Молитви към светителя Нектарий Егински

Молитви към светителя Нектарий Егински

Молитва първа

О, мироточива главо, Светителю Нектарие, Архиерею Божий! Във времената на голямо отстъпление, когато нечестието пленява света, ти си просиял с благочестие и главата на прегордия Денница, който ни уязвява, си съкрушил. Затова Христос ти дари да лекуваш неизцелими язви, поразяващи ни заради нашите беззакония. Вярваме, че Бог те възлюби, праведния, та заради теб и нас, грешните, да помилва, да освободи от клетвата, да ни избави от недъзите и по цялата вселена да бъде страшно и славно Неговото име, на Отца и Сина и Светия Дух, сега и всякога, и във вечни векове. Амин.

Молитва втора

О, Светителю Нектарие, Богомъдри отче! Приеми, пазителю на православната вяра, изповядване от устата на христоименните хора, събрани днес в храма от Божията благодат, живееща в теб. Защото достигна вест и до нашите предели, че ти, велик между светиите Христов угодниче, се явяваш на призоваващите твоето име по всички краища на вселената и даряваш изцеление от ракови болести. Слушахме за йерея, едноименен с теб, който съзиждаше храм на твое име с големи скърби. Той бе поразен от ракова язва в гърдите, източваща кръв всеки ден, и страдаше люто, но не оставяше своето свято дело. Внезапно ти, Светителю многомилостиви, си слязъл от небето и си застанал пред него във видим образ.

А той, като те мислеше за някой от своите смъртни събратя, просеше твоите молитви и каза: „Тежко страдам, но искам да изградя светия олтар, та поне веднъж да отслужа света Литургия с паството; после съм готов да умра, смъртта не ме плаши”. А ти, отче, бидейки безплътен, оросяваше лицето си със сълзи; и като прегърна страдалеца, целуваше го и казваше: „Не скърби, чедо мое, защото изпитан с болест, ще бъдеш здрав и всички ще узнаят за това чудо”. И той, изцелен, веднага разбра с кого беседваше, а ти веднага стана невидим. О, велики угодниче Христов Нектарие! Сега този храм е завършен и твоите чудеса се изливат като изобилно море! А ние познахме, че молитвата на праведника трябва да бъде подкрепяна от нашето усърдие за Божията служба и от решимост да умираме за Христа, за да бъдем здрави.

Молят те, праведни отче, твоите боледуващи чеда: да се изпълнява над нас Божията воля, блага, угодна и съвършена, не искаща смъртта на грешника, но да се обърне той и да бъде жив. А ти, предвъзвестителю на Божията воля, изцели ни с твоето благодатно явяване, за да бъде Бог велик на небесата и на земята във вечни векове! Амин.

Свети отци на православието

Жития на светци

 • Официален сайт на Софийска епархия
 • Богоносци
 • ДОБРОЛЮБИЕ
 • Лествица
 • ПОКЛОННИЧЕСКО-ПРОСВЕТЕН ЦЕНТЪР Св.Йоан Рилски
 • ПРАВОСЛАВИЕ
 • ВЕРОУЧЕНИЕ ЗА УЧИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ
 • АУДИО БИБЛИЯ
 • ВСЕМИРНО ПРАВОСЛАВИЕ
 • ОФИЦИАЛЕН САЙТ НА СВ.СИНОД НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА - БЪЛГАРСКА ПАТРИАРШИЯ
 • ПРАВОСЛАВЕН СВЯТ