откъдето да слезе над нас небесният мир, и водейки ни към Царството Небесно и радвайки душите ни, да съумеем да прогоним стрелите на лукавия, с които той ни напада всеки час. С това да получим и Божията любов, която да ни ръководи към вечното Отечество, където са всички небесни сили, всички светии, и пред тях Майката Божия, Чийто благ лик си увековечил в твоята икона. 

Очите на сърцето ни непрестанно да гледат тази красота и да й се наслаждават, да властва в нас Царството Небесно, в което да имаме твоите молитви, свети Лука, та когато Господ ни призове да се преселим, там вечно да славим Бога в Света Троица: Безначалния Отец, Единородния Син и Пресветия Дух, във всички безкрайни векове. Амин.

Свети отци на православието

Жития на светци

 • Официален сайт на Софийска епархия
 • Богоносци
 • ДОБРОЛЮБИЕ
 • Лествица
 • ПОКЛОННИЧЕСКО-ПРОСВЕТЕН ЦЕНТЪР Св.Йоан Рилски
 • ПРАВОСЛАВИЕ
 • ВЕРОУЧЕНИЕ ЗА УЧИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ
 • АУДИО БИБЛИЯ
 • ВСЕМИРНО ПРАВОСЛАВИЕ
 • ОФИЦИАЛЕН САЙТ НА СВ.СИНОД НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА - БЪЛГАРСКА ПАТРИАРШИЯ
 • ПРАВОСЛАВЕН СВЯТ