Акатист на светите три светители Василий Велики, Григорий Богослов и Иоан Златоуст

Акатист на светите три светители Василий Велики, Григорий Богослов и Иоан Златоуст

Кондак 1

Избрани светилници на Христовата Църква, Василий, Григорий и Иоан, просветили света с вашите учения и угасили всички смущения на хулните ереси, като ходатаи за нашето спасение, с вашите молитви ни запазете от всякакви беди и от вечните мъки, та с радост и благодарение да ви зовем:
Радвайте се, Три Светители, велики вселенски учители.

Икос 1

Земни Ангели и небесни човеци, светители Христови и триблажени отци, защитници на Живоначалната Троица, озарени от Нея с трислънчева светлина и непрестанно молещи се пред Престола на Триипостасното Божество за нашите души, чуйте нас, които от сърце ви зовем:

Радвайте се, защото имате дръзновение да молите за нас Господа; радвайте се, велики угодници на Света Троица.
Радвайте с е, равночестни по дарования; радвайте се, еднонравни с Апостолите.
Радвайте се, защото чрез вашите учения дивно просия Христовата благодат; радвайте се, пленили своя разум в послушание на вярата.
Радвайте се, добри труженици на Христовото лозе; радвайте се, от младини благословени от Бога.
Радвайте се, защото добре претърпяхте скърбите на този живот и преумножихте дадения ви талант; радвайте се, защото благовестихте с велико дръзновение Божията воля пред силните на деня.
Радвайте се, защото прогонихте тъмата на нечестието; радвайте се, защото просветихте цялата поднебесна с лъчите на догматите.
Радвайте се, Три Светители, велики вселенски учители.

Кондак 2

Виждайки злите стремежи на еретиците, като остър меч против мрежите на лъжеученията и огън, изгарящ суетните мъдрувания, се яви свети Василий и като изряден пастир изобличи идолската прелест със своето боговдъхновено учение и научи ни да почитаме Светата Троица, разделена по Ипостаси, но единна по Същество, и да Й зовем: Алилуия.

Икос 2

Имайки разум, озарен от Христовата благодат, като еднонравни на Апостолите, изяснихте догматите на православните учения и се явихте три велики светилника на Триипостасното Божество, защото озарявана от вашите боговдъхновени писания, Христовата Църква светло тържествува и нейните верни чеда израстват до пълната възраст на Христовото съвършенство. Затова, като виждаме богатството на Христовата благодат, дарувана ви от Бога, ви възхваляваме като наши просветители и ви зовем:
Радвайте се, богоносни небесни таинници; радвайте се, незамлъкващи проповедници на покаянието.
Радвайте се, избрани съсъди; радвайте се, премъдри учители на вселената.
Радвайте се, защото наставихте хората в Божествените Христови учения; радвайте се, защото винаги усърдно ходехте в Господните заповеди.
Радвайте се, явили многоразлични добродетели в своя живот; радвайте се, непоколебими стълбове, утвърдили Христовата  вяра с Божествени догмати.
Радвайте се, защото мъдро пасохте Христовото стадо; радвайте се, преизрядни богослови на Православието.
Радвайте се, светила, просвещаващи всички земни краища, радвайте се, богогласни и сладкозвучни тръби
Радвайте се, Три Светители, велики вселенски учители.

Кондак 3

Силата на бащините молби принуди свети Григорий да остави Понт и да се пресели в Назианз, за да помогне на баща си, където за слава Божия проповядваше с учение и дела, и посрамваше арианската ерес. Затова и нас, велики светителю Григорие, преминавайки нетленните пасища на Божествения рай, поменавай пред престола на Света Троица, за да Й зовем с умиление: Алилуия.

Икос 3

Имайки в сърцата си светоносната благодат на Светата, Единосъщна и Неразделна Троица, тримата богопроповедници, разделени по тяло и единни по дух, благочестно проповядваха неизменната Единна Троица, Същество и Божество, и запечатаха тази проповед