Молитви при различни случаи

Молитви при различни случаи

1. Молитви преди започване на работа
 
Господи Боже наш! Ти на всички помагаш във всяко добро. Милостивно помогни и нам, благослови днешната ни работа и труда ни. Подкрепяй ни и ни насърчавай, усили усърдието ни в нашите дела и намерения, за да ги вършим успешно, и благополучно да ги свършим с всяко задоволство в здраве и дългоденствие за Твоя слава. Амин!
 
Всеблаги Боже, посочи ми пътя, по който да вървя и ме оправяй да ходя по Твоите стъпки, за да се спаси душата ми. Отвърни очите ми, за да не виждам суетни неща, и ме утвърди в пътя на Твоя закон. Дай ми, докато е ден, да работя и да се трудя според Твоята воля, защото иде смъртна нощ, когато никой не ще може да работи и да извърши някакво добро. Нека, Всеподателю Господи, всичко, което днес ще мисля или желая, ще говоря или върша, да бъде за Твоя слава. И тъй, моля Те, бъди с мене днес и всякога и помагай ми, Боже!
____________
 
2. Молитви след работа
 
Благодаря Ти, Господи Иисусе Христе Боже наш, че ме удостои да завърша здрав и невредим днешната си работа, та сега с бодро и признателно сърце да възпея неизповедимата Ти благост. Ти, Божественият Работник, Който не счете труда унизителен, но от небесната висота слезе и, приемайки човешко естество, освети труда с всесветите Твои ръце, дай ми отмора от дневния труд, с който изпълних Твоята воля. Защото Ти, Пресвети Владико, си рекъл: „Моят Отец досега работи и Аз работя", и с това си ни оставил заповед усърдно и послушно да се трудим в Твое име. Благодаря Ти още, всещедри Боже, че ми даде сили, търпение и желание за работа и не допусна да се вгнезди в мене досада, недоволство и роптание, а милостиво ме възнагради с радостта на труда и ме изпълни със синовна признателност към Тебе заради неотстъпната Ти помощ. И сега, когато Ти принасям от смирено сърце благодарствена песен, моля Те и през останалото време на моя живот да ми бъдеш силен помощник във всяко добро и угодно на Тебе дело, та и във вечността да получа наградата, приготвена за всички, които с труд в Твое име и според Твоята правда Ти благоугодяват и прославят Тебе с Отца и Светаго Духа. Амин!
 
Милосърдни Господи и Владико на моя живот, Ти си рекъл: „Дойдете при Мене всички отрудени и обременени и Аз ще ви успокоя". Ето, пристъпям към Твоята благост и кротко присланям сърце под Твоето любещо крило: дарувай мир на душата и тялото ми, отрудени от тежката дневна моя работа. Да отпочине сърцето ми и душата ми да се успокои в Тебе, моя Господ и Спасител, за да видя и аз, недостойният Твой раб, незалязващата светлина на Твоята истина и всегда да славословя пресветото име на моя благ Господ и Закрилник. Амин!
 
____________
 
3. Молитви преди ядене
 
Отче наш, Който си на небесата! Да се свети Твоето име; да дойде Твоето царство; да бъде Твоята воля, както на небето, тъй и на земята; насъщния ни хляб дай ни днес и прости нам дълговете ни, както и ние прощаваме на длъжниците си; и не ни въвеждай в изкушение, но ни избави от лукавия.
На всички очите, Господи, се уповават на Тебе и Ти своевременно им даваш храна; отваряш щедрата Си ръка и изпълняш с милост всичко живо.
 
____________
 
4. Молитви в скърби и злополуки
 
Вечни и милосърдни Боже и многомилостиви Отче наш! Мъките и тежките неволи, които са ме сполетели, страшно измъчват душата ми. Но понеже на Тебе така е угодно, аз всичко драговолно понасям. Всички мои телесни страдания и душевни скърби аз търпя и понасям, като отплата за моите грехове и за мое спасение. Моля Те, милостиви Боже, дай ми търпение и сила, за да понасям всичко така, както на Тебе е угодно, и да се спася. Амин!
 
