КАК ТРЯБВА ДА СЕ ДЪРЖИМ ПО ВРЕМЕ НА ХРАНЕНЕ

КАК ТРЯБВА ДА СЕ ДЪРЖИМ ПО ВРЕМЕ НА ХРАНЕНЕ

Никога не започвайте обяд или вечеря, нито ги завършвайте, без пламенна молитва към Бога, както за съжаление много от днешните християни правят. Учудващо е как тези християни са достигнали такова състояние на духа, че те могат да започнат да се хранят и да станат от масата без гореща молитва към Господа. Защото е съвсем ясно, че Господ Бог ни доставя необходимата храна. Наистина, ние също сме работили, за да придобием хляба си, но какво са всичките наши усилия и трудове ако Господ не ни беше дал Своята благодат – ако, например, Той не ни беше дарил топлина, влага, вятър и слънце за нивите и градините, които сме обработвали и засели? Абсолютно нищо, както разбира се, всеки знае. Освен това пределно ясно е, че Господ дава на храната хранителните свойства, и нашите тела със способност да усвоят тези хранителни свойства за наше телесно здраве. Какво би станало с нас, ако Господ не беше дал хранително качество на нашата храна? Тогава без значение колко много приемаме дори и от най-силната храна, ние нямаше да получим телесна сила и следователно нямаше да бъдем способни нито да се справяме с нашите ежедневни функции, нито въобще да живеем. В такъв случай никой от нас не би останал жив. От друга страна, какво би станало с нас, ако Господ отнеме от нашия стомах способността за храносмилане, дори и само за две седмици? Тогава и най-полезната храна не би ни била от полза, но щеше да ни изтощи и да ни разболее или да ни лиши от самия живот. Защото опита потвърждава, че понякога и най-здравословната храна може да бъде вредна.
 
Нашата храна трябва винаги да бъде проста и умерена. Всички светии, които обичайно гледали строго на себе си, казват в един глас: 1) че много малко е необходимо за задоволяване на нашите тела; 2) че нашите стомаси само по себе си почти никога не знаят скромност и умереност; 3) че нашите стомаси понякога търсят храна дори и когато са били напълнени повече от необходимото, и 4) че следователно, за да се придържаме към умереност, най-добре е да прекъснем приемането на храна, когато гладът все още не е напълно удовлетворен. Св. Йоан Златоуст е дал прекрасно правило за определяне на умереността в храненето: „Яж точно толкова, колкото да облекчиш своя глад“. Друг светец казва: „Не трябва да ядеш каквото поискаш, но яж каквото имаш, и по такъв начин, че след яденето и пиенето ти все още да чувстваш нужда от храна“.
 
Говорейки за храната, светиите много убедително установили, че миряните трябва да консумират много малко, и че за монаси, вдовци и вдовици е най-добре напълно да избягват храни, които са засищащи, стимулиращи, трудно смилаеми, с изтънчен вкус, сладки. Вкусните храни или сладките – защото ние много лесно си угаждаме прекалено с тях и преяждаме; а засищащите, стимулиращите и трудно смилаемите храни – защото те особено възбуждат нечистите чувства на нашата плът, и защото докато приемаме такива храни е почти невъзможно да удържим и унищожим тези наклонности. Храната, обаче, е необходима за тялото. Ние не трябва да лишаваме тялото от необходимата храна. От една страна, ние трябва да задоволяваме естествените нужди на организма, по този начин поддържаме нашето здраве и физически сили, които са необходими за различните нужди на тялото и душата. От друга страна, лишавайки тялото от необходимата му храна, ние може да надигнем срещу себе си враг, който в друг случай може би въобще не би помислил да бъде наш враг.
 
Когато се храните, особено на вечеря, никога не консумирайте храна в излишък. Нашата храна е дар от Бога и всички дарове от Бога, бидейки святи, трябва да се приемат с благоговение, благоприлично, със страх Божий, и да се употребяват само за целта, за която са дадени. Храната ни се дава не за пресита, а за удовлетворяване.
 
Пресищането е изключително болезнено за нашето тяло, защото уврежда стомаха, разваля кръвта, предизвиква различни болести на тялото, преждевременна смърт – всичко това е резултат от излишъка и невъздържаността. Лекарите, опита и Господ Бог свидетелстват за това. „защото от много ядене иде болест, и пресищане докарва холера; от пресищане мнозина са умрели, а въздържаният ще си продължи живота“ – Премъдрост на Иисуса, син Сирахов (37:33-34).
 
