Акатист пред иконата на Божията Майка “НЕУВЯХВАЩ ЦВЯТ”

Акатист пред иконата на Божията Майка “НЕУВЯХВАЩ ЦВЯТ”

Кондак 1

 
О, Преблагословена Богородице Дево - радост и прибежище на всички християни: като се покланяме на Твоя пречист образ, ние Ти пеем хвалебна песен и Ти принасяме своите нужди, скърби и сълзи. А Ти, кротка Застъпнице наша, на Която са близки всички наши земни скърби и печали, приeми и молитвените ни въздишки, помогни ни и спаси от беди, та непрестанно и с умиление да зовем към Теб:
Радвай се, Майко Божия, Неувяхващ Цвят!
 
Икос 1

 
Измолена от Бога чрез непрестанна молитва, като Божие благословение и дългоочакван небесен дар си била изпратена, Богородице, на Твоите праведни и изпълнени с голяма радост родители – Йоаким и Анна. Но Ти, Богоизбрана Отроковице, си оставила родителското лоно и като неугасващ светилник на вярата, като благовонна кадилница, в смирение си застанала на прага на
Господния Дом и силата на Всевишния Те възнесе до самия вход, въведете в Святая Святих и откри пред Теб всички небесни тайни. О, Премилосърдна Богородице Дево! Отвори и нашите сърца за славословие към Теб и възнеси нашата молитва пред Твоя Син и наш Бог, за да ти викаме така:
Радвай се, чистоте недостижима и кротост неизреченна!
Радвай се, Ти, Която в своето смирение си била възвеличена!
Радвай се, Ти, Която си неизчерпаем извор на любов!
Радвай се, от Бога избран съсъде!
Радвай се, усърдна наша Застъпнице!
Радвай се, Майко Божия, Неувяхващ Цвят!
 
Кондак 2

 
О, Пресвета Дево Марие, ние сме приведени към земята от бремето на греховни помисли и срамни дела, сърцето ни е изстинало от зимата на светския живот, очите - натегнали от греховен сън. Но Ти, Неувяхващ Цвят, омий ни с утренна роса, съгрей ни със слънцето на любовта и милосърдието. Вдигни ни, о Владичице, от земния прах към Господа, за да Му принесем своето смирено моление и да възпеем към Него: Алилуия! 
 
Икос 2

 
Архангел Гавриил беше изпратен от Бога в Галилейския град Назарет и ти донесе, о, Пречиста Дево, светата блага вест, като каза: “Радвай се, Благодатна, Господ е с Теб! Ти си намерила благодат у Бога”. Ние, недостойните, като виждаме такова величие, със сърдечно смирение зовем:
Радвай се, Благодатна между жените!
Радвай се, Ти, Която си намерила благодат у Бога и си възвеличена повече от ангелите!
Радвай се, защото си заченала Сина, Който наследи престола на Давид – Неговия отец!
Радвай се, Ти, която запалваш неугасващата Светлина в тъмнината на човешките сърца!
Радвай се, Ти, която ни отваряш дверите на вечното блаженство!
Радвай се, Майко Божия, Неувяхващ Цвят!
Кондак 3.
Сред скърби се лутаме, в суета и печал преминаваме дните на своя живот. Но Ти, о Благословена, освети душите ни със Твоето благовестие, напълни сърцата ни със смирение; та, като преклоним глави, да кажем: “Ето, Господните раби, нека ни бъде според волята Ти!” На Теб, о Неувяхващ Цвят, и на Родения от Теб пеем на всеки час: Алилуия!
 
Икос 3

 
В онези дни отишла си, Мариам, в града Иудин, влязла си в дома Захариин и си поздравила Елисавета. И като чу Елисавета поздрава Мариин, изпъни си с Дух Свети и възкликна с висок глас, като каза: “Откъде ми е това да дойде при мен Майката на Моя Господ!” О, Пречиста Дево! Посети и нас, бедните и немощни, и възнеси нашите въздишки като кадилен дим пред Престола на Всевишния, та от препълнено с благодарност сърце да пеем към Тебе така:
Радвай се, защото Господ погледна на смирението на рабинята Си!
Радвай се, защото Те ублажават всички родове!
Радвай се, защото Силният ти стори велико нещо!
Радвай се, Ти, Която си извор на живота и безсмъртието!
Радвай се, Майко Божия, Неувяхващ Цвят!
 