Пресвета Дево, Майко на Всевишния Господ, всемилостива защитнице и покровителко на всички, които с вяра прибягват към тебе! Погледни на мене от висините на твоята небесна слава, послушай моята смирена молитва и я принеси пред твоя възлюбен Син. О, преблагословена Богородице! Ти си скоропослушница на всички и радост на скърбящите; послушай и мене наскърбения. Ти си уталожителка на тъгите: уталожи и моите тъги и изцери душевните ми и телесни болести! На тебе, подир Бога, възлагам всичката си надежда. Бъди ми ходатайка и силна застъпница пред твоя Син, Господа нашего Иисуса Христа. Укрепи вярата ми в Него. Утвърди ме в Неговата любов и научи ме да те обичам и славя, Пресвета Майко Божия, преблагословена Марийо! На твоя всесилен покров, пречиста Богородице, връчвам себе си. Амин! 
 
____________
 
5. Молитва от митрополит Филарет Московски
 
Господи, аз не зная какво да искам от Теб.
Ти едничък знаеш какво ми е потребно.
Ти ме обичаш повече, отколкото аз умея да обичам себе си.
Отче! Дай на Твоя раб това, което не умея да искам.
Не дръзвам да прося нито кръст, нито утеха - само стоя пред Теб.
За Теб сърцето ми е открито.
Ти виждаш моите нужди, които самият аз не осъзнавам.
Виж и постъпи с мен според Твоята милост:
накажи ме, изцели ме, смири ме, въздигни ме.
Благоговея и безмълствувам пред Твоята свята воля
и пред Твоя непостижим за мене промисъл.
Готов съм на саможертва, предавам се всецяло на Теб.
Нямам друго желание, освен да върша Твоята света воля.
Научи ме да се моля.
Амин!
 
____________
 
6. Молитва  преди пътуване на дълъг и опасен път 
 
Господи Иисусе Христе, Боже наш, Който си път, истина и живот! Ти си благословил да странствуваш с мнимия Си баща Йосиф и с Пречистата Си Майка Дева Мария в Египет и си съпътствувал Твоите св. апостоли Лука и Клеопа в Емаус. Ние Те молим смирено: съпътствувай и сега, чрез Твоята благодат, и тоя Твой раб (името) и, както Твоя раб Товия, изпрати му ангел-пазител и наставник, който да го запазва и да го избавя от всяко зло обстоятелство, от видими и невидими врагове и да го наставя да изпълнява Твоите заповеди, да го придружава в мир и благополучие и пак да го върне здрав и невредим. Помогни му с Твоята благодат успешно и благополучно да преодолее всяко затруднение и опасност, да постигне всичките си добри намерения за Твое благоугождение, за слава на Твоето величествено име и за своя душевна полза. Защото в Твоя власт, Господи, е да ни милваш и спасяваш и затова прославяме Тебе заедно с безначалния Твой Отец и с пресветия, благия и животворящ Твой Дух, сега, всякога и во веки веков. Амин! 
 
____________
 
7. Молитва за всяка просба
 
Човеколюбиви Владико Господи, Исусе Христе Боже наш ! Молим Ти се усърдно- погледни с милостиво Око на нас. твоите раби и послушай гласа на нашето моление, което Ти принасяме с вяра, понеже сам Ти си рекъл. Всичко, каквото и да поискате в молитва, вярвайте че ще получете и ще ви бъде дадено и още "Искайте и ще ви се даде!" Заради това и ние, ако и недостойни, като се надяваме на Твоята милост, просим: не се гневи много на нас, нито си спомняй нашите беззакония, но като добро сърдечен, дай ни сега Твоята благост и помилуй нас, Твоите раби с благодатта и щедростта Си. Чуй молитвата и удовлетвори просбата на този Твой раб (името) тук може да се упомене и по-точно самата просба.Избави ни Господи, от нашите видими и невидими врагове и изпълни всичките ни просби и добри желание, Защото ти си наш Бог и Твоето име призоваваме. Прости всичките ни умишлени и неволни грехове. Нека Ти бъдат благоприятни молбите и милостинита ни пред Твоето владичество.Закриляй ни от всяка беда и напаст, скръб и нужда, та да прекараме тих и спокоен живот. Защото Ти си Бог на милоста, в Тебе е всичката ни надежда и ние Те прославяме с Твоя без начален Отец и с пресветия, благия и животворящ Твой Дух, сега и всякога и во веки Веков. Амин!
 
