Молитви на родители за децата им

Молитви на родители за децата им

Молитва към Господа

 
Господи Боже, Създателю на човека и небесни Отче! Ти установи и благослови брака, като каза: “Растете и се множете, и пълнете земята”. Ти благослови и нашия брак и ни даде чеда, за да засилиш радостта  в дома ни. Неизказано голяма е тая Твоя милост към нас, и ние смирените Твои раби от сърцe Ти благодарим. Твое наследие са нашите деца, Господи, защото Ти си наш небесен Отец. Затова усърдно Те молим, приеми ги под Твоята мощна закрила и ги пази духом и телом като Твое достояние. Дарувай им добро здраве, пази ги от болести и от всяка злополука, подкрепи ги да растат незасегнати от изпитания, за да се радват на живота, който Ти даваш. Особено им дарувай Твоето свето благословение, за да бъдат предпазени от внушенията и примките на злия и лъжовен свят. Вдъхни им светия Твой Дух, та всякога да изпълняват Твоята воля и да се поучават от Твоя закон. Запази ги от грях, от всички греховни съблазни, от лоши другари и вредни книги. Дай им сили да растат в мъдрост, да напредват в добродетелност, да не отслабва синовната им почит към Тебе, да се покоряват на нашите добри родителски съвети и напътствия, да слушат с внимателни сърца всяка поука, която разкрива Твоята свята воля, за да бъдат предани изпълнителни чеда на Твоята света Църква. Дай и на нас, Господи, да им бъдем с дела и думи наставници в истината и доброто, учители в правата вяра още от ранна възраст. На Тебе ги предоставяме, на Твоята доброта и милосърдие, на мощната Твоя защита и помощ. Приеми тях и нас, за да бъдем всякога Твои и с благодарни сърца непременно да славословим Твоята безмерна благост и Твоя спасителен промисъл. Амин.

 
Молитва към Пресвета Богородица

 
Пресвета Богородице! На кого другиго след Бога да препоръчаме нашите деца, ако не на Тебе, всемощната защитница на християните и бърза помощница във всяка нужда? Приеми, небесна Царице, под Твоята закрила чедата ни и бъди им Ти майка, Майко Божия! Пази ги от всяко душевно и телесно зло, изпроси им да останат през целия си живот в благодат и милост пред всеблагия Бог, да успяват във всяко добро и полезно начинание и никога да не униват в пътя на истинския и честит живот, съгласен с волята на твоя възлюбен Син, нашия Господ Иисус Христос. И така, с хвалебни песни на благодарност всякога да Те прославяме, небесна защитнице, и да възпяваме всесветата и всемогъща Троица ­ Отец и Син, и Свети Дух. Амин.

 
Друга молитва към Господа

 
Отче наш и предвечни Боже, от Когото излиза всеки дар и всяко добро! Усърдно Ти се моля за чедата, които ми подари Твоята благост. Ти им даде съществуване, оживи ги с душа жива и безсмъртна и ги възроди в светото Кръщение, за да живеят съобразно с Твоята воля и да наследят небесното Царство. Запази ги в Твоята благодат до края на живота им и освещавай ги с Твоята истина, за да се свети в тях Твоето име. Съдействай ми с Твоята благодат да ги възпитам за слава на Твоето име и за полза на ближните. Дай ми за това потребните средства, търпение и сили. Просвещавай ги, Господи, със светлината на Твоята премъдрост, за да Те обичат от цялата си душа и с всички свои сили. Насади в сърцата им страх и отвращение от всяко беззаконие, за да бъдат непорочни в пътищата си. Украси душата им с целомъдрие, трудолюбие, дълготърпение, с всяка честност и почтеност. Огради устата им с правда, тъй че всяка клевета, лъжа и лукавство да им бъдат отвратителни. Поръси ги с росата на Твоята благодат, за да преуспяват в добродетели и святост, та да растат под Твоето благоволение и в любовта на добрите човеци. Ангел-пазител да бъде при тях винаги, за да пази младостта им от суетни мисли, от измамата и съблазните на тоя свят и от всяко нападение на лукавия. Ако някога те сгрешат пред Тебе, не отвръщай лицето Си от тях, но бъди към тях милостив: събуди съкрушение в сърцата им и по Твоето голямо милосърдие очисти съгрешенията им. Не ги лишавай от земни блага, но им дай всичко нужно за временния живот, както и да придобият блажена вечност. Пази ги от болест, от ядове и злополуки, от беди и скърби, и ги осенявай с Твоята милост през всички дни на живота им. Благи Боже, аз също Те моля: Дай ми веселие и радост за моите чеда, и удостой ме да застана с тях пред страшния Твой съд и с непосрамваща смелост да река: “Ето ме, аз и моите чеда, които ми даде, Господи!”. И тъй, заедно с тях, славейки Твоята неизказана благост и вечна любов, да превъзнасям Твоето пресвето име ­ на Отца и Сина, и Светия Дух, во веки веков. Амин.

Свети отци на православието

Жития на светци

 • Официален сайт на Софийска епархия
 • Богоносци
 • ДОБРОЛЮБИЕ
 • Лествица
 • ПОКЛОННИЧЕСКО-ПРОСВЕТЕН ЦЕНТЪР Св.Йоан Рилски
 • ПРАВОСЛАВИЕ
 • ВЕРОУЧЕНИЕ ЗА УЧИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ
 • АУДИО БИБЛИЯ
 • ВСЕМИРНО ПРАВОСЛАВИЕ
 • ОФИЦИАЛЕН САЙТ НА СВ.СИНОД НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА - БЪЛГАРСКА ПАТРИАРШИЯ
 • ПРАВОСЛАВЕН СВЯТ