ДУХОВНИ БИСЕРИ ОТ СВЕТИТЕ ОТЦИ







Св. Исаак Сирин
Какво да кажем за много подвижници, странници и истински монаси, които превърнаха пустинята в населена земя и място за пребиваване на ангелите, които ги посещавали поради техния свят живот? Като истински приятели, служещи на един Господ, небесните сили се смесвали с пустинниците. И тъй като те били оставили земята и възлюбили небето, ангелите не се скривали от тях. Понякога те ги поучавали за тяхното поведение и отговаряли на техни въпроси. Понякога им показвали пътя, когато се изгубели в пустинята. Понякога ги освобождавали от изкушение. Понякога ги спасявали от опасност, която внезапно ги връхлитала - например от змии или падащи скали. Понякога във време, когато сатаната ги нападал, ангелите се явявали и съобщавали, че са пратени да ги подкрепят и ободрят със словото си. Понякога ги лекували от болести, дошли по една или друга причина, като ги докосвали с ръце. Понякога, докосвайки изнуреното от пост тяло на подвижника, те му вдъхвали свръхесествена сила. Понякога им носели храна, топъл хляб и маслини, или плодове. Други пък били уведомявани за деня на своята смърт.

Колко дълго трябва да се изброяват делата на любовта на ангелите към нашия род и грижи, които те проявяват към праведниците, като по-големи братя към по-малки. Това прави ясно за всеки, колко близко до нас е Господ и колко много се грижи за Своите приятели, които поверяват своя живот в ръцете Му и с чисто сърце Го следват.

+++

Св. Василий Велики
Служебните духове имат битие по волята на Отца, привеждат се в битие от действието на Сина и се поддържат в битие чрез присъствието на Духа. Предназначението на ангелите е святостта и пребиваването в святост.


+++

"- За кое зло хората говорят с особенно удоволствие? - За чуждите грехове и своите победи."

+++

"Съвестта ни е дадена да съди нас самите, ако тя съди друг, значи не върши своята работа."

+++

Св.Йоан Златоуст
"Ако си дошъл в Църквата да търсиш святи хора,то ти си се объркал. Ако си дошъл да търсиш Бога, тогава си постъпил правилно."

+++


"Не търси подкрепа от хора, а от Бога и Господ ще ти изпрати желаните по дух приятели."

+++

авва Даниил
"Светиите имат твърде изострена съвест. Онова, което обикновените хора смятат за дребен грях, светиите го смятат за голямо престъпление."
 

+++

Св. Кирил Йерусалимски
Знаеш признаците на Антихриста – не само сам ги помни, но и на всички ги разгласявай неуморно.
+++

Св. Игнатий Брянчанинов
Не се изкушавай с немощната си ръка да спираш всеобщото отстъпление.

+++

Блажени Августин
Какво сме ние в сравнение с онези светии и верни, които ще живеят в онова време? За да ги изпитва, свобода ще получи врагът, с който ние, когато той е вързан, се борим с огромни опасности! (За града Божий, 20:8).

+++

Св. Теодор Студит
Тъй бяга времето и гони всички към последния ден на явяването на Господа нашего Иисуса Христа.

+++

Св. Ефрем Сирин
Народите с всякаква охота ще се съюзят с него (антихриста).

+++

Св. Андрей Кесарийски
Ако беше нужно за нас да знаем името му, Тайновидецът щеше да ни го открие, но Божията благодат не е съизволила това пагубно име да бъде написано на страниците на Божествената книга.

+++

Св. Теофан Затворник
И ще бъдете ненавиждани от всичи заради Моето име" (Лк 21:17). Който вдъхне в себе си макар и малко светския дух, той става хладен към християнството и изискванията му. Това равнодушие преминава в неприязън, ако продължи дълго и особено ако се съчетае с някои превратни учения. Духът на света с неговите превратни учения е дух неприязнен на Христа; той е дух антихристов; неговото разпространение води до разрастване на враждебността спрямо християнската вяра и християнския начин на живот. Нещо подобно става около нас (1882 г., ред.). Засега само глухо ръмжене се чува отвсякъде, но няма да е чудно, ако скоро започне предреченото от Господа: "Ще ви уловят... и прогонят... , ще бъдете предадени... и ще ви умъртвят" (Лк 21:12-16). Антихристовият дух е винаги еднакъв. Каквото е било в началото, ще бъде и сега, може би в друга форма, но със същото съдържание. Какво да правим?! "В търпението си спасявайте душите си". Търпете - но с твърдо изповядване на истината и в сърцето, и в думите. (Светският дух, дух антихристов).

