ОТЕЦ ЕЛЕНКО: ДОБРАТА ДУМА, ИЗРЕЧЕНА МЕЖДУ ХОРАТА, Е МНОГО ПО-СЛАДКА ОТ КОЯТО И ДА Е ГОЗБА

ОТЕЦ ЕЛЕНКО: ДОБРАТА ДУМА, ИЗРЕЧЕНА МЕЖДУ ХОРАТА, Е МНОГО ПО-СЛАДКА ОТ КОЯТО И ДА Е ГОЗБА

От 15 ноември започват 40-дневните Коледни пости. До 25 декември християните се хранят само с растителна, като се въздържат от блажна храна. В определени дни се разрешава консумирането на риба. Коледните заговезни са в деня преди началото на поста, който започва от 15 ноември. Човек, който се готви за изповед и причастие, е необходимо предварително да уточни с изповедника си начина и степента на постене. Който е болен или има хронични заболявания, непременно трябва да се посъветва с изповедника си, като му съобщи и мнението на лекаря. А преди поста всеки православен християнин трябва да се подготви за този така важен рождественски пост, разказва отец Еленко от пловдивския православен храм "Света Петка".

Всеки пост, който църквата е установила, е свързан с някое събитие от живота на църквата и от живота на нашия спасител Исус Христос. Рождественският пост трябва да започва с такова духовно настроение, все едно тръгваме на път, който ще ни отведе непременно при яслата на раждащия се Господ. Така е отредила църквата - постът е период, в който да осъзнаем, период, в който да се откажем от ежедневните си "радости", от ежедневните изкушения, от удоволствието да имаме богата трапеза, да се радваме на сватбите и пр. В никакъв случай постът не трябва да се приема като за време за униние или печал. Напротив, казва отец Еленко.

Всеки, който пости, трябва да се издигне толкова високо и да покаже радост от това, което следва. Без да бъде намръщен или печален по време на постите заради това, че не се храни, както през другите дни. Като част от историята за рождественския пост, отец Еленко разказва: "Пътят към яслата, в която ще се роди нашият Господ Исус Христос, е духовно пътешествие за всеки един християнин, който, започвайки рождественския пост, ще осмисли значението му. Преди 2019 години се роди този, който направи света възможен и ние да живеем в него като християни. И като такива по време на постите ще вървим по пътя към рождественската ясла със съзнанието да пречистим душите си от всяко зло, ще се откажем от любимите си храни, ще разберем, че за тялото и душата ни има други много по-любими неща".

По време на коледните пости най-важното е да разберем, че не в яденето на изкусни храни е радостта. Тази радост се крие в общуването между нас. Важното е да открием, че добрата дума, изречена между хората, е много по-сладка от която и да е гозба, защото любовта е всичко онова, от което има нужда човекът. За това ни е дадена и онази Божия заповед да възлюбваме ближния си. И да вървим в това духовно пътешествие към онази рождественска ясла.

"Постът не е просто неядене на храна. То е духовно подвизаване. Постът е преди всичко добротворство и любов към ближния. Това е време на покаяние, време, в коет,о ако сме съгрешили, да може да потърсим прошка. И намерим ли опрощението от някого, ние, прощавайки, да намерим онази велика милост от Бога, за да може и той да не зачита нашите грехове и да бъдем всякога с него", допълва пловдивският свещеник.

Източник: plovdivnow.bg

Свети отци на православието

Жития на светци

  • Официален сайт на Софийска епархия
  • Богоносци
  • ДОБРОЛЮБИЕ
  • Лествица
  • ПОКЛОННИЧЕСКО-ПРОСВЕТЕН ЦЕНТЪР Св.Йоан Рилски
  • ПРАВОСЛАВИЕ
  • ВЕРОУЧЕНИЕ ЗА УЧИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ
  • АУДИО БИБЛИЯ
  • ВСЕМИРНО ПРАВОСЛАВИЕ
  • ОФИЦИАЛЕН САЙТ НА СВ.СИНОД НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА - БЪЛГАРСКА ПАТРИАРШИЯ
  • ПРАВОСЛАВЕН СВЯТ