Покана по случай храмовия празник на храм „Всички светии" гр.Банкя, кв.Вердикал

27 юни 2024 г.

Църковното настоятелство при храм „Всички светии" - гр. Банкя, кв.Вердикал, има удоволствието да покани всички благочестиви християни на своя храмов празник, който ще отбележим на 30 юни - 1 Неделя след Петдесетница - на Всички светии

Програмата за провеждането на празника е следната:
- 09:00 ч - Утреня
- 10.00 ч - Празнична Света Литургия
- 11.00 ч - Водосвет и освещаване на даровете на празничната трапеза.

Заповядайте на празничната Света Литургия и споделете с нас радостта от храмовия ни празник!

История на храма

Старинната църква в кв. Вердикал "Всех Светих" е най-старият християнски храм в района на Банкя и в нея са се черкували всички околни села. Счита се, че е построен веднага след Боянската църква (Х-ХІ в.). Но сградата е характерен образец на култова архитектура от XVII в. в Западна България.

Основният строителен материал е необработен, еднороден ломен камък с хоросанна спойка – без външна мазилка, с каменни квадри. Стените са с масивен градеж – около 1 м. дебелина. Автентичното покритие при апсидата е от едноулучни турски керемиди. С художествена стойност е скромното декоративно оформление на фасадите: подпокривен корниз, опасващ всички стени, декоративни резета с кръст на източната фасада и плитка, полуобло-засведена ниша със замазано патронно изображение над главния вход на църквата. За храма се знае, че е обновен през Възраждането, от един нaдпис на царските двери се чете: "1852 ктиторьi Младен Алексо, Атанасъ па....".

След Освобождението е преосветена от Екзарх Йосиф, в присъствието на княз Александър Батенберг. А в двора на църквата, опрени до камбанарията, се намират два каменни кръста, по които не личат никакви имена, но се предполага че са на служители от църквата. В интериора на църквата има иконостас, декориран с живопис и  частична резба – „Венчилката”. Датира от 1382 год., ако се съди по надписа при Разпятието.

Единствената икона запазена от времето преди реставрацията е иконата „Божия Мати”. В регистъра на царските икони са и „Богородица Елеуса”, „Христос Вседържител”, „Йоан Предтеча” и „Св. Неделя”. Царските двери са рисувани, както и останалите декоративни фризове. Архиепископският трон е резбован с икона на Христос Вседържител. Върху старите стенописи през ХХ в.са правени нови- 42 на брой.

През 2004 г., с помощта на спонсорство и средства, събрани от жителите на кв. Вердикал, е направен ремонт на покрива и частичен ремонт в сградата на църквата.

Всички новини »

Свети отци на православието

Жития на светци

 • Официален сайт на Софийска епархия
 • Богоносци
 • ДОБРОЛЮБИЕ
 • Лествица
 • ПОКЛОННИЧЕСКО-ПРОСВЕТЕН ЦЕНТЪР Св.Йоан Рилски
 • ПРАВОСЛАВИЕ
 • ВЕРОУЧЕНИЕ ЗА УЧИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ
 • АУДИО БИБЛИЯ
 • ВСЕМИРНО ПРАВОСЛАВИЕ
 • ОФИЦИАЛЕН САЙТ НА СВ.СИНОД НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА - БЪЛГАРСКА ПАТРИАРШИЯ
 • ПРАВОСЛАВЕН СВЯТ