Молитва пред иконата на Пресвета Богородица «Фьодоровска»

Молитва пред иконата на Пресвета Богородица «Фьодоровска»

О, Пресвета Владичице Богородице и Преснодево Мария,
една надежда на нас, грешните, към Теб
прибягваме и на Теб се молим.
Не презирай нашите сълзи, не се отвръщай от нашите въздишки, не загърбвай нашата скръб, но с майчинска молитва помоли Господа Бога да даде нам, грешните и недостойните да се освободим от греховете и страстите душевни и телесни.

О, Пресвета Владичице Богородице, пътувай с пътуващите, избави пленените от плен, освободи страдащите в беда, утеши бедните в тяхната печал, скърби и напасти, облегчи нищетата и всяко телесно страдание, и дарувай на всички цялата потребност в живота.

Спаси Владичице цялата страна, и всеки град посредством Твоята чудотворна икона, дадена ни за утешение и спасение, избави ни от глад, загуби, земетресения, наводнения, пожари, нашествия на другоземци, междуособици и войни.
Дарувай ни с време на покаяние и обръщане към вярата, избави ни от внезапна смърт, и по време на нашето представяне пред Страшния Съд на Христа, седящ отдясно на Отца, ни направи наследници на вечните блага, за да славим во веки великолепното име на Твоя Син и Бог наш, заедно с Неговия Безначален Отец и Светия, Благ и Животворящ Дух, сега и винаги, и во веки веков.
Амин.

Икона на Пресвета Богородица «Фьодоровска»
14 (27) март и на 16 (29) август


История на иконата

Има три версии за произхода на иконата. Според едната тя е нарисувана по поръчка на Андрей Боголюбски за Городецкия манастир през 1164 г. Според друга е нарисувана по поръчка на княз Ярослав Всеволодич и неговата жена като дар за сватбата на княз Александър Невски. Това, че иконата е била предназначена за сватбен подарък, се потвърждава от факта, че на обратната страна е изобразен образът на великомъченица Параскева, почитана от древността като покровителка на семейството. Другата версия за иконата е, че е нарисувана по поръчка на княз Ярослав във връзка с връщането на сина му Теодор и жена му Теодосия, която заради разпри била отнета от него от баща и княз Мистислав.
Иконата наричали "Теодорска", защото св.Теодор Стратилат се смятал за защитник на княз Мистсилав.

Чудеса

Свързани са с нападенията на тататарите, които се отправили към крепостните стени на Костром, където се намирала Теодорската икона на Божията Майка. Положението изглеждало безнадеждно. Княз Георги Василиевич и всички жители усърдно се молели на Богородица за помощ и защита. Князът взел иконата на битката, и в момента, в който татарите започнали да атакуват от всички страни, Нейния лик засиял с ярка светлина, по-ярка от слънцето. Татарите, заслепени от светлината, се втурнали да бягат, хвърляйки оръжията си. Костром бил спасен от Небесната Царица, и в памет на това чудно спасение на мястото на битката бил издигнат кръст, а езерото около това място от древността се нарича Свято.
При пожар в църквата иконата се издигнала над пламъците. Когато храмът напълно изгорял, на негово място бил построен храм в чест на Успението на Света Богородица, където направили параклис в чест на св. Теодор Стратилат, и там била поместена иконата на Теодорската Божия Майка, която помага на всички, които се молят пред нея с вяра и молитва.

Свети отци на православието

Жития на светци

 • Официален сайт на Софийска епархия
 • Богоносци
 • ДОБРОЛЮБИЕ
 • Лествица
 • ПОКЛОННИЧЕСКО-ПРОСВЕТЕН ЦЕНТЪР Св.Йоан Рилски
 • ПРАВОСЛАВИЕ
 • ВЕРОУЧЕНИЕ ЗА УЧИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ
 • АУДИО БИБЛИЯ
 • ВСЕМИРНО ПРАВОСЛАВИЕ
 • ОФИЦИАЛЕН САЙТ НА СВ.СИНОД НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА - БЪЛГАРСКА ПАТРИАРШИЯ
 • ПРАВОСЛАВЕН СВЯТ