+++

Св. Макарий Велики
"Колкото е далеч небето от земята, толкова е дълбок огънят под нас, потопените в него от нозете до главата. И което е най-страшното: никой никого не може да види лице в лице, защото всички са прилепени с гръб един към друг. Когато обаче ти се помолиш за нас, тогава отчасти виждаме лицата си един други. Ето това е утехата" (из разговор на Св. Макарий с отдавна починал езически жрец, описан в древен Отечник с наставления на египетските пустинници).

+++

Св. Йоан Касиан Римлянин
Аскетиката е очистване на сърцето от злите страсти.


+++

Свети Амвросий Оптински
Някой си човек не вярвал в Бога. А по време на войната ... той в самия разгар на сражението, когато около него свистели куршуми, ... през цялото време се молел: "Пресветая Богородице, спаси нас!" А после, когато другарите му се надсмивали, той се отрекъл от думите си. Да, лицемерието е по-лошо от неверието.

+++

Свети Амвросий Оптински
Когато изпитате чувство на неприязън към някого, постарайте се да победите това греховно чувство, като се помолите за този човек.

+++

Свети Амвросий Оптински
Навсякъде война, навсякъде борба; и само духовно подвизаващите се получават успокоение, ръководейки се от Божия закон.


+++

Свети Амфилохий Иконийски
Ако си грешник, кай се! ... Аз се боя, казваш ти, понеже мисля, че за мене няма спасение. Какво говориш, човече?! Когато блудстваш, нима Бог не може да те умъртви с мълния? Но Той и досега те чака, възлюбени, чака те да се вразумиш и, като се покаеш, да се очистиш от страстите си. Защото в каквото състояние смъртта завари човека, в такова ще го и проводи (на Съда). Ако умреш като роб на дявола, ще бъдеш нещастен в бъдещия живот. А ако се освободиш от греха преди смъртта си, ще имаш блажен жребий в бъдещия век и ще отидеш при Господа.

+++

Свети Амфилохий Иконийски
"Ако дяволът вече е успял да посее в мен всички тези страсти, то какво да правя, след като съм обременен и притиснат от толкова много беззакония?" Кай се, брате, труди се в духовни подвизи и отново ще бъдеш въздигнат в предишното си състояние. Но ти ще кажеш: "Съмнявам се дали ще бъде прието моето покаяние, защото оскверних светото Кръщение и очерних богоизтъканата одежда". Възлюбени, зная, че си осквернен. Но покай се и аз твърдо вярвам, че ще бъдеш отново приет. Не се бой, ние (Божиите служители, бел. прев.) ще те примирим с Бога. Има за теб спасение, има за теб покаяние! Само се откажи от робството на греха. Чрез нас Синът Божий ще ти отвори вратите на рая. Само се покай! Само се обърни към Бога!

+++

Свети Амфилохий Иконийски
Чрез нас (Божиите служители) Синът Божий ще ти отвори вратите на рая. Само се покай! Само се обърни към Бога! Макар ние, свещенослужителите, сами да сме грешни хора, но нашият Бог Иисус Христос с голямо благоволение е връчил ключовете на рая в ръцете на нас, смирените. Защото е писано: "Каквото свържете на земята, ще бъде свързано на небето; и каквото развържете на земята, ще бъде развързано на небето" (Мат. 18:18). Затова с упование се разкай и ще получиш прошка от Този, Който има власт на земята да прощава греховете.

+++

Свети Амфилохий Иконийски
Тичай към храма, бързай да се изповядаш; хвърли се в Божиите обятия, защото вратите на Божия храм са образ на обятията на Бог Отец. Такава е Църквата! Никого не отхвърля, всички приема, всички събира в своето лоно, всички утешава, всички целува, всички прегръща, защото за нея е скъпоценна ползата на всеки един човек. Ела и послушай!

+++

Свети Амфилохий Иконийски
Цялото зло, което нахлува в мислите ти всеки ден и час, посява в теб по древния си обичай сатаната, който се старае с хитрост тайно да измами твоите чувства и после да те хвърли в пропастта. ... Дяволът е безсрамен и по всякакъв начин изкушава човека.