____________
 
8. Mолитва преди четене и слушане Словото Божие
 
Пресвета Троице, Господи Боже и Създателю на целия свят! Побързай и умъдри сърцето ми да започна с разум и да завърша с добри дела тази Боговдъхновена книга, която Светият Дух е изрекъл и сега аз недостойният чета. Съзнавайки своето невежество, аз падам пред Тебе, моля Ти се и от Тебе прося помощ. Господи, управи ума ми и утвърди сърцето ми да се грижи не само да прочитам, но и да разбирам прочетеното. Отвори сърдечните ми очи да вниквам в Твоето Слово и да го разбирам, за да изпълнявам Твоята воля, защото аз съм странник на земята.Не скривай от мене заповедите Си, но отвори духовните ми очи , за да разбирам чудесата на Твоя закон. Открий ми тайните на Твоята премъдрост. На Тебе се надявам, Боже мой, да ми просветиш ума и разума със светлината на Твоето познание, което да ми послужи за спасение на душата и за наследие на вечния живот, заедно с всички Твои избраници. Защото Ти си, Който просвещаваш намиращите се в тъмнина, и от Тебе е всеки добър дар, сега и винаги и във вечни векове. Амин.
 
____________
 
9. Молитва за тия, които ни мразят
 
Господи Иисусе Христе,Ти прости на Твоите врагове, защото те не знаеха що правят, когато се изпълваха с мъст срещу Тебе.Моля Те усърдно, бъди милостив към онези, които ме ненавиждат и враждуват против мене,които ме обиждат, оскърбяват, хулят и клеветят.Ти изпитваш дълбочината на човешкото сърце и знаеш, че съм немощен и не съм без вина.Затова подкрепи ме да подобря сърцето си,да умножа делата на любовта към моите ближни и с нищо никого да не огорчавам.На враговете ми прости по Твоето неизказано милосърдие,вразуми ги, озари ги с Твоята истина,за да не се разпалва ожесточението им против мене, грешния,и да не се случи нещо зло с тях, заради мене.Добре ми е да бъда под Твоята вечна закрила,и аз Те моля да не оставиш злото да ме победи, нито да погуби някого от враговете ми,но всички да се обърнем към Твоя мир и да бъдем Твои,защото Ти единствен си благословен во веки веков.Амин!
 
____________
 
10. Moлитва на рожден ден
 
Благодаря Ти, вечни Боже, Създателю на всички твари и на времето,задето ме удостои с милостта Си да доживея до тоя ден,с който започва нова година от моя живот.Сърцето ми е изпълнено със синовна благодарност към Тебе,заради благоволението Ти към мене недостойния.Защото в Твои ръце е времето, и Ти го даряваш на всяко Твое разумно създание по голямата Твоя обич и по спасителния Твой промисъл.Но аз, Господи и Владико на моя живот, много често забравям, че дарът на времето идва от Тебе,за да изпълнявам през земните дни на живота си Твоята воля,да постигам предназначението, което Ти си определил на всеки човек,да принасям плодове на покаяние и със страх да придобивам спасението си.И тоя дар, както и много други Твои благи дарове, неразумно съм пропилявал,предавайки се на суетни грижи, на гибелни удоволствия и на нерадение за доброто и за вечното мое спасение.Но човеколюбието Ти, Благодетелю мой, е безгранично.Не ме лишавай от неизказаната Твоя благост, продължи дните на моя живот,запази ме здрав, благослови със сполука моите трудове,дарувай ми всичко, което е потребно за удовлетворение на моите нужди,а най-вече очисти съвестта ми и подкрепяй сърцето ми с вяра в Тебе, за да вървя в пътя на спасението и, когато бъде волята Ти, да премина от временния във вечния живот като наследник на Твоето вечно царство.Защото Ти, Господи, рече: "Ако някой се не роди свише, не може да види царството Божие".На днешния мой рожден ден по плът усърдно Те моля, Спасителю мой,благослови започващата нова година на възрастта ми и всички дни на моя живот и се удостой с участта на родените свише от Твоя всесвят и божествен Дух! Амин!
 
