МОЛИТВИ КЪМ СВЕТИТЕ МЪЧЕНИЦИ КИРИК И ЮЛИТА

МОЛИТВИ КЪМ СВЕТИТЕ МЪЧЕНИЦИ КИРИК И ЮЛИТА

О, двоице свята, страстотерпци Христови, преблажени Кирик, пострадал на три годишна възраст с твоята богомъдра майка Юлита! Като сте се украсили с вашата пролята кръв като с царска багреница и като удостоили се с вечна слава на Небесните чертози, не забравяйте и нас, живеещите на земята, но с вашето горещо застъпничество пред Бога ни избавете от всяка скръб и болест. Ето, припадайки пред вашата честна икона и целувайки я с благоговение, ние, недостойните и многогрешните прибягваме към вас като към наши бързи помощници и топли молитвеници и със съкрушен и смирен дух ви зовем: не презирайте молението на нас грешните, немощните, падналите в много беззакония, а като венчани с Божията благодат, очистете ни от нашите недъзи и ни изпросете от Христа Бога душевно и телесно здраве. Защото заради вашата вяра запечатана с мъчения вие сте приели от нашия Спасител и Иисус Христос неотслабваща благодат на изцеления.
Затова помогнете на всички, които са приковани на болния одър и вече загубили надежда да получат помощ от човеци, прибягват към вас с гореща вяра и им дарувайте съвършено изцеление, а на всички верни изпросете опрощение на греховете, за да прославят те Дивния в Своите светии Господ Бог и наш Спасител Иисус Христос и Неговата Пречиста Майка, и вашето топло застъпничество сега, всякога и во веки веков. Амин.
 
ВТОРА МОЛИТВА
 
О, свети мъченици Кирик и Юлита, верни и истински раби на Всетвореца Господа Бога, послушайте ни многогрешните Божии раби (имената), призоваващи сега вашите имена и покланящи се с вяра и упование на вашата икона. Помолете се за нашата Православна Църква, та Бог да я запази от ереси, разногласия и разколи. Утвърдете монашестващите добре да изпълняват своите обети, помогнете на епископите, свещениците и дяконите да служат благолепно на светия Божий Олтар. Всевластващите умъдрете, а за страната ни измолете от Всеподателя Бога мир, благоденствие и страх Божий. Неверните обърнете във вярата, суеверните изправете, старите и изнемогналите от разни болести, подкрепете и излекувайте, младите възпитавайте в чистотата и целомъдрие, на съпрузите дарувайте взаимна любов и съгласие, а печалните утешете. Молете Христа Бога да ни избави от всяка беда, от мор, глад, земетръс, потоп, суша, от войни и междуособици, а най – вече да се запазим невредими от гневните дяволски нападения!
 
О, многострадални Кирик и Юлита! Като пострадали за съвършената Правда и Истина, която е Христос, вселете в сърцата ни любов и взаимно опрощение. Като мъченици за Христовата вяра, утвърдете ни в изпълнението на Евангелските заповеди, за да наследим Божието Царство, където заедно с вас да славим безначалната, единосъщна, животворяща и неразделна Троица, Отца и Сина и Светия Дух във вечни векове. Амин.

Свети отци на православието

Жития на светци

 • Официален сайт на Софийска епархия
 • Богоносци
 • ДОБРОЛЮБИЕ
 • Лествица
 • ПОКЛОННИЧЕСКО-ПРОСВЕТЕН ЦЕНТЪР Св.Йоан Рилски
 • ПРАВОСЛАВИЕ
 • ВЕРОУЧЕНИЕ ЗА УЧИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ
 • АУДИО БИБЛИЯ
 • ВСЕМИРНО ПРАВОСЛАВИЕ
 • ОФИЦИАЛЕН САЙТ НА СВ.СИНОД НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА - БЪЛГАРСКА ПАТРИАРШИЯ
 • ПРАВОСЛАВЕН СВЯТ