Молитви към Свети Архангел Михаил

Молитви към Свети Архангел Михаил

Молитва 1

Светий и великий Архангеле Божий, Михаиле, пръв от ангелите предстоятелю прeд непознаваемата и вечна Троица, защитник и пазител на човешкия род! Ти, който с твоите войнства строши главата на прегорделивия Денница на небето, и винаги посрамяваш неговата злоба и лукавство на земята! Към тебе прибягваме с вяра и на тебе с любов се молим: Бъди несъкрушима защита и крепък бранител на светата Църква и на православното ни Отечество, като ги оградиш с твоя мълниеносен меч от всички видими и невидими врагове. Бъди Ангел-пазител, премъдър светлодател и помощник на благочестивия и православен български народ; донасяй му от престола на Царя над царете просвета и сила, радост, мир и утеха.



Бъди непобедим вожд и пазител на нашето христолюбиво войнство; увенчай го със слава и победи над враговете, за да познаят всички, които ни се противят, че с нас е Бог и Неговите свети ангели. Не оставяй, о Архангеле Божий без твоята помощ и защита и нас, които днес прославяме твоето име. Защото, ето ние, макар и да сме много грешни, не желаем да загинем в нашите беззакония, а да се обърнем към Господа и да бъдем оживени от Него за добри дела.


Молитва 2
 
Свети и велики Божий Архистратиже Михаиле, първи сред Ангелите предстоятел пред неизказаната и надестествена Троица, наставниче и пазителю на човешкия род, съкрушил с войнствата си главата на прегордия Денница на небесата и сега посрамващ злобата и коварствата му на земята! Към теб прибягваме с вяра и те молим с любов: бъди несъкрушим щит и твърда защита на Светата Църква и на нашето православно отечество, като ги ограждаш с мълниеносния си меч от всички врагове, видими и невидими. Не оставяй, Божий Архангеле, без твоята помощ и застъпничество и нас, прославящите днес твоето свято име: ето, макар и многогрешни, ние не искаме да погинем в беззаконията си, но да се обърнем към Господа и да бъдем оживени от Него за благи дела. Озари нашия ум със светлината на Божието лице, която винаги сияе на мълниевидното твое чело, за да можем да проумяваме каква е Божията воля за нас, благата и съвършената, и да знаем кое ни подобава да вършим и кое да отхвърляме и оставяме. Укрепи с Божията благодат нашата слаба воля и немощно произволение, та утвърдени в Господния закон, да престанем да се валяме в земните помисли и похотите на плътта, ние, които се увличаме като неразумни деца от бързо погиващите красоти на този свят и заради тленното и земното безумно забравяме вечното и небесното. Но преди всичко това ни изпроси свише дух на истинско покаяние, нелицемерна скръб по Бога и съкрушение за нашите грехове, та оставащите дни от този наш временен живот да прекараме не в угаждане на сетивата и в плен на нашите страсти, но в изглаждане на злините, извършени от нас, чрез сълзи на вяра и сърдечно съкрушение, чрез подвизи на чистота и светли дела на милосърдие. Когато приближи часът на нашата кончина и на освобождаването от връзките на това бренно тяло, не ни оставяй, Божий Архангеле, беззащитни сред поднебесните духове на злобата, преграждащи възхода на човешката душа към небесата, но охранявани от теб да достигнем безпрепятствено онези преславни райски селения, където няма печал, нито въздишки, но безкраен живот и, сподобили се да съзрем пресветлото лице на Всеблагия наш Господ и Владика, паднали със сълзи в нозете Му, с радост и умиление да възкликнем: слава на Тебе, предраги Изкупителю наш, Който поради преголямата Си любов към нас, недостойните, си благоволил да изпратиш Твоите Ангели като служители на нашето спасение! Амин.
 
Молитва 3
 
Господи Боже, велики Безначален Царю, изпрати, Господи, твоя Архангел Михаил на помощ на Твоя раб (името) да ме отърве от моите видими и невидими врагове. О, Господен великий Архангеле Михаиле, излей мирото на благостта върху Твоя раб (името). О, Господен велики Архангеле Михаиле, съкрушителю на демоните, забрани и възпри всички мои врагове, борещи се с мен, направи ги като овце, обезсили ги и ги съкруши като прах пред лицето на вятъра. О, Господен велики Архангеле Михаиле шестокрили първи княже и воеводо на небесните сили, херувими и серафими, и на всички светии! О, чудни Архангеле Михаиле, пазителю на неизречените Тайни Божии, бъди мой велик помощник във всичко: в обиди, в беди, в скърби и печал; в пустините и на кръстопътища, на реки и на морета тихо пристанище! Избави ме, велики Архангеле Михаиле, от всякакви дяволски прелести, винаги ме чувай мене, Твоя грешен раб (името), молещ се на Тебе и призоваващ Твоето свято име, изпрати ми скоро твоята помощ и чуй молбата ми. О, великий Архангеле Михаиле! Победи всяка противодействаща на мен сила със силата на Честния и Животворящ Кръст Господен, по молитвите на Пресветата Владичица Богородица и на светите апостоли, и на светителя великия свети Николай Чудотворец, на свети пророк Илия, на свети Андрей Юродиви, на светите великомъченици Никита и Евстафия, на светите светители, преподобни мъченици и на всички светии, и на всички Небесни сили. Амин.
 
О, велики Архангеле Михаиле, помогни на мене грешния Твой раб (името), избави ме от земетресение, потоп, огън, меч и ненавременна смърт и от всяко зло, и от всеки враг: от непредвидима буря, от лъжливия, и от лукавия ме избави, Велики Михаиле, Архангеле Господен, сега, винаги и во веки веков. Амин.
 
Свети Архистратиже Божий Михаиле и всички Небесни сили, молете Бога за нас!

Свети отци на православието

Жития на светци

  • Официален сайт на Софийска епархия
  • Богоносци
  • ДОБРОЛЮБИЕ
  • Лествица
  • ПОКЛОННИЧЕСКО-ПРОСВЕТЕН ЦЕНТЪР Св.Йоан Рилски
  • ПРАВОСЛАВИЕ
  • ВЕРОУЧЕНИЕ ЗА УЧИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ
  • АУДИО БИБЛИЯ
  • ВСЕМИРНО ПРАВОСЛАВИЕ
  • ОФИЦИАЛЕН САЙТ НА СВ.СИНОД НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА - БЪЛГАРСКА ПАТРИАРШИЯ
  • ПРАВОСЛАВЕН СВЯТ