____________
 
11. Молитви при съпружеско безплодие
 
Господи Боже, Създателю на всяко видимо и невидимо естество, Който от човеколюбие превърна реброто на праотеца Адама в жена и ги благослови да раждат деца за продължение на човешкия род; Който развърза Сарината утроба и благослови роденото от нея дете; Който благослови безродната жена на Маноя и й дари чедо – силния Сампсон; Който послуша безмълвния молитвен глас на Елкановата жена – неплодната Анна, и я удостои с родения от нея пророк Самуила; Който прие молитвата на безродните Захарий и Елисавета и им дари чедо – Йоан Предтеча; Който по Своя божествен промисъл отхвърли укора на безчадието от праведните Йоаким и Анна и им предизвести раждането на пресветата девица Мария, от която се въплъти и роди Спасител за спасението на човешкия род – Който поради Своята голяма милост благослови сватбата в Кана Галилейска за потвърждение, че законното съпружество и раждането на чада в него са съгласни с Твоята божествена воля!Сам и сега, Господи, послушай молитвените въздишки на грешните твои раби, които изнемогваме под тежестта на безчадието!Ако ние като човеци, носещи плът и живеещи в тяло, Ти съгрешихме с тяло или душа и престъпихме Твоя закон и Твоите заповеди денем или нощем, с дума, с дело или помисъл, или попаднахме под бащина или майчина клетва, или по някакъв начин повредихме телесните си членове, или другояче се отдалечихме от Твоята божествена воля, Ти като милостив и човеколюбив Бог, прости ни, освободи ни от безчадието и ни дай плод от утробата – добри чада!Скръбта, плачът и риданията на Своите раби (имената) обърни на радост, развесели сърцата ни, както каза и чрез пророка: "Развесели се неплодна, ти, която не раждаш; възкликни и извикай ти, която не си изпитала родилни мъки."Смили се и сега, Господи, и покажи милостта си към Твоята рабиня (имената), развържи утробата ми/й, направи ме/я лоза плодовита и ми/й дай плод на чадорождение.Господи, милостив бъди и не оставяй в безплодие своя раб (имената) и не ме/го лишавай от рожба, но ми/му дай семе за изкласяване, та с твоята благословия да видим и чада от чадата си като маслинени клонки около трапезата си, за да се прослави и в тях пресвятото и величествено Твое име – на Отца, и Сина, и Светия Дух. Амин!
 
____________
 
12. Молитва за ученици в началото на учебната година
 
Господи Боже, Създателю наш! Ти си удостоил нас човеците с Твоя образ и си открил премъдростта Си на младенците.Ти си дал премъдрост на Твоя пророк Самуила и на Твоя помазаник Соломона. Тебе вечната и божествена Истина  усърдно молим: милостиво погледни върху тия деца и им изпрати духа на премъдростта и разума, духа на познанието и благочестието, духа на Твоя страх! Отвори ума им, за да възприемат силата на Твоя закон и с успех да изучават добрите и полезни науки. Избави ги от всяка вражеска зла умисъл.Запази ги твърдо в православната вяра, в душевна чистота и целомъдрие, насочи волята им към изпълнение на Твоите заповеди и придобиване на добри и полезни навици. И така подготвени чрез Твоята премъдрост и като преуспяват в добродетелния живот и полезното знание, да станат носители на Твоето учение, да живеят в мир, радост и всяко благополучие, и да се удостоят да станат наследници на Твоето вечно Царство. Амин!
 
____________
 
13. Молитва за мир и съгласие в семейството
 
Боже на любовта, на мира и на дълготърпението! Помогни на всички нас, които живеем в този дом и сме свързани чрез родство и чрез вярата в Тебе, да пребъдваме винаги в дълбок мир, в съгласие, в разбирателство и любов. Умножавай дълготърпението ни, както Ти Сам, Господи, си дълготърпелив, и когато грешим, не ни наказваш според праведния Твой съд. Укротявай и превръщай в благост нашите раздори и гнева ни, за да не би злото да се усили, да причини тежки вреди, да помрачи душите ни и да раздели тия, които трябва да живеят под благословения от Тебе покрив на нашия дом. Ти, Който всичко прощаваш, премахни всяко злопаметство от нашите сърца и ни дай да бъдем бързи в прощаване и в примирение. Отстрани с Твоята могъща десница причините на всяко несъгласие, раздор или вражда и всели дух на кротост и на обич в сърцата ни, за да бъдем благословена домашна челяд, която напредва във всяко добро за Твоя слава ­ на Отца, Сина и Светия Дух. Амин.
 