Кондак 4

 
О, Неухвяхващ Цвят! О, Красота благоуханна! Посети ни в скръбната долина на нашия земен живот, умоли Твоя Син да ни съхрани от всякакви беди и печал, от гняв и въздишка, да изпрати мир в сърцата ни, да ни дарува това, което просим от Него, всеки според своята потребност, и да ни покрие със Своята неизчерпаема милост. А ние, очаквайки Твоето всесилно застъпничество, от душа величаем Господа и Му пеем: Алилуия!
 
Икос 4

 
На пастирите, които пазеха нощна стража, Ангел Господен благовести великата радост: роди сe Христос Господ в града Давидов, Витлеем, повит и положен в ясли. О, Пречиста Майко, родила Своя Син Първороден, приими от нас тази песен:
Радвай се, Богородице Дево, защото чрез Тебе възсия за света незалязващата Светлина на познанието!
Раздвай се, Звездо, Която ни указваш пътя сред тъмнината!
Радвай се, Зора на тайнствения ден!
Радвай се, възрождение на нашите души!
Радвай се, верно прибежище в скърбите и бърза Помощнице!
Радвай се, райска Лилие!
Равдай се, Всевъзпявана Дево!
Радвай се, кротка Гълъбице, родила Милостивия!
Радвай се, Майко Божия, Неувяхващ Цвят!
 
Кондак 5

 
Ето идва Царят на света: ето, извършва се тайнствена жертва; Ангелите пеят на небето: “Слава във висините Богу!” Ражда се Спасителят на света. Идва Христос – великата Божествена Тайна. Бог се яви в плът и ние, недостойните раби, отложили всяка земна грижа, заедно с ангелите, със страх и радост, славословим Бога и като пастирите и влъхвите се покланяме на Тебе, о, Богомайко, и към Твоя Божествен Син непрестанно зовем: Алилуия!
 
 
 
Икос 5

 
Ето, праведният Симеон, воден от Духа, дойде в храма и прие Отрока Иисус в своите ръце, благослови Бога и рече: “Сега отпускаш Своя раб, Владико, според думата Си, с мир! А на Тебе, о Майко Марие, меч ще прониже душата ти, за да се открият помислите на много сърца”. А ние, спасените чрез Теб, възпяваме:
Радвай се, Преблагословена, Която силната печал в радост претворяваш!
Радвай се, вечен Извор на майчинска любов и нежност!
Радвай се, Майко на нашия Бог, Която велика радост и неизказана скръб за Своя Син си изпитала!
Радвай се, Царице на света!
Радвай се, Надеждо и Утешение на плачещите!
Радвай се, Майко Божия, Неувяхващ Цвят!
 
Кондак 6

 
О’ Преблага Майко Марие! С бурност и гняв се надига житейското море, зинали са дълбоките бездни, готови да ни погълнат. Сърцето ни трепери, помрачена е нашата радост, но Ти, о Кротка и Милостива, умоли Твоя Син да помогне на нас, скръбните и беззащитни, в нашите печали; да укроти метежните вълни на греховните страсти; да отклони от нас всяка беда и опасност, да ни научи как да съблюдаваме Неговата вечна правда. А при кончината на нашия живот покажи ни тихото пристанище и ни сподоби заедно със Симеон Богоприимец да възпеем: “Сега отпускаш Своя Раб, Владико!” Помогни ни, о Неувяхващ Цвят! Не ни оставяй и спаси нас, които зовем към Бога: Алилуия!
 
Икос 6

 
А Младенецът растеше и крепнеше духом и благодат Божия беше върху него; и Ти, о Негова Майко, с любов си слагала всички думи за Сина в сърцето Си. Скръбна и печална си Го търсила в дружината и сред сродниците и познатите, когато се връщаше от Йерусалимския празник, и с велика радост си Го намерила да седи в храма посред учителите, които се дивяха и ужасяваха пред Неговия Божествен разум. О, Пречиста Кротост наша! О, Сърце преизпълнено със сладост, съгряващо с любов целия свят! Чуй нас, които ти пеем така:
Радвай се, Ти, Която с любов си отгледала Божествения Син!
Радвай се, Сърце преизпълнено със сладост, съгряващо с любов нашите студени души!
Радвай се, мъдра Ръководителко на родителските сърца!
Радвай се, нерушима Стено на нашите деца и младенци!
Радвай се, Ти, Която за сираците и безпомощните си покров и прибежище в скърбите!
Радвай се, Пазителко на целомъдрието и девството!
Радвай се, Ти, Която показваш на кротките мъже честния и прав път!
Радвай се, Смекчение на злите сърца!
Радвай се, Умиление на добрите!
Радвай се, Майко Божия, Неувяхващ Цвят!
 
Кондак 7

 
„Чедо! Какво ни стори!” – Така Ти питаше Своя Син – Иисуса, и се удивляваше, виждайки Него, Божественият Разум, да седи в храма посред прегордите и суемъдри първосвещеници иудейски, откривайки им Божественото откровение. О, Всеблага Майко, снизходи и към нашите деца: помоли се за тях на Твоя Син и наш Бог да им открие светлината на истинското богопознание; покрий ги с края на Твоя благоуханен покров; просвети със светлината на разума нашите синове и дъщери; укрепи техните телесни и душевни сили; запази ги в страх Божий, и ги сподоби в послушание към родителите и в душевна чистота да пораснат за Божия слава и за благоденствието на земята на нашите отци. О, Светилниче на неугасващата любов, помажи ги с елея на Твоята милост; съгрей ги с кротостта на Твоите очи; осени ги с ризата на Твоето Майчинство. О, Неувяхващ Цвят! С крепка вяра, непоколебима надежда и велико съкрушение на сърцето, припаднали в Твоите нозе, непрестанно пеем на Бога: Алилуия!
 
Икос 7

 
Гореща застъпнице за род прелюбодеен и грешен! По Твоята дума на брака в Кана Галилейска Твоят Син и наш Бог сложи начало на знаменията и превърна водата във вино. Изпроси, о Майко Божия, и сега от Твоя Син и над нас да извърши чудо, да претвори скръбните наши дни, обвити от лъжа, обида и сълзи – в радост от въздържанието, в щастие от любовта и правдата; да укрепи в нас началото на Божествената Светлина, - чистия извор на Духа – на Светия Бог Триединен. Да изгони от сърцата ни всичко лукаво и нечисто. О, Чистота недостижима и Милосърдие неизреченно! Приклони ухото Си към нашата молитва и ни удостой да зовем така:
Радвай се, лъчезарна Светлина на любовта и всеопрощението!
Радвай се, Божествени съсъде на вечното блаженство!
Радвай се, за всички нас усърдна пред Господа Молитвенице!
Радвай се, Ти, Която нашите нужди скоро възнасяш към Божия престол!
Радвай се, защото по Твоята дума Твоят Син върши знамения, като дава на човеците радост!
Радвай се, Майко Божия, Неувяхващ Цвят!
 
Кондак 8

 
Любовта я няма, правдата изчезна, лъжа и вражда, ненавист и гняв са посеяни в хорските сърца. Брат възстава срещу брата, деца срещу родители и родители срещу децата си. О, Милосърдни Боже! Кой оскверни Твоята дивна жетва, кой посади сред пшеницата плевели и тръни! Праведен си Ти в Своето негодувание, и секирата вече лежи при корена, но ето пред Теб припада Твоята Майка, усърдната Застъпница за света. О, Любов превелика и сърце най-благоуханно! Отвърни от нас Божия гняв, праведно приближаващ се към нас заради греховете ни;  укрепи тези, които ни обичат, за да не ги поколебае ни гонение, ни време на злострадание; вразуми тези, които ни ненавиждат и ни правят зло; прости нашите врагове, не знаещи какво вършат, смегчи изпълненото им с гняв сърце и озари техния мрак със светлината на Христовата любов, а злобата и ненавистта им претвори в срам и разкаяние. О, благоуханен Цвят! Нашите съсъди са пусти, елеят на добрите дела го няма у нас и светилниците на вярата ни гаснат от житейската буря. Смили се над нас: напълни сърцата ни с веселието на чистата радост, обнови ни духовно, та с благодарни уста непрестанно с умиление да пеем Богу: Алилуия!
 
Икос 8

 
Изцяло беше на земята без ни най-малко да отстъпиш от небето, Божествени Учителю; болните изцеляваше, мъртвите възкресяваше, прокажените очистваше, целия свят изпълваше с любов, Кротки Страдалче! И ето висиш, пригвозден на кръст посред злодеи; и всички, които стояха наоколо, се ругаеха над Теб, а с тях и князете и воините. А Ти, о скръбна Майко, бе склонила глава при кръста на Своя Син и меч прониза Майчино Ти сърце. Почитайки скърбите на Твоята Майчина душа, ние из дълбочината на сърцето си ти пеем така:
Радвай се, сладчайшая Дево Марие, защото скръбта ти в радост ще се обърне и тази радост никой не ще ти отнеме!
Радвай се, Ти, Която най-велика мъка си познала, гледайки Твоя Син, да пролива Своята кръв на кръста, унижен, разпънат, заплюван!
Радвай се, защото ще се наречеш Царица на света и ще седнеш отдясно на престола на Твоя Син и Бог, нашия Господ Иисус Христос!
Радвай се, защото в скърбите на Своето сърце Ти си омила със сълзи скръбта на целия свят и греховете на всички човеци!
Радвай се, Кротка, Твоят Син ще възкръсне, като унищожи жилото на смъртта и светлината на Неговото Възкресение ще възсияе во веки! 
Радвай се, Богородице, Която си Небесен образ на чистотата и благостта!
Радвай се, Майко Божия, Неувяхващ Цвят!
 
Кондак 9

 
Бог толкова обикна света, че отдаде Своя Единороден Син, та всеки който вярва в Него да не погине, но да има живот вечен. И, ето, неблагодарни и злонравни човеци, като злодей към Кръста Го пригвоздиха. А ние, виждайки такова нещо, от ужас обзети, възкликваме: Боже, милостив бъди към нас грешните! Ти за нашите грехове мъки страшни понасяш. О, печална Майко, не отвръщай лицето Си от нас, разкъсай греховните ни вериги, очисти сърцата ни от страсти и похоти лукави; та в духовен пламък, като покайна свещ, да загорим пред кръста на Твоя Божествен Син, молейки непрестанно с благоразумния разбойник: Помени нас, Господи, в Своето Царство! Чрез Твоите молитви, Богородице, насочи стъпките ни към изпълнение на заповедите Господни; омий ни от греха, направи ни по-добри, подими ни към Незалязващата лъчезарна светлина, та да зовем Богу: Алилуия!
 
Икос 9

 
„Свърши се! Отче, в Твоите ръце предавам Духа Си”. О, Пречиста Майко! Чуваш ли как земята от скръб се разтриса, разпада се нейната гръд, гробовете се отварят, мъртвите възкръсват и раздира се църковната завеса? Виждаш ли как голяма тъмнина е обхванала земята и хората в страх и трепет се бият в гърдите, като казват: „Наистина Божий Син бе Този!” Ние, удивлявайки се на такова чудо и изповядвайки наистина Твоя Божествен Син, с вярност ти възпяваме:
Радвай се, Майко Божия, ето всички думи, които си слагала в сърцето Си, се изпълниха!
Радвай се, Благодатна Дево, Заря непомръкваща, незалязващ Ден, Светлина златозарна!
Радвай се, Заря на неугасимата невечерна Светлина!
Радвай се, Светилище на великата тайна!
Радвай се, Изворе на нашето безсмъртие!
Радвай се, Подателко на Божествената благост!
Радвай се, Майко Божия, Неухвяхващ Цвят!
 
Кондак 10

 
Да мълчи всяка човешка плът и да стои със страх и трепет и нищо земно в себе си да не помисля. Ето, за греховете на света се принася велика жертва, ето Спасителят на света се полага в нов гроб от благообразния Йосиф и в чиста плащаница се повива. Със Своята душа Той снизхожда в ада, за да съкруши неговите вечни подпорки и да изведе на свобода държаните в него, свързани отвека: от Своя гроб към Своята Майка възвещава: „Не плачи за Мене, Майко, като виждаш в гроба Своя Син, Когото си родила. Аз ще възкръсна и ще се прославя и ще се възнеса в слава като Бог заради тези, които с вяра и любов Те величаят”. Нека отложим всичко суетно и земно и с чисти сърца да припаднем пред престола на Царя на Славата, като възпяваме непрестанно: Свят, Свят, Свят Господ Саваот! О, Майко на нашето спасение! Направи и нас причастници на светлото Възкресение на Твоя Син, приведи ни към вечното блаженство, за да зовем към Бога: Алилуия!
 
Икос 10

 
В онази събота, на разсъмване, дойдоха жените на гроба, носейки аромати и като пристигнаха, видяха камъка отвален от гроба и не намериха тялото на Господа Иисуса. И ето, застана в светъл блясък пред тях Ангел, думайки: „О, жени! Не бойте се и не търсете Живия сред мъртвите: Христос воскресе, както и бе казал!” А нас всички научи да възгласяме към Теб, о Владичице, така:
Радвай се, благословенна Богородице Дево, и пак ще кажа: Радвай се, Твоят син възкръсна на третия ден от гроба!
Радвай се, защото земята ликува и всички ангели пеят на небесата: „Христос възкръсна от мъртвите, със смъртта смъртта разруши и на всички, които са в гробовете, живот дари!”
Радвай се, Подателко на несвършващия вечен живот!
Радвай се, защото чрез Твоята любов и Твоите молитви се избавихме от вечния мрак!
Радвай се, защото чрез Тебе изгря за нас светлия празник на празниците!
Радвай се, защото чрез Тебе настана за нас светлия ден, в който един друг ще се прегърнем, ще простим на всички заради Възкресението, ще се възрадваме и  възвеселим с радост вечна!
Радвай се, Майко Божия, Неувяхващ Цвят!
 
Кондак 11

 
О, Йерусалиме, Йерусалиме, който избиваш пророците! Твоето тежко злодеяние е простено у Господа и над света е възсияло незаходимото Слънце на правдата. Очисти и нашите души, Кротка Дево! Очисти чувствата ни, за да видим излизащия от гроба Христа; облечи ни в брачни одежди, та с радост да влезем в украсения Христов чертог, като пеем на Него, Възкръсналия: Алилуия!
 
Икос 11

 
Когато се приближи часът на Твоето заминаване при Бога, о Богомати Дево, отново Господният ангел Гавриил в светъл блясък застана пред Теб и Ти подаде светла, неувяхваща лилия, донесена от рая, а Ти със смирение и радост си приела волята Господня и тихо си отишла при Своя Божествен Син. О, Неуморима наша Молитвенице! О, Неувяхващ Цвят от светлия небесен рай! Изпрати и нам, Милосърдна, тихо и безболезнено излизане от тази долина на плач, въздишки и скръб, за да възпяваме към Тебе така:
Радвай се, Ти, Която си възнесена на небето от Своя Син, Царице Небесна!
Радвай се, бърза и верна пред Него Застъпнице и Помощнице наша!
Радвай се, Всевъзпявана Дево, защото Твоето неувяхващо име се краси и ублажава от род в род!
Радвай се, в житейските бури наше надеждно и тихо пристанище!
Радвай се, Обрадвана, Която в Своето успение не си ни оставила!
Радвай се, Майко Божия, Неувяхващ Цвят!
 
Кондак 12

 
О, страшен последен наш час! При едничката мисъл за който сърцето трепери и всички членове заедно с него! Как ще оставим осиротели нашите близки, любими? Как ще тръгнем ние, неизплатимите длъжници, посред тъмата и смъртната сянка към новия живот? Как ще предстанем на страшния съд на Твореца и Бога? О, Утешителко наша! О, наша добра Помощнице! Помогни ни, когато настъпи времето, положи Своята любеща Майчина ръка на нашето чело, за да утихнат страданията и да се възроди душата ни, да се смири тъгата от разлъката ни с този свят и светлината на вечната правда да възсияе пред нашите очите. О, Пречиста Майко! На Тебе се надяваме, на Тебе се молим и възпяваме: Алилуия!
 
Икос 12

 
О, душе моя, душе моя! Стани, защо спиш? Краят приближава! Защо с грехове богатееш? Защо не ридаеш, защо не се готвиш? Господ стои пред вратите, на какво възлагаш своята надежда? Какъв отговор ще дадеш на Господа, когато Той дойде – страшният Съдия да съди земята; не знаеш нито часа, нито онзи ден, когато от край до край земя ще зазвучи Архангелската тръба; и мъртвите ще възкръснат и ще се съберат всички народи. И, ето, ще дойде Синът Човешки на облаци в сила Си, в цялото великолепие на Своята слава. Къде са нашите добри дела? Къде са милосърдието? Къде е любовта? Неизчерпаемото множество наши грехове закриха небето. О, Всемилостива Богородице! В онзи страшен ден застани пред нас и ни бъди Ходатаица пред Твоя Син. На Теб Едничката се надяваме, не оставяй нас грешните. Бъди защита и укрепление за нас, които с топла вяра и несъмнена надежда припадаме пред Пречистия Твой образ и със сълзи зовем така:
Радвай се, Мълние, Която освещаваш нашата тъмнина!
Радвай се, на страшния Христов съд Застъпнице наша!
Радвай се, Ти, Която целия свят от беди и скърби чрез Своя омофор покриваш! 
Радвай се, защото този свят бе осиновен от Теб, имайки Те за едничка своя Майка!
Радвай се, защото на Теб едничка се даде неизреченна благодат да се молиш за нас!
Радвай се, Ти, Която за всички свои верни чеда вечна радост приготвяш!
Радвай се, Ти, Която чрез Своите неувяхващи Цветове нас грешните навеки облагоухаваш!
Радвай се, Майко Божия, Неувяхващ Цвят!
 
Кондак 13

 
О, Неувяхващ Цвят! О, Всевъзпявана Майко Марие, Която си родила най-святото от всички светии Слово! Приими сегашното ни приношение и избави всички от всякакви напасти. Съгрей ни с Майчината Си любов, възвесели ни с вечна радост. Спаси ни от вечните мъки чрез Своята непрестанна към Твоя Син молитва и сподоби, Царице, с небесното Царство нас, който Ти пеем: Алилуия!
 
 
 
/ този кондак се чете три пъти и след това икос 1-ви и пак кондак 1- ви /
 
 
Молитва към Пресвета Богородица пред Нейната  икона, наричана „Неувяхващ Цвят”
 
О, Пресвета и Пренепорочна, Майко Дево, надежда на християните и прибежище за грешните! Защити всички, които в нещастия прибягват към Теб, чуй нашите стенания, приклони ухото Си към молението ни. Владичице и Майко на нашия Бог, не презирай търсещите Твоята помощ и не отхвърляй нас грешните, вразуми и научи ни: не остъпвай от нас, Твоите раби, заради нашия ропот. Бъди ни Майка и Покровителница, поверяваме себе си на Твоя милостив покров. Приведи нас грешните към тих и безметежен живот, за да оплачем своите грехове. О, Майко Марие, преблага и бърза Застъпнице наша, покрий ни със Своето ходатайство. Защити ни от видимите и невидими врагове, смегчи сърцата на злите люде, който възстават срещу нас. О, Майко на Господа, нашия Творец! Ти си корен на девството и неувяхващ цвят на чистотата и целомъдрието, изпрати помощ на нас немощните и връхлитани от бурята на плътските страсти и сърдечната разсеяност. Просвети очите на душата ни, за да видим пътищата на Божията правда. Чрез благодатта на Твоя Син укрепи нашата слаба воля към изпълнение на заповедите, та да се избавим от всякакви беди и напасти и оправдани да бъдем чрез Твоето пречудно застъпничество на страшния съд на Твоя Син. Нему въздаваме слава, чест и поклонение сега и винаги, и во веки веков. Амин.

Свети отци на православието

Жития на светци

 • Официален сайт на Софийска епархия
 • Богоносци
 • ДОБРОЛЮБИЕ
 • Лествица
 • ПОКЛОННИЧЕСКО-ПРОСВЕТЕН ЦЕНТЪР Св.Йоан Рилски
 • ПРАВОСЛАВИЕ
 • ВЕРОУЧЕНИЕ ЗА УЧИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ
 • АУДИО БИБЛИЯ
 • ВСЕМИРНО ПРАВОСЛАВИЕ
 • ОФИЦИАЛЕН САЙТ НА СВ.СИНОД НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА - БЪЛГАРСКА ПАТРИАРШИЯ
 • ПРАВОСЛАВЕН СВЯТ