МОЛИТВА КЪМ ГОСПОД ИИСУС ХРИСТОС В ДЕНЯ НА НЕГОВОТО КРЪЩЕНИЕ(6 ЯНУАРИ)

Господи Иисусе Христе, Сине Божий Единородни, роден от Отца преди всички векове, Светлина от Светлина, просвещаваща всичко, а в последните времена нетленно въплътил се от Пресвета Дева Мария и дошъл в този свят заради нашето спасение! Защото Ти не изтърпя да гледаш човешкия род, мъчен от дявола, и затова в пресветлия ден на Твоето Богоявление си дошъл на Иордан при грешниците и митарите, за да се кръстиш от Иоан, бидейки безгрешен, за да изпълниш всяка правда и да вземеш в Иорданските води греховете на целия свят, като Агнец Божий да ги понесеш на Себе Си и да ги изкупиш с кръстно кръщение чрез пречистата Твоя Кръв.


Затова, като се потопи във водите, небесата, затворени за Адам, се отвориха за Тебе, и Дух Свети слезе върху Теб във вид на гълъб, носейки просвещение и обожение на нашето естество, и Твоят Пребожествен Отец Ти възвести с небесен глас Своето благоволение, защото си изпълнил волята Му и си взел върху Себе Си греховете на човеците, и си приготвил Себе Си за заколение, както Сам си казал: Затова Ме люби Отец, защото Аз Си давам душата, за да я приема пак, и така, в този всесветъл ден, Ти, Господи, си поставил началото на нашето изкупление от прародителското грехопадение.

Затова всички небесни сили се радват и цялото творение се весели, очаквайки своето освобождение от робството на тлението, и зове: Дойде просвещението, яви се благодатта, настъпи избавлението, светът се просвети и човеците се изпълват с радост. Да се веселят сега небето и земята, и целият свят да играе, реките да пляскат с ръце, изворите и езерата, бездните и моретата да се радват, защото днес тяхното естество се освети чрез Божественото Кръщение. Да се радват днес и човеците, защото тяхното естество пак се издигна до първото благородство, и всички с радост да пеят: Богоявление е. Дойдете мислено на Иордан, за да видим там велико видение: Христос пристъпва към кръщение. Христос идва на Иордан. Христос погребва във водата нашите грехове. Христос идва, за да потърси похитената и заблудена овца, намира я и я въвежда в рая.

Празнувайки паметта на това Божествено тайнство, усърдно Ти се молим: Човеколюбче Господи, сподоби ни, жадуващите, по Твоя глас да дойдем при Тебе, Извора на вода за вечен живот, за да почерпим водата на Твоята благодат и опрощение на греховете и отхвърлили нечестието и светските похоти, да поживеем целомъдрено и девствено, праведно и благочестиво в сегашния век, очаквайки блаженото упование и явяването на Твоята слава, на великия Бог и наш Спасител, за да ни спасиш не поради делата ни, но по Твоята милост и обновлението от Светия Твой Дух чрез банята на пакибитието, Когото обилно си излял, та оправдани от Неговата благодат, да станем наследници на вечния живот в Твоето Царство.

Там ни сподоби с всички светии да прославяме всесветото Твое име с Безначалния Твой Отец и с Пресветия и Благия, и Животворящ Твой Дух, сега и всякога, и във вечни векове. Амин.

Свети отци на православието

 • Официален сайт на Софийска епархия
 • Богоносци
 • ДОБРОЛЮБИЕ
 • Лествица
 • ПОКЛОННИЧЕСКО-ПРОСВЕТЕН ЦЕНТЪР Св.Йоан Рилски
 • ПРАВОСЛАВИЕ
 • ВЕРОУЧЕНИЕ ЗА УЧИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ
 • АУДИО БИБЛИЯ
 • ВСЕМИРНО ПРАВОСЛАВИЕ
 • ОФИЦИАЛЕН САЙТ НА СВ.СИНОД НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА - БЪЛГАРСКА ПАТРИАРШИЯ
 • ПРАВОСЛАВЕН СВЯТ