Правило за успешно полагане на изпити (За учащи)

Правило за успешно полагане на изпити (За учащи)

Молитвата и трудът са двата ключа за успешното полагане на изпити.
 
След изпита учащият не трябва да забравя да благодари на Бог, а така също и да Го помоли да му даде сила и мъдрост да издържи благоуспешно - в добротворство, вяра и покаяние - и изпита на живота тук на земята, който ни дава достъп до вечния живот в Царството Божие.
 
В името на Отца и Сина и Светия Дух, сега и винаги, и во веки веков. Амин.
 
Слава на Тебе, Боже наш, слава на Тебе.
Царю небесни, Утешителю, Дух на истината, Който си навсякъде и всичко изпълваш, Съкровище на благата и Подателю на живота, дойди и се всели в нас и ни очисти от всяка сквернота и спаси, Благий, нашите души (1).
 
Свети Боже, свети Крепки, свети Безсмъртни, помилуй нас (три пъти)
 
Слава на Отца и Сина и Светия Дух, и сега и винаги, и во веки веков. Амин.
 
Пресвета Троице, помилуй нас; Господи, очисти греховете ни; Владико, прости беззаконията ни; Свети, посети и изцери немощите ни, заради Твоето име.
 
Господи, помилуй (три пъти).
 
Слава на Отца и Сина и Светия Дух, сега и винаги, и во веки веков. Амин.
 
Отче наш, Който си на небесата! Да се свети Твоето име; да дойде Твоето царство; да бъде Твоята воля, както на небето, тъй и на земята; насъщния ни хляб дай ни днес; и прости нам дълговете ни, както и ние прощаваме на длъжниците си; и не въведи нас в изкушение, но избави ни от лукавия.
 
Тропар
(на св. Троица гл. 8)
Благословен си, Христе Боже наш, Който направи премъдри рибарите, като им изпрати Дух Светий и чрез тях улови вселената, Човеколюбче, слава на Тебе.
 
Слава на Отца и Сина и Светия Дух
 
Кондак
(на Богоявление, гл.4)
Яви се днес на вселената, и Твоята светлина, Господи, се отрази върху нас, които разумно Те възпяваме: дойде и се яви Светлина недостъпна.
 
И сега и винаги, и во веки веков. Амин.
 
Тропар
Радвай се, благодатна Богородице Дево, защото от Тебе изгря Слънцето на правдата Христос Бог наш, Който просвещава, които се намират в тъмнина.Весели се и ти, старче праведни, който прие в обятията си Освободителя на нашите души, Който ни дарява възкресение.
 
Кратки молитви
(към Богородица, Ангела-Пазител и свв. Просветители)
 
Пресвета Богородице, спаси нас! Свети Ангеле, пазителю мой, помогни ми!Свети славни Три Светители Василие Велики. Григорие Богослове и Иоане Златоусте, измолете от Всеподателя на всяка мъдрост Господ Бог, велика милост за душата ми.
 
Свети славни Седмочисленици, просветители славянски, равноапостоли Кириле и Методие, Клименте Охридски, Саво, Горазде, Науме и Ангеларие, молете Бога за мен.
 
Молитва
(към света великомъченица Екатерина)
 
0, света Екатерино, дево и мъченице, истинска Христова невесто! Молим те,като приели особена благодат от твоя Жених, пресладкия Иисус: както си посрамила прелъстяването на мъчителя с твоята мъдрост, победила си петдесетте витии, и си ги напоила с небесното учение, просветлявайки ги със светлината на истинската вяра, така изпроси и за нас същата Божия премъдрост, та и ние, като разсечем всички козни на адовия мъчител и презрем суетния свят и плътска съблазън, да се удостоим с Божествената слава, и да станем достойни съсъди за разпространяване на светата наша Православна вяра, и така заедно да възхвалим и прославим в небесната скиния нашия Господ и Владика Иисуса Христа, с Отца и Светия Дух във вечни векове. Амин.
 
Достойно е, наистина, да Те облажаваме, Богородице, винаги блажена и пренепорочна и Майка на нашия Бог. По-почитана от херувимите и несравнено no-славна от серафимите, нетленно родила Бог-Слово, същинска Богородица,Те величаем.
 
По молитвите на светите наши отци, Господи Иисусе Христе, Сине Божий, помилуй нас. Амин.
 
При влизане в изпитната стая учащият прекръства мислено преподавателя,покланя се (също мислено) на неговия Ангел Пазител и бодро се подготвя за отговор.
 
След правилото можеш да си прочетеш Лука 2:40-52; Иак. 1 гл.; I Кор 13 гл., както и житието на св. вмчца Екатерина (24.11).
 
от Православния молитвени

Свети отци на православието

Жития на светци

  • Официален сайт на Софийска епархия
  • Богоносци
  • ДОБРОЛЮБИЕ
  • Лествица
  • ПОКЛОННИЧЕСКО-ПРОСВЕТЕН ЦЕНТЪР Св.Йоан Рилски
  • ПРАВОСЛАВИЕ
  • ВЕРОУЧЕНИЕ ЗА УЧИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ
  • АУДИО БИБЛИЯ
  • ВСЕМИРНО ПРАВОСЛАВИЕ
  • ОФИЦИАЛЕН САЙТ НА СВ.СИНОД НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА - БЪЛГАРСКА ПАТРИАРШИЯ
  • ПРАВОСЛАВЕН СВЯТ