Молитви

В името на Отца и Сина и Светия Дух. Амин.
 
Царю небесни, Утешителю, Дух на истината, Който си навсякъде и всичко изпълваш, Съкровище на благата и Подателю на живота, дойди и се всели в нас, очисти ни от всяка сквернота и спаси, Благий, нашите души. Светий Боже, Светий Крепки, Светий Безсмъртни, помилуй нас. Слава на Отца и Сина и Светия Дух, сега и винаги и във вечни векове, амин. Пресвята Троице помилуй нас, Господи, очисти греховете ни, Владико, прости беззаконията ни, Светий, посети и изцери немощите ни, заради Твоето име. Слава на Отца и Сина и Светия Дух, сега и винаги и във вечни векове, амин.
 
Отче наш
 
Отче наш, Ти, Който си на небесата! Да се свети Твоето име, да дойде Твоето царство, да бъде Твоята воля, както на небето, тъй и на земята. Насъщния ни хляб дай ни днес и прости ни дълговете както и ние прощаваме на нашите длъжници, и не ни въвеждай в изкушение, но избави ни от лукавия. 
 
Към Пресвета Богородица
 
Богородице, Дево, радвай се, благодатна Марио, Господ е с тебе. Благословена си ти между жените и благословен е плодът на твоята утроба, защото си родила Спасителя на нашите души. Добра Майко на преблагия Цар, излей на страдната ми душа милостта на твоя Син и наш Бог, и с твоите молитви ме упъти към добри дела, за да премина останалото време на живота си без грях, и чрез тебе да намеря рая, Богородице Дево, единствено чиста и благословена!
 
Към Ангела - Пазител
 
Ангеле Христов, мой свети пазителю и покровителю на душата и тялото ми, не ме изоставяй и не отстъпвай от мене заради невъздържанието ми. Не давай място на лукавия демон да ме завладее. Укрепи ме и ме насочи към спасението. О, свети Ангеле Божий, прости ми всичко, с което те оскърби. Закриляй ме през днешния ден и ме запази от всяко вражеско изкушение та с никакъв грях да не огорча Бога. Моли се за мене пред Господа да ме утвърди в любовта към Него и да ме направи достоен за Своята благост. Амин.
 
Символът на вярата
 
Вярвам е един Бог, Отец, Вседържител, Творец на небето и земята, на всичко видимо и невидимо. И в един Господ Иисус Христос, Сина Божий, Единородния, Който е роден от Отца преди всички векове. Светлина от Светлина, Бог истинен от Бог истинен, роден, несътворен, единосъщен с Отца и чрез Когото всичко е станало. Който заради нас, човеците, и заради нашето спасение слезе от небесата и се въплъти от Дух Светий и Дева Мария и стана човек. И бе разпнат за нас при Понтия Пилата, и страда и бе погребан. И възкръсна в третия ден, според Писанията, и се възнесе на небесата, и седи отдясно на отца. И пак ще дойде със слава да съди живи и мъртви и царството Му не ще има край. И в Духа Светаго, Господа, Животворящия, Който от Отца изхожда, Комуто се покланяме и Го славим на равно с Отца и Сина, който е говорил чрез пророците. В една света, вселенска и апостолска Църква. Изповядвам едно кръщение за опрощаване на греховете. Чакам възкресение на мъртвите и живот в бъдещия век. Амин.

Молитва за отблъскване на гибелното влияние на лукавия

Господи Иисусе Христе Боже Спасителю мой! Дай на мене, недостойния Твой раб, съкрушение и освещение на сърцето ми, за да Ти се моля умилено с чиста молитва, та да изтрия ръкописанието на моите грехове. Изгаси Господи, огъня на моите страсти и ме избави от неизгастващия огън! Зная, че всекидневно и всеки час безмерно Те огорчавам и разгневявам, но твоето дълготърпение ще победи моето лукавство. Господи, Боже на добротата и милосърдието, спаси ме от лукави мисли, които врагът ми изпраща и навява, за да угнетява душата ми. Запрети му, Христе, с Твоята сила, която е заповядала и на морските вълни! Нека тя го обезсили и прогони далеч от мене Твоя раб. Защото той всеки ден прилага към мене нови замисли на своето лукавство, за да овладее слабия ми ум, да ме отклони и отдалечи от Тебе и от Твоите спасителни заповеди. Многомилостиви Владико Господи, прогони от мене тоя лукав дух с всичките му коварни злоумисли и намерения, за да Те възпявам и прославям с Твоя безначален Отец и с благия и животворящ Твой Дух, сега и винаги, и во веки веков! Амин.

Молитва за дар на прощаване

Спасителю! Научи ме да прощавам от душа на всички, които с нещо са ме обидили. Зная, че не мога да застана пред Тебе с чувство на вражда в душата. Загрубяло е, Боже, моето сърце! В мене няма любов. Моля Те научи ме да прощавам на онези, които ме обиждат и оскърбяват, както и Сам Ти, Спасителю мой, на кръста прости на Твоите врагове! Амин.

Молитва на Митрополит Филарет Московски

Господи, аз не зная какво да искам от Тебе. Ти едничък знаеш какво ми е потребно. Ти ме обичаш повече, отколкото аз умея да обичам себе си. Отче! Дай на Твоя раб това, което сам аз не умея да искам. Не дръзвам да прося нито кръст, нито утеха - само стоя пред Тебе. За Тебе сърцето ми е открито. Ти виждаш моите нужди, които самият аз не осъзнавам. Виж и постъпи с мене според Твоята милост: накажи ме, изцели ме, смири ме, въздигни ме. Благоговея и безмълствам пред Твоята свята воля и пред Твоя непостижим за мене промисъл. Готов съм на саможертва, предавам се всецяло на Теб. Нямам друго желание, освен да върша Твоята свята воля. Научи ме да се моля.

Молитва на Свети Ефрем Сирин

Господи и Владико на моя живот, не ми давай дух на безделие, униние, властолюбие и празнословие. Но дух на целомъдрие, смиреномъдрие, търпение и любов дарувай на мене, Твоя раб. Ей, Господи Царю, дай ми да виждам моите прегрешения и да не осъждам моя брат, защото си благословен во веки веков. Амин.

Вечерна молитва

Боже вечни и Царю на всяко създание, Който ме удостои да достигна до тоя час, прости ми греховете, които извърших в тоя ден с дело, слово и помисъл. Очисти Господи, моята смирена душа от всяка сквернота на плътта и духа. И дай ми, Господи, през тази нощ да имам спокоен сън, та като стана от леглото си, да върша Твоята воля през всички дни на моя живот и да побеждавам плътските и безплътни врагове, които ме нападат. Избави ме, Господи, от суетните помисли, които ме оскверняват, и от лошите пожелания. Защото Твое е царството и силата и славата, на Отца и Сина и Светия Дух, сега и винаги, и във вечни векове. Амин.

Свети отци на православието

Жития на светци

 • Официален сайт на Софийска епархия
 • Богоносци
 • ДОБРОЛЮБИЕ
 • Лествица
 • ПОКЛОННИЧЕСКО-ПРОСВЕТЕН ЦЕНТЪР Св.Йоан Рилски
 • ПРАВОСЛАВИЕ
 • ВЕРОУЧЕНИЕ ЗА УЧИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ
 • АУДИО БИБЛИЯ
 • ВСЕМИРНО ПРАВОСЛАВИЕ
 • ОФИЦИАЛЕН САЙТ НА СВ.СИНОД НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА - БЪЛГАРСКА ПАТРИАРШИЯ
 • ПРАВОСЛАВЕН СВЯТ