____________
 
14. Молитва за благословение на съпрузи
 
Всеблаги Отче, Създателю на небето и земята! Ти рече: “Не е добро да бъде човек сам на земята”, и му създаде помощница. Ти сътвори мъжа и жената, и им рече: “Плодете се и множете се, пълнете земята и я обладайте”. Ти, по Твоя всеблаг промисъл и по Твоето голямо милосърдие, узакони честното съпружество в човеците и го освети с тайнство на благодатта, за да се прослави Твоето име в човешкия род. Ти благослови и ние да се съединим в съпружеско съжитие до края на нашия земен живот, като ни венча с благодатта на сиянието на Твоето благоволение. Падайки пред Тебе, ние Ти се молим: Владей над нашите сърца и ги изпълвай винаги с взаимна любов, тъй че между нас да няма разпри, нито гняв, ни огорчение, но с любов да понасяме взаимно тежестите на нашия семеен живот и да бъдем един на друг за помощ и утеха, и тъй зачитайки се взаимно, да живеем в мир и целомъдрие. Дай ни всякога да постъпваме според Твоите заповеди и във всичко да изпълняваме Твоята воля, за да се удостоим с Твоето благословение тук, на земята ­ дай ни да постигнем и небесна слава. Защото Ти си Бог на милостта, на щедростите и човеколюбието, и затова на Тебе слава възнасяме, на Отца, и Сина, и Светия Дух, сега и винаги, и во веки веков. Амин.
 
____________
 
15. Молитви на родители за децата им
 
Молитва към Господа
 
Господи Боже, Създателю на човека и небесни Отче! Ти установи и благослови брака, като каза: “Растете и се множете, и пълнете земята”. Ти благослови и нашия брак и ни даде чеда, за да засилиш радостта  в дома ни. Неизказано голяма е тая Твоя милост към нас, и ние смирените Твои раби от сърцe Ти благодарим. Твое наследие са нашите деца, Господи, защото Ти си наш небесен Отец. Затова усърдно Те молим, приеми ги под Твоята мощна закрила и ги пази духом и телом като Твое достояние. Дарувай им добро здраве, пази ги от болести и от всяка злополука, подкрепи ги да растат незасегнати от изпитания, за да се радват на живота, който Ти даваш. Особено им дарувай Твоето свето благословение, за да бъдат предпазени от внушенията и примките на злия и лъжовен свят. Вдъхни им светия Твой Дух, та всякога да изпълняват Твоята воля и да се поучават от Твоя закон. Запази ги от грях, от всички греховни съблазни, от лоши другари и вредни книги. Дай им сили да растат в мъдрост, да напредват в добродетелност, да не отслабва синовната им почит към Тебе, да се покоряват на нашите добри родителски съвети и напътствия, да слушат с внимателни сърца всяка поука, която разкрива Твоята свята воля, за да бъдат предани изпълнителни чеда на Твоята света Църква. Дай и на нас, Господи, да им бъдем с дела и думи наставници в истината и доброто, учители в правата вяра още от ранна възраст. На Тебе ги предоставяме, на Твоята доброта и милосърдие, на мощната Твоя защита и помощ. Приеми тях и нас, за да бъдем всякога Твои и с благодарни сърца непременно да славословим Твоята безмерна благост и Твоя спасителен промисъл. Амин.
 
Молитва към Пресвета Богородица
 
Пресвета Богородице! На кого другиго след Бога да препоръчаме нашите деца, ако не на Тебе, всемощната защитница на християните и бърза помощница във всяка нужда? Приеми, небесна Царице, под Твоята закрила чедата ни и бъди им Ти майка, Майко Божия! Пази ги от всяко душевно и телесно зло, изпроси им да останат през целия си живот в благодат и милост пред всеблагия Бог, да успяват във всяко добро и полезно начинание и никога да не униват в пътя на истинския и честит живот, съгласен с волята на твоя възлюбен Син, нашия Господ Иисус Христос. И така, с хвалебни песни на благодарност всякога да Те прославяме, небесна защитнице, и да възпяваме всесветата и всемогъща Троица ­ Отец и Син, и Свети Дух. Амин.
 