Пресищането е крайно вредно за душата. Който прекали с храната или питието става неспособен за духовни занимания и не може нито да се моли, нито да разсъждава за каквото и да било божествено, защото излишъкът в храната води човека до леност, сънливост, безделие, празнословие, смехотворно поведение, и огромно множество от нечисти помисли и желания. Относно възбуждането на гнева и любовта към удоволствия пресищането играе същата роля като маслото, налято в огън. Казано общо, който преяжда няма Господа, а своята собствена плът и нейните желания. Следователно, който преяжда става способен да наруши дори и най-святите задължения и е готов да извърши най-долни и гнусни дела. Който е наблюдавал себе си и тези около себе си в известна степен, не се нуждае от доказателства в това отношение.
По време на обяд и вечеря никога не казвайте нещо греховно. Защото да оскърбиш Бога в същото време, в което ядеш Неговите дарове, когато е особено необходимо да чувстваш и да показваш благодарност към Бога, е най-долната неблагодарност. Но за съжаление по време на обяд и вечеря много хора се отдават на най-неблагочестиви разговори: те хулят, осъждат, осмиват се един друг – особено за неприсъстващи ближни, казват неприлични шеги и вицове, отдават се на нелепо поведение, говорят непочтително за вярата, за различни святи неща свързани с вярата, и т.н. Такова поведени по време на обяд и вечеря е крайно неблагодарно към Господа. Пазете се от такова поведение по всеки възможен начин.
 
По време на обяд и вечеря човек трябва да говори или да слуша нещо поучително: от Свещеното Предание, от житията на светиите, от историята, откриваща Божията премъдрост и благост, от духовни поучения, и т.н. Понеже на масата човек става някак си ленив и сънлив от храната, истинските християни се опитват по време на хранене да помнят смъртта и Страшния съд по-ясно, за да държат себе си в богоугоден дух, недостъпен, за каквато и да е греховност. Понеже често се случва да имаме недобре сготвена храна, светиите, за да запазят себе си в такъв случай от ропот, обикновено веднага си представяли, че всички ние, поради нашите грехове и поради нашето непрестанно оскърбяване на Господа, сме недостойни не само за това, което е предложено, но дори и за помията на свинете. И тогава те приемат определено количество от предложената храна, все едно е била сготвена правилно. Който приема неговата храна по този начин, т.е. скромно и с благодарност към Бога, постъпва праведно и богоугодно. Може би в неговия дом няма да има изобилие, но в същото време никога няма да има и пълна бедност. Св. пророк Давид казва: „Бях млад, вече остарях, и не видях изоставен праведник, нито потомците му хляб да просят: той всеки ден се смилява и на заем дава, и неговото потомство ще бъде благословено“ (Пс. 36:25-26). Т.е. всеки ден той подкрепя бедните и им дава нещо. И така, който няма своя дневен хляб трябва да изследва себе си внимателно и безпристрастно да определи дали той се моли за дневния си хляб на Господа преди всяко ядене (обяд и вечеря) и дали се труди за ежедневния си хляб. Който или не се моли на Бога, или не работи, не трябва да бъде изненадан ако няма хляб: той ще пожъне каквото е посял. „който не иска да се труди, не бива и да яде“ (2 Сол. 3:10).
 
Автор: митр. Григорий Санктпетербургски (1784 – 1860)
Превод: Павел Стефанов
 
Източници: 
1.orthodoxinfo.com
 

Свети отци на православието

Жития на светци

 • Официален сайт на Софийска епархия
 • Богоносци
 • ДОБРОЛЮБИЕ
 • Лествица
 • ПОКЛОННИЧЕСКО-ПРОСВЕТЕН ЦЕНТЪР Св.Йоан Рилски
 • ПРАВОСЛАВИЕ
 • ВЕРОУЧЕНИЕ ЗА УЧИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ
 • АУДИО БИБЛИЯ
 • ВСЕМИРНО ПРАВОСЛАВИЕ
 • ОФИЦИАЛЕН САЙТ НА СВ.СИНОД НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА - БЪЛГАРСКА ПАТРИАРШИЯ
 • ПРАВОСЛАВЕН СВЯТ