Молитва в деня Успение на Пресвета Богородица - 15 август

Молитва в деня Успение на Пресвета Богородица - 15 август

О, Пресвета Богородице Дево, Владичице, по-висша от Ангелите и Архангелите и по-честна от всички твари, велико удивление на Ангелите, висока проповед на пророците, преславна похвала на апостолите, изрядно украшение на светителите, крепка опора на мъчениците, спасително наставление на монасите, неизнемогващо въздържание на постниците, чистота и слава на девствениците, тихо веселие на майките, мъдрост и поучение на младенците, Хранителка на вдовиците и сираците, облекло на голите, здраве на болните, избавление на пленниците, тишина на плаващите по море, безбурно пристанище на обуреваемите, вярна Наставница на заблудените, лек път на пътешестващите, благ покой на трудещите се, бърза Застъпница на намиращите се в беди,



Покров на обидените, вечно утешение на скърбящите, любовно смирение на ненавижданите, спасение на грешниците и усвояването им на Бога, твърда ограда, непобедима помощ и застъпничество на всички правоверни! Чрез Тебе, Владичице, Невидимият стана видим за нас, и на Тебе, Госпоже, принасяме молба ние, Твоите грешни раби: о, Премилостива и Пречудна Царице на умната Светлина, родила Царя Христа, нашия Бог, Жизнодателя на всички, прославяна от небесните и хвалена от земните, ангелски ум, светозарна звезда, по-свята от светите, Владичице на всички твари, Боголепна Девице, Нескверна Невесто, палат на Пресветия Дух, огнен Престол на Невидимия Цар, небесен кивот, носещ Словото Божие, огнеобразна колесница, покоище на Живия Бог, неизказано съставяне на Христовата плът, гнездо на Небесния Орел, Богогласна гургулице, кротка, тиха и незлобива гълъбице, чедолюбива Майко, бездна от милости, разпръсваща облака на Божия гняв, неизмерима дълбина, неизказана тайна, преславно чудо, неръкотворна Църква на Единия Цар, благоуханно кадило на всички векове, честна багреница, Богоизтъкана порфира, душевен рай, прекрасен цвят от живоносната градина, дарил ни небесно веселие, грозд на нашето спасение, чаша на Небесния Цар, в която се разтвори от Светия Дух виното на неизчерпаемата благодат, Ходатайко на закона, начало на истинната Христова вяра, непоколебим стълб, меч на Божията ярост срещу богопротивните, заплаха за бесовете, победа в борбите, истинна Пазителко на всички християни и несъмнено спасение на целия свят!

О, Всемилостива Госпоже, Дево Владичице, Богородице, чуй нас, които Ти се молим, и яви Твоята милост над Твоите люде, моли Твоя Син да се избавим от всяко зло, и запази нашия храм и всяка обител, град и страна на верните, и хората, благочестно прибягващи към Тебе и призоваващи Твоето свято име, от всяка напаст, погубване, глад, трус, потоп, огън, меч, нашествие на другородци и междуособни борби, от болести и всяко нещастие, та нито с рани, нито със заплахи, нито с мор, нито с праведен Божий гняв да не се намалят Твоите раби. Но ни запазвай и спасявай със Своята милост, Владичице, като се молиш за нас, и ни дарувай полезно благоразтворение на въздуха във времето за принасяне на плодове. Облекчи, вдигни и помилвай, Премилостива Владичице, Превъзпявана Богородице, намиращите се във всяка беда и нужда. Помени Твоите раби и не презирай нашите сълзи и въздишки, и ни обнови с благостта на Своята милост, та да се утешаваме с благодарение, имайки Те за Помощница. Умилостиви се, Госпоже Пречиста, над Твоите немощни люде, наша Надеждо. Събери разпръснатите, настави на правия път заблудените, възвърни отпадналите от благочестивата отеческа вяра, подкрепи старите, вразуми младите, възпитай младенците и прослави славещите Те, и особено запази и съхрани за дълги дни Църквата на Твоя Син. О, Милостива и Премилостива Царице на Небето и земята, Богородице Приснодево!

С Твоето ходатайство помилвай нашата страна и нейното воинство, и всички православни християни, като ги запазваш под покрова на Твоята милост, защити ги с Твоята честна дреха и моли безсеменно въплътилия се от Тебе Христос, нашия Бог, да ни препаше със сила свише срещу всички видими и невидими наши врагове. Спаси и помилвай, Госпоже, светейшия наш патриарх ( името), преосвещените митрополити, архиепископи и епископи, иереи и дякони и целия църковен клир и монашески чин, и всички православни християни, които се покланят и се молят пред Твоята честна икона. Погледни на нас с Твоето милостиво застъпничество, вдигни ни от дълбините на греха и просвети сърдечните ни очи, за да видим спасението; бъди милостива към нас тук, и на Страшния Съд на Твоя Син умоли за нас; преставилите се в благочестие от този живот Твои раби всели във вечния живот с Ангелите и Архангелите и с всички светии, за да застанат отдясно на Твоя Син и Бог, и с Твоите молитви сподоби всички православни християни да живеят с Христа и да се наслаждават с ангелска радост в Небесните обители. Защото Ти, Госпоже, си слава на небесните и упование на земните, Ти си наша Надежда и Застъпница на всички прибягващи към Тебе и просещи Твоята свята помощ. Ти си наша топла Молитвеница пред Твоя Син и наш Бог.

Твоята Майчина молитва може да направи много пред Владиката, и по Твоето Застъпничество, макар и недостойни, дръзваме да пристъпим към Престола на благодатта на Неговите Пресвети и Животворящи Тайни. Затова, гледайки на иконата всечестния Твой образ и държания от Твоята ръка Вседържител, се радваме, грешните, и припадайки с умиление, го целуваме с любов, очаквайки, Госпожо, по Твоите свети Богоприятни молитви, да достигнем Небесния безкраен живот и непосрамени да застанем в съдния ден отдясно на Твоя Син и наш Бог, славейки Го заедно с Безначалния Отец и Пресветия, Благия, Животворящ и Единосъщен Дух във вечни векове. Амин.

Свети отци на православието

Жития на светци

  • Официален сайт на Софийска епархия
  • Богоносци
  • ДОБРОЛЮБИЕ
  • Лествица
  • ПОКЛОННИЧЕСКО-ПРОСВЕТЕН ЦЕНТЪР Св.Йоан Рилски
  • ПРАВОСЛАВИЕ
  • ВЕРОУЧЕНИЕ ЗА УЧИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ
  • АУДИО БИБЛИЯ
  • ВСЕМИРНО ПРАВОСЛАВИЕ
  • ОФИЦИАЛЕН САЙТ НА СВ.СИНОД НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА - БЪЛГАРСКА ПАТРИАРШИЯ
  • ПРАВОСЛАВЕН СВЯТ