Защо на празника на св. Харалампий се освещава мед?

Защо на празника на св. Харалампий се освещава мед?

СВЕЩЕНИК ДОБРОМИР ДИМИТРОВ
 
Въпрос:
Защо на празника на св. Харалампий се освещава мед, какъв е смисълът? Зная, че покровител на пчеларите е св. Прокопий. В житието на св. Харалампий не откривам това. Благодаря Ви! (Мариела)
 
 
Отговор:
Отец Добромир Димитров: Бог да благослови!
 
Може би знаеш, че когато дойде някоя болест, тя неминуемо ни напомня, че сами по себе си нямаме живот, и въобще се чувстваме слаби и незащитени. Заради това човекът през цялата си история след Грехопадението иска да бъде независим, силен и да подчинява на волята си природата, другите и собственото си тяло. Този стремеж е отразен и в медицината. Тя е блян по безсмъртието и има за цел удължаване на живота, но всичките ни усилия се разрушават.
 
Днес има антибиотици, има апарати сърце, бели дробове, бъбреци, но „дните на нашия живот са седемдесет години, а при по-голяма сила осемдесет години, а най-доброто време от тях е труд и болест” (Пс. 89:10). Това е казал отдавна св. цар и пророк Давид, а виждаме, че и днес нещата не са се променили.
 
Така, че имаме нужда от защита.
 
Свети Харалампий се е доказал като защитник против болести и епидемии и ние в негово лице виждаме ходатай и бърз помощник. А медът през цялата история на човечеството е смятан за лековит. Така че не е сложна връзката между меда и светеца. Просто свързваме личността, молитвата и лекарството.
 
А какво да кажем за „лекарството против безсмъртие”?
 
Знаете ли, че когато в Константинопол имало чума или други бедствия, числото на приемащите св. Причастие нараствало. Всеки търсил защита от Господа, Богородица или някой светец.
 
За светците-покровители на различни съсловия можем да търсим корените им в миналото. В епохата на езичество, различните професии имали покровители богове, като Хермес – бог, почитан от търговците, Арес или Марс – покровител на войниците и т.н. Това обаче се променило с идването на християнството и много съсловия сменили божествата си със светии. Само че разликата между тях и сегашните християни в България е, че в онази епоха в деня на чествания светец празнуващите са били в храмовете на св. Литургия, а сега в деня на св. архангел Михаил да сте видели полицаите да се причастяват, или пък банкерите – в деня на св. Николай? Не.
 
А да мислим, че св. Харалампий не е покровител на пчеларите и няма нищо общо с меда е неправилно. Не трябва да търсим такава логика, т.е. че един светец помага за едно и такъв е инструментариумът му, а друг не…
 
Твой в Христа: отец Добромир
 

Свети отци на православието

Жития на светци

 • Официален сайт на Софийска епархия
 • Богоносци
 • ДОБРОЛЮБИЕ
 • Лествица
 • ПОКЛОННИЧЕСКО-ПРОСВЕТЕН ЦЕНТЪР Св.Йоан Рилски
 • ПРАВОСЛАВИЕ
 • ВЕРОУЧЕНИЕ ЗА УЧИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ
 • АУДИО БИБЛИЯ
 • ВСЕМИРНО ПРАВОСЛАВИЕ
 • ОФИЦИАЛЕН САЙТ НА СВ.СИНОД НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА - БЪЛГАРСКА ПАТРИАРШИЯ
 • ПРАВОСЛАВЕН СВЯТ