+++

Свети Антоний Велики
"Един човек казал на св. Антоний: „Моли се за мене“. Старецът му отговорил: „Нито аз, нито Бог ще се съжали над теб, ако ти сам не се погрижиш за себе си и не се молиш на Бога“.

+++

Свети Антоний Велики
"Велик подвиг за човека е покаянието за своите грехове пред Бога и очакването на изкушения до последния дъх!"

+++

Свети Антоний Велики
"Който кове парче желязо, обмисля от началото какво иска да направи от него - коса, нож или брадва. Така ние сме длъжни да мислим към каква добродетел се стремим, за да не се трудим напразно".

+++

Свети Антоний Велики
"За да не изпаднем в безгрижие, нека си спомним думите на светия апостол "всеки ден умирам" (1Кор. 15:31). Когато ставате от сън, помислете си, че няма да доживеете до вечерта. Когато си лягате, помислете, че може би няма да видите разсъмването на деня. Този, който всеки ден се приготвя за смъртта, ще се предпази от грях".

+++

Свети Антоний Велики
Подвижничество

Св. Антоний Велики прекарал дълги години в тежки изпитания и борба с бесовете сред пустинята. Той се молел на Бога, но Бог като че ли не му отговарял. Това продължило много време. Най-накрая св. Антоний почувствал присъствието на Спасителя и извикал: "Къде беше, благий Иисусе? Къде беше до сега?" И чул глас: "Тук бях, но чаках да видя твоето мъжество. А сега, понеже храбро се бори, всякога ще ти помагам."

+++

Свети Антоний Велики
Какво да правим, за да угодим на Бога?

"Прави това, каквото ти заръчам: където и да отидеш, винаги имай пред очи Бога; каквото и да правиш, имай свидетелство за това в Св. Писание; и на каквото и място да живееш, не си тръгвай оттам скоро; спазвай тия три заповеди и ще се спасиш!"

+++

Свети Антоний Велики
На своите ученици св. Антоний казвал: "Аз се молих за вас да се удостоите и вие да получите този велик огнен Дух, Който получих аз. Ако искате да Го получите така, че Той да пребъдва във вас, принесете най-напред телесни трудове и смирение на сърцето, и въздигайки своите помисли към небето, ден и нощ търсете с чисто сърце този огнен Дух - и Той ще ви се даде завинаги и навеки ... и Той, когато бъде приет от вас, ще ви открие небесните тайни, ще прогони от вас страха от хора и зверове и вие ще пребъдвате в небесна радост ден и нощ и, живеейки още в плът, ще бъдете подобни на тези, които вече се намират в Царството Небесно." Добротолюбие, т.

+++

Свети Антоний Велики
Очите виждат видимото, а умът постига невидимото. Боголюбивият ум е светлината на душата. Чийто ум е боголюбив, неговото сърце е просветено и той вижда с ума си Бога."

+++

Свети Антоний Велики
Веднъж Антоний Велики се молил в килията си и чул отправен към него глас: "Антоние, ти още не си достигнал мярата на онзи кожар, който живее в Александрия."

+++

Свети Антоний Велики
На сутринта старецът станал рано, взел тоягата си и бързо тръгнал към Александрия. Намерил посочения мъж, който много се учудил, че вижда при себе си Антоний. Старецът попитал кожаря: "Разкажи ми за делата си, защото заради теб съм дошъл тук и съм оставил пустинята."

+++

Свети Антоний Велики
Кожарят отговорил: "Не зная да съм направил някога нещо добро и поради тази причина, ставайки рано от постелята, преди да ида на работа, си казвам: "Всички жители на този град, от мало до голямо, ще влязат в Царството Божие заради добродетелите си, а аз единствен ще ида на вечни мъки заради греховете си." Същите думи повтарям в сърцето си и преди да легна да спя."

+++

Свети Антоний Велики
Като чул това, блаженият Антоний казал: "Наистина, сине мой, ти, като изкусен златар, живеейки спокойно в дома си, си придобил Царството Божие; аз, макар и да прекарвам целия си живот в пустинята, не съм постигнал духовен разум и не съм достигнал мярата на съзнанието, което ти изразяваш с думите си." (Отечник)

+++

Свети Антоний Велики
Когато авва Антоний Велики проникнал в дълбочините на пустинята, той запитал Господа: "Господи! Защо едни хора умират млади, а други доживяват дълбока старост? Защо едни са бедни, а други - богати? Защо нечестивците са богати, а благочестивите люде - бедни?

