Молитви към Света вмчца Варвара

Молитва
 
О, света и всехвална великомъченице Варваро! Ние, събраните в твоя Божествен храм, като се покланяме и целуваме с любов раката с твоите мощи, облажаваме с похвали твоите мъченически страдания и в тях Самия страстоположник Христа, дал ти не само да вярваш в Него, но и да пострадаш за Него, те умоляваме, застъпнице: моли с нас и за нас, милостивия и благоутробен Бог, милостно да чуе нас, просещите Неговата благост, да не ни оставя без нужното за нашия живот и спасение и да ни даде християнски, безболезнен, непосрамващ и мирен край на живота, причастен на Божествените Тайни, и на всички, търсещи Неговото човеколюбие и помощ, на всяко място и при всяка скръб и обстоятелство, да даде Своята велика милост, та по Божията благодат и твоето топло застъпничество да бъдем винаги здрави душевно и телесно и да славим дивния в Своите светии Бог Израилев, неотделящ Своята помощ от нас, сега и винаги и во веки веков. Амин.
 
Друга молитва
 
Към тебе, премъдра и прекрасна, света, славна и всехвална дево, великомъченице Варваро, аз, немощният, прибягвам и като облажавам с похвали твоите мъченически страдания, припадам и те моля: виж греховните ми рани, виж и немощта на моята душа и подбудена от твоето обикновено милосърдие и благост, погрижи се да ме изцериш. Обърни внимание към гласа на моята молба и чуй като едничко мое убежище моя вик. Моли светата единосъщна, живототворяща и неразделна Троица – Бога, за мене, грешния твой раб, да ме помилва сега и в деня на моята смърт.

Аз зная, света дево, че ако пожелаеш, ти си силна да ми помогнеш, и че за тебе нищо не е невъзможно, стига да не пренебрегнеш молитвените ми въздишки. Нека твоето многострадално тяло излекува многото страсти на моята душа и тяло. Твоята глава, посечена с меч, нека даде на главата ми вода, очистителна за моите грехове. Нека твоите пречисти устни запазят устата ми от празнословие, и нека я отворят всякога да възвестява хвала на Господа. Твоите очи, които са видели Троичната светлина, нека видят и моето желание за доброто, тъй че и аз да отвръщам очите си, за да не виждат суетата, но винаги да виждам небесното блаженство. Нека твоята отсечена ръка ме напише в книгата на живота и нека ме удостои всякога да издигам ръце към Всевишния, и да не посягам към грешни дела. Твоите нозе, които са побързали със светла свещ към Божия палат при небесния Жених, нека направят, щото и аз с моите нозе да бързам за всяко добро дело; нека законът Господен бъде светилник на нозете ми и светлина за моите пътеки.

Нека твоите рани ме освободят от моите греховни рани и нека твоята многократно проливана в мъченията кръв, очисти душата и тялото ми от всяка нечистота. Нека твоята смърт не ми даде да умра без Изповед и покаяние! Защото ти си прославена в някои добротворства, и най-вече в това, че всички, имайки надежда на тебе и винаги призовавайки те на помощ, избягват от внезапна смърт, от която избави и мене, окаяния, чиста дево, великомъченице Варваро.

И с всемощните твои молитви удостой ме, подкрепен с благодатта на Божествените Тайни на Тялото и Кръвта на моя Господ и Спасител, да имам християнски, безболезнен, непосрамен и мирен свършек на моя живот, и така готов да премина далечния път на смъртта дори до небесната планина, където да се удостоя и аз, заедно с тебе, лице в лице да видя Триединия Бог, и да Го славя винаги и в безкрайни векове. Амин.
 
Тропар
 
Да почетем святата Варвара: съкрушила вражеските мрежи, всечестната се избави като птица от тях с помощта и оръжието на Кръста.
 
Кондак
 
Последвала Бога, благочестно възпяван в Троица, страдалице, си потъпкала идолското поклонение. Страдаща сред подвизите, Варваро, не си се уплашила от заплахите на мъчителите, мъдра, и винаги с висок глас си възпявала: Троицата почитам, Едно Божество.

Свети отци на православието

Жития на светци

 • Официален сайт на Софийска епархия
 • Богоносци
 • ДОБРОЛЮБИЕ
 • Лествица
 • ПОКЛОННИЧЕСКО-ПРОСВЕТЕН ЦЕНТЪР Св.Йоан Рилски
 • ПРАВОСЛАВИЕ
 • ВЕРОУЧЕНИЕ ЗА УЧИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ
 • АУДИО БИБЛИЯ
 • ВСЕМИРНО ПРАВОСЛАВИЕ
 • ОФИЦИАЛЕН САЙТ НА СВ.СИНОД НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА - БЪЛГАРСКА ПАТРИАРШИЯ
 • ПРАВОСЛАВЕН СВЯТ