Друга молитва към Господа
 
Отче наш и предвечни Боже, от Когото излиза всеки дар и всяко добро! Усърдно Ти се моля за чедата, които ми подари Твоята благост. Ти им даде съществуване, оживи ги с душа жива и безсмъртна и ги възроди в светото Кръщение, за да живеят съобразно с Твоята воля и да наследят небесното Царство. Запази ги в Твоята благодат до края на живота им и освещавай ги с Твоята истина, за да се свети в тях Твоето име. Съдействай ми с Твоята благодат да ги възпитам за слава на Твоето име и за полза на ближните. Дай ми за това потребните средства, търпение и сили. Просвещавай ги, Господи, със светлината на Твоята премъдрост, за да Те обичат от цялата си душа и с всички свои сили. Насади в сърцата им страх и отвращение от всяко беззаконие, за да бъдат непорочни в пътищата си. Украси душата им с целомъдрие, трудолюбие, дълготърпение, с всяка честност и почтеност. Огради устата им с правда, тъй че всяка клевета, лъжа и лукавство да им бъдат отвратителни. Поръси ги с росата на Твоята благодат, за да преуспяват в добродетели и святост, та да растат под Твоето благоволение и в любовта на добрите човеци. Ангел-пазител да бъде при тях винаги, за да пази младостта им от суетни мисли, от измамата и съблазните на тоя свят и от всяко нападение на лукавия. Ако някога те сгрешат пред Тебе, не отвръщай лицето Си от тях, но бъди към тях милостив: събуди съкрушение в сърцата им и по Твоето голямо милосърдие очисти съгрешенията им. Не ги лишавай от земни блага, но им дай всичко нужно за временния живот, както и да придобият блажена вечност. Пази ги от болест, от ядове и злополуки, от беди и скърби, и ги осенявай с Твоята милост през всички дни на живота им. Благи Боже, аз също Те моля: Дай ми веселие и радост за моите чеда, и удостой ме да застана с тях пред страшния Твой съд и с непосрамваща смелост да река: “Ето ме, аз и моите чеда, които ми даде, Господи!”. И тъй, заедно с тях, славейки Твоята неизказана благост и вечна любов, да превъзнасям Твоето пресвето име ­ на Отца и Сина, и Светия Дух, во веки веков. Амин.
 
____________
 
16. Молитва към Господа Иисуса Христа преди операция.
 
Владико, многомилостиви Господи Иисусе Христе, Боже наш, Извор на живота и безсмъртието, Лекарю на душите и телата!
Ти наказваш и милваш, допускаш болести за наше вразумление и лекуваш.
Знаем. че сме недостойни да призовем Твоето пресвято име, понеже всекичасно престъпваме Твоите повеления и прогневяваме Твоята безкрайна благост. Но ние знаем също, че Ти си Бог на каещите се и че без Твоята свята воля не пада нито дори и косъм от главата ни.
Смили се над тази Твоя рабиня Йоана презвитера-боляща, която прибягва към Твоето добросърдечие и преди да се подложи на хирургическа операция, моли Твоята небесна помощ.
Нашият живот е в Твои ръце, Ти си лекар на лекарите. Запази живота на тази Твоя рабиня Йоана презвитера-боляща, направи да излезе благополучна предстоящата й операция и да получи, по Твоята милост, пълно изцеление. Амин!
 
Друга молитва
 
Премилостиви Господи Иисусе Христе, Сине Божи, Лекарю на всички болести!
Поради многото наши грехове, ние сме недостойни за Твоята велика милост, но като се надяваме на Твоето човеколюбие, осмеляваме се да Те молим.
Смили се, Господи, над нас и чуй смирената ни молитва. Изцери тази Твоя рабиня Йоана презвитера-боляща от болестта. Издигни я с всемощната Си десница, за да прослави с благодарно сърце Твоето пречисто име сега, всякога и во веки веков. Амин!
Лекарю на душите и телата, с умиление и съкрушено сърце пред Тебе припадаме и се молим: изцери болките, излекувай страданията на душата и тялото на тази Твоя рабиня Йоана презвитера-боляща и като й простиш, като добросърдечен, всички прегрешения, волни и неволни, скоро въздигни.
Огнената болест на Петровата тъща с Твоето докосване като Си изцерил, и сега Твоята рабиня изцери болестта с Твоето добросърдечие. като й дадеш здраве, Изворе на изцеренията.
Не ме поверявай на човешка защита, Пресвята Владичице, но приеми молението на Твоята рабиня Йоана презвитера-боляща, защото скръб я е обвзела. Покров няма тя, окаяната, нито къде да прибегне. И утеха, освен Тебе - няма. Владичице на света, надежда и закрила на верните, не отхвърляй молението ни, а направи полезното за нея и нас. Амин.
 
____________
 
17. Молитва за преуспяване в християнския живот
 
Господи, Господи, сила на моето спасение! 
Отвърни лицето Си от греховете ми, изличи всичките ми беззакония 
и ми помогни да се усили моята вяра в Тебе, Спасителя наш. 
Любовта ми към Тебе да превиши всички мои естествени сили и всяка земна привързаност. 
Вярвам, Господи, помогни на моето маловерие, което проявявам всекидневно в мисли, думи и дела.
 