+++

Свети Антоний Велики
Тогава дошъл до него глас: "Антоний! Ти внимавай над себе си! А това са Божии съдбини и нямаш полза от това да ги изучаваш".

+++


Свети Антоний Велики
"Огледай хората около себе си и знай, че началниците имат власт само над тялото, а не над душата, и винаги помни това в мислите си... Бог е създал душата свободна и самовластна; тя е свободна да постъпи така, както иска – добре или лошо".

+++

Свети Антоний Велики
Поради Своята благост Бог Отец не пощадил Единородния Си Син, а за да се избавим от нашите грехове и неправди Го изпратил [при нас]. И Божият Син, като Се смирил заради нас, ни излекувал от нашите душевни болести, и устроил нашето спасение от греховете за нас. Затова е необходимо да знаем и винаги да помним великото Божие домостроителство: че Бог Слово заради нас се уподоби на нас във всичко, с изключение на греха. Да помним това и да се стремим усърдно истински да се освободим от нашите грехове с Божия помощ.

+++

Свети Антоний Велики
Не осъждай никого от смъртните, за да не се погнуси Бог от твоите молитви. Ако видиш, че братът ти е съгрешил, не го презирай, не се отвращавай от него и не го осъждай, за да не паднеш сам в ръцете на твоите врагове.

+++

Свети Антоний Велики
Търпението е нужно, понеже изкушенията са необходими за нас.  Никой не може да влезе в царството небесно без изкушения; ако нямаше изкушения, никой не би се спасил.

+++

Свети Антоний Велики
Светец е този, който е чист от злото и от греховете.

+++

Свети Антоний Велики
Не нарушавай Божествените заповеди заради угаждане на хората.



+++

Свети Василий Велики
Да се желае нещо повече, отколкото други неща – дори и нещо хубаво, е страст към състезаване, която произлиза от тщестлавието... Нека такъв се подчини на Апостола, Който увещава и казва: "Ядете ли, пиете ли, или нещо друго вършите, всичко за слава Божия вършете" (1Кор. 10:31). Защото състезаване, тщестлавие и самоугаждане са напълно чужди за тези, които законно се подвизават с добрия подвиг.

+++

Свети Василий Велики
„Първо трябва сам себе си да избавиш от недостатъците си и чак след това да откриваш недостатъците на другите”.

+++

Свети Василий Велики
"Монахът е истински християнин; аскетизмът не е в отделни аскетични действия, а в светостта, в благочестивото настроение и направление от цялата личност. Заедно с любовта към Бога, монахът е длъжен да проявява и любов към ближните."

+++

Свети Василий Велики
Не трябва да се грижим за онова, което не е толкова необходимо в живота, нито да се стремим към пресищане и разкош. Необходимо е да бъдем чисти от лакомия и от гиздене.

+++

Свети Василий Велики
Попитали Свети Василий Велики: "Допустимо ли е да се лъже, когато се има впредвид нещо полезно?
- Това не се допуска от Господа, който решително казва, че лъжата е от дявола (Йоан 8:44), като не сочи никаква разлика в лъжата.

+++

Свети Василий Велики
Както ръждата изпояжда желязото, така завистта – душата в която живее. Завистта е скръб за благополучието на ближния. Затова онзи, който е завистлив, той не страда никога от недостиг на скърби и печали... Когато му сторят добро, завистливият още повече се ядосва. Той се назкърбява повече от силата на благодетеля, отколкото усеща благодарност за направената му добрина.

Премъдър е бил оня, който е забранил даже да се яде хляб "у завистлив човек" (Прит. 23:6) Тук под хляб се разбира всяко общуване в живота. Както се грижим да поставяме лесно възпламенимо вещество далеч от огъня, така, по възможност, не трябва да влизаме в дружески разговор със завистливите, а да отстраняваме себе си от стрелите на завистта.

+++

Свети Василий Велики
Когато срещнеш човек, който обичайки да спори, встъпва в борба с тебе срещу истината и безспорното, то прекратявайки спора, отклони се от него... Защото, както мръсната вода прави за нищо негодни и най-добрите вина, така и злите беседи развращават добродетелните по живот и нрав хора.

+++

Свети Василий Велики
Който непрестанно празнослови в Божия храм, този не само без полза ходи, но и за вреда.

+++

Свети Василий Велики
Когато преразказваме житията на светиите, прославили се с благочестие, преди всичко прославяме Владиката, прославян в Своите раби.

+++

Свети Василий Велики
Постът отстранява изкушенията, укрепва подвижниците в благочестието, става съжител на трезвостта, ражда целомъдрие в душите.

+++

Свети Василий Велики
Глад, суша, дъждове - това са някакви общи язви за цели градове и народи, чрез които се наказва злото, престъпило мярата".

+++

Свети Василий Велики
Има и още една печал ­ непотребна, когато в съгрешилата душа се влага намерение не да поправи живота си и да се очисти от страстите, а пагубно отчаяние. Именно тя не позволила на Каин да се покае след братоубийството, а при Юда след предателството, като му внушава отчаяние, го тласка към самоубийство.

+++

Свети Василий Велики
Нищо не е така свойствено за християнина, както това да бъде миротворец, за което Господ ни е обещал Своята величайша награда.

+++

Свети Василий Велики
"Непристойните сънища се случват като последствие на безпорядъчни душевни движения в продължение на деня. А ако душата пребъде чиста, като размисля за Божиите наредби, и непрекъснато се поучава от онова, което е хубаво и угодно на Бога, тогава и сънищата ще бъдат такива".

+++

Свети Василий Велики
По-лесно е да измериш цялото море с малка чашка, отколкото да схванеш с човешки ум неизреченото величие на Бога.

+++

Свети Василий Велики
"Където оскъдява любовта, там непременно на мястото ѝ влиза ненавистта."


+++

Св. Лука Войно-Ясенецки
"Бъди по-добър, отколкото е прието, тъй като всеки има своята война, боеве и загуби. Живей просто, люби щедро, вниквай в нуждите на другите внимателно, говори кротко... А останалото остави на Господ. Именно любовта, нито вярата, нито догматиката, нито мистиката, нито аскетизма, нито поста, нито дългите молитви съставляват истинския облик на християнина. Всичко губи сила, ако го няма основното - Любовта към човека."

+++

"За да помогнеш на друг човек, не е задължително да си силен и богат, достатъчно е да си добър."

+++

Преп. Антоний Велики
"Свободен е този, който не робува на сластите (чувствените удоволствия), но господства над тялото посредством разсъждение и целомъдрие, и с пълна благодарност доволства с това, което му дава Господ, дори то да бъде съвсем умерено."

+++

старецът Тадей
"Когато, злият дух вижда, че някой човек  угажда на Бога и напредва в доброто, тогава се вмъква в сърцето на други хора и предизвиква в тях неразположение и неприязън, спрямо Божия човек."

+++

Свети Лука Кримски
"За майката няма по-голямо задължение, няма по-голяма отговорност пред Бога, от доброто възпитание на децата."

+++

Колкото даваш, толкова повече Господ ти дава!Колкото се стискаш, повече нямаш!

+++

Св. Йоан Златоуст
Ако си на път, или в постелята, и където и да си, - моли се. Ти си храм Божий; не търси място, нужно е само душевно разположение.


+++

Ако душата върши добри дела, то Светия Дух обитава в нея.
/Преп.авва Исаия/


+++

Както добро е да помниш греховете си, така добро е и да забравяме извършените от нас добрини.
(Св.Йоан Златоуст)


+++

Да не униваме, когато постим, защото ангелите във всеки храм записват постещите.
/Преп.Ефрем Сириец/


+++

На поста се радва и нашият Господ Иисус Христос, ако постим с любов, надежда и вяра
/Преп.Ефрем Сириец/


+++

Непостещият може да получи извинение, оправдавайки се с телесната си немощ, но онзи, който не се е отдалечил от греховете, не може да получи оправдание.
/Св.Йоан Златоуст/


+++

Ако постът не служеше като средство за спасение и достигане до вечен живот, Бог не би заповядал от самото начало да постим.
/Св.Йоан Златоуст/


+++

Веднъж авва Сисой казал: "Вече тридесет години се моля на Бога така: "Господи Иисусе, защити ме от моя език!", но и до днес всекидневно падам и съгрешавам с езика си".

+++

Завистта е коренът на всички злини, източник на опустошения, разсадник на грехове, причина за престъпления.
/Свщмчк Киприан Картагенски/


+++

И малките грехове ми се струват достойни за сълзи, защото всеки грях е отчуждение от Бога. Та как мога да търпя, когато губя Бога?
/Св.Григорий Богослов/


+++

По-добре спи, отколкото да губиш времето си в празнословие.
/Преп.авва Евагрий/


+++

Има три различни вида лъжа: един лъже с мисъл, друг - с дума, а трети лъже със самия си живот.
/Преп. авва Доротей/


+++

Младенецът не познава лъжата; не я познава и душата, очистила се от лукавството.
(Преп.Йоан Лествичник)


+++

Това е истинската милостиня - да даваш с радост и да мислиш, че самият ти получаваш повече, отколкото даваш.
(Св.Йоан Златоуст)


+++

В Господните дела се извиняваме с немощта си, а за лукавите дела сме силни.
(Преп.Ефрем Сириец)


+++

Човекът е прекрасно създание и ако не виждаш в него нещо добро или поне зрънце от добро, на което да помогнеш да израсне, то боя се, че ти си съвсем сляп.
(Св. Гавриил Ургебадзе)


+++

Клеветата е най-голямата участ на свещеника. Не се огорчавай и знай, че в живота ти ще има много такива случаи.
(Думи на грузинския патриарх Мелхиседек III към стареца Гавриил Ургебадзе)


+++

Ходете на църква, не се отделяйте от Христа, за да не изгубите спасението на душите си.
(Св. Гавриил Ургебадзе)


+++

"Когато човек се кае, моли и пости, дяволът се опаля и оттегля от него."
(Св. Козма Етолийски)


+++

“Всичко ще ти дадат, но добри дела никой няма да ти даде”.
(Св. Амвросий Оптински)


+++

Всеки от нас носи в сърцето си бремето на суетността, завистта, невъздържанието, нетърпението, злобата и много други пороци. Да се вгледаме в душите си и да 
видим всичко това.


+++

Нека не забравяме, че крайъгълният камък на живота е Бога. Да побързаме да вършим дела според Божия закон, докато има още време, докато е време за събиране на плодове.

+++

Не заспивай, човече, докато не размислиш за греховете си, извършени през деня, тогава несъмнено на другия ден ти няма да си толкова бърз за подобни действия.
(Св.Йоан Златоуст)


+++

В наше време, при крайното оскъдяване на боговдъхновени наставници, е нужно особено внимание, особена бдителност над самите себе си. Те са необходими при всички подвизи: най-вече при молитвения подвиг, който е най-възвишен от всички.
(Св.Игнатий Брянчанинов)


+++

Докато нещастието е пред очите ни, всеки е готов да се поправи, но щом отмине страшното зрелище, човек веднага забравя своето решение.
(Св.Йоан Златоуст)


+++

Ако нямаше покаяние, отдавна човешкият род да беше загинал. Ако то не беше протегнало ръка за помощ, светът не би оцелял досега.
(Св.Йоан Златоуст)


+++

Най-голямата прелест е да си мислиш, че си свободен от прелест.
(Св.Игнатий Брянчанинов)


+++

Пазете се от самооценка. Прелест е, когато някой "счита себе си за нещо, бидейки нищо"(Гал.6:3).
(Св.Теофан Затворник)


+++

От тези трите - своевкусие, своеволие и самомнение - произлиза пагубния дух на прелестта.
(Св.Теофан Затворник)


+++

Превъзнасяне, породено от добри дела, унищожава придобитото.
(Преп.Нил Синайски)


+++

Бъди ленив за празнословия, а благоразумен за спасително слушане на Божието Писание.
(Св.Василий Велики)


+++

Дори когато си извън църквата, викай: "Помилуй ме!" Казвай това и без да движиш устни, а като викаш с ума си - Бог чува и тези, които мълчат.
/Св.Йоан Златоуст/


+++

Мъжество е да стоиш в истината и макар да срещнеш противоборство, да не се отклоняваш от нея.
/Авва Евагрий/

Свети отци на православието

Жития на светци

  • Официален сайт на Софийска епархия
  • Богоносци
  • ДОБРОЛЮБИЕ
  • Лествица
  • ПОКЛОННИЧЕСКО-ПРОСВЕТЕН ЦЕНТЪР Св.Йоан Рилски
  • ПРАВОСЛАВИЕ
  • ВЕРОУЧЕНИЕ ЗА УЧИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ
  • АУДИО БИБЛИЯ
  • ВСЕМИРНО ПРАВОСЛАВИЕ
  • ОФИЦИАЛЕН САЙТ НА СВ.СИНОД НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА - БЪЛГАРСКА ПАТРИАРШИЯ
  • ПРАВОСЛАВЕН СВЯТ