Развържи моя ум от връзките, с които тоя свят го е обвързал, 
за да мисли според законите на божествения Твой разум. 
Освободи сърцето ми от бремената, които лежат върху него 
и го притискат към земното и вещественото. 
Окрили волята ми, за да търси и върши Твоята всесъвършена воля. 
Оправяй стъпките ми във вярата и любовта, 
защото колебливо ходя, а много препънки стоят на пътищата на живота. 
 
Ти си път на спасяваните. 
Нека Твоята незагасваща Светлина да просветлява душата ми, 
за да може тя винаги, при всички случаи на съмнение, колебание, нерешителност, земна боязън или човешка сигурност, 
да намира Тебе, пътя на истинския живот. 
 
Пази ме от всякакво плътско мъдруване, което е вражда против Тебе, против Твоята истина и воля. 
Не допускай да ме овладее мисълта за земното. 
Ти знаеш какво ми е потребно за моя земен живот. 
Не ме лишавай от него, помогни ми чрез благословен от Тебе труд да го придобия, 
но ме запази от лукавото мъдруване на плътта, 
което превръща земното благо в най-висша ценност и в най-силна привързаност. 
Отвори ми очите да виждам живота в истинска, а не в лъжлива светлина 
и да помня всякога, че преди всичко трябва да търся Твоето царство и Твоята правда, 
а останалото ще ми се придаде. 
 
Господи, Твоята милост е до небесата, Твоята истина - до облаците, 
Твоята правда - като планини Божии и Твоите съдби - велика бездна. 
Помогни ми да преуспявам в духовния живот 
и душата ми всякога ще се хвали с Тебе, Господа на моето спасение. 
Амин.
 
____________
 
18. Молитва за Нова година!
 
Господи Боже наш, извор на живота и безсмъртието, създател на всички видими и невидими твари! Ти положи времената и годините в Твоя власт и с премъдрия и всеблагия Твой промисъл управляваш всичко. Милостиво приеми тая наша благодарност и молба от нас, Твоите недостойни раби, в Твоя небесен жертвеник и добросърдечно ни помилвай. Благодарим Ти за Твоите щедрости, които прояви към нас през миналото време на нашия живот и те молим, премилосърдни Господи, благослови настъпващата година с Твоята благост и с благодатта на Твоето човеколюбие. Отвърни от нас всеки Твой гняв заради нашите грехове. Не си спомняй и прости на нас и на всички Твои люде безбройните наши беззакония и всичките ни волни и неволни прегрешения, които сторихме през изтеклата година. Не ни въздавай според нашите дела, но спомни си за нас с благост и милосърдие. Прогони от нас всички душевредни страсти и гибелни навици и насади божествения Твой страх в сърцата ни, за да изпълняваме всички Твои заповеди. Обнови правия дух в нашите сърца. Прекрати всички ереси, секти и отстъпничества, като насадиш навсякъде правоверие и благочестие. Избави и през настъпващата година нашето Отечество, всеки наш град и село и всички страни от зли обстоятелства, от глад, мор, земетръс, потоп, градушка, огън, меч, нападение на друговерци, от междуособни войни и от всякакви смъртоносни рани, болести, скърби и беди. Премахни от нашата страна всички вражди, безредия и междуособни войни. Дай на всички ни мир, твърда и нелицемерна любов, благоустройство, добродотелен, безгрешен и дългоденствен живот със здраве и с успех във всяко добро. Прати ни своевременни дъждове - ранни и късни, роса плодоносна, умерени и благоразтворени ветрове, животворна слънчева топлина и изобилни земни плодове. Запази вярата, закрепи Отечеството, умири света, утеши скърбящите, изцери болните, повдигни падналите, възвърни в пътя на истината и спасението заблудените, подкрепи трудещите се, вразуми невежите и закриляй сираците и вдовиците. Слава на Тебе, Боже, Благодетелю наш, във вечни векове. Амин.
 
____________
 
19. Благодарствена молитва за всяко Божие благодеяние
 
Господи Иисусе Христе, Боже наш, Боже на всеко милосърдие и щедрости!
 
Твоята милост е безгранична и човеколюбието Ти - неизмерима дълбочина. 
Със страх и трепет, като недостойни раби, смирено принасяме благодарност на Тебе, добросърдечния, 
за благодеянията, които си ни сторил.
Славим Те, хвалим, възпяваме и величаем като наш Господ, Владика и благодетел 
и падайки пред Тебе, пак Ти благодарим за Твоето безсмъртно и неизказано милосърдие.
 
Смирено Те молим, милосърдни Господи, 
както сега си благоволил да изпълниш молбите на нас, Твоите раби, 
така и за напред сподоби да получат Твоите благодеяния всички верующи, 
които преуспяват в любовта си и във всякакви добродетели.
 
Избавяй, милостиви Боже, от всякакво зло обстоятелство Твоята света Църква и тоя град 
и, като нам даруваш мир и безмятежие, удостой ги винаги да принасят благодарност 
на Тебе, на Твоя безначален Отец, на пресветия, благия и животворящия Твой Бог,
всякога да говорят за Твоите велики добрини и да Те възпяват.
 
Слава Тебе, Боже, благодетелю наш, во веки-веков. Амин!
 
____________
 
20. Молитва против уроки
 
Към Господ Иисус Христос
 
Господи Боже наш, Вседържителю и Всесилни, Лекарю на душите и телата и Твърдиньо на всички, които на Тебе се надяват! На Тебе се молим и от Тебе просим: премахни от Твоя раб ( или: Твоята рабиня) (името) всяко дяволско влияние, всяко сатанинско помрачение и нападение, всяка лукава хитрост и вреда. Обезвреди всяко зловредно влияние на завистливи и злобни човеци, причинено от лош поглед или злокобна мисъл и пожелание. Сам Ти, човеколюбиви Владико, простри властната Си десница и опълчи високата си мишца срещу всяко коварство и посети това Това създание с Твоето милосърдие, като му изпратиш мирен, силен и верен ангел - пазител на душата и тялото, за да го (или: я) предпазва занапред от всяка злокобна вреда и уроки, та запазван (или: запазвана) от Тебе да бъде този Твой раб (или: тая Твоя рабиня) здрав или невредим (или: здрава и невредима) срещу всяко коварно нападение на сатаната и с благодарност да казва: " Господ ми е помощник и няма да се уплаша. Какво ще ми стори човек? "... и още: " Няма да се уплаша от злото, защото Ти (Господи) си с мене! ". О, Господи Боже наш, съжали Твоето създание и избави Твоя раб ( или: Твоята рабиня) (името) от всяко зло, всяка вреда, изпитание, огън и от всичко, що причинява уроки - по молитвите на преблагословената и славна Владичица наша Богородица и всякога дева Мария, по застъпничеството на светловидните ангели и по молитвите на всички светии. Амин!
 
ВАЖНО!
 
Под " уроки" се разбира общо неразположение, нервна криза, причинени от външно въздействие на завистливи, злостни, злонамерени люде, чрез лош и завистлив поглед или злокобна мисъл. Несъмнено е, че човеците взаимно си влияят или в добро или в лошо отношение. Люде с благ и доброжелателен поглед, например, действат върху другите успокояващо и обратното - люде със завистливи и злобна душа извикват антипатия, смущават душата, всяват страх и ужас, причиняват силни и дълбоки сътресения в нашата душевна и телесна природа.
 
____________
 
Молитва при главоболие 
 
(към Св.Иоан Претеча)
 
Как да прославим твоето досточтимо посичане,свети Иоане? Недоумява умът ни и изнемогва езикът ни, защото не знаем какви сълзи да заплачем и с какви песни да възхвалим твоята мъченическа смърт! Беззаконният Ирод на земята отсече твоята глава, Господен Предтече, а Вседържителят Бог на небето те увенча с безсмъртие и ти дарува Своето Царство. Ти си велик пред Бога и можеш много неща да изпросиш от Него. Затова, като падам пред тебе, моля те Кръстителю Христов, чуи ме, който страдам от главоболие. Облекчи и успокой този ми недъг, уталожи скръбта ми, освободи ме от болки и ме изцери, за да славя чрез тебе Бога във вечни векове. Амин!

Свети отци на православието

Жития на светци

  • Официален сайт на Софийска епархия
  • Богоносци
  • ДОБРОЛЮБИЕ
  • Лествица
  • ПОКЛОННИЧЕСКО-ПРОСВЕТЕН ЦЕНТЪР Св.Йоан Рилски
  • ПРАВОСЛАВИЕ
  • ВЕРОУЧЕНИЕ ЗА УЧИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ
  • АУДИО БИБЛИЯ
  • ВСЕМИРНО ПРАВОСЛАВИЕ
  • ОФИЦИАЛЕН САЙТ НА СВ.СИНОД НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА - БЪЛГАРСКА ПАТРИАРШИЯ
  • ПРАВОСЛАВЕН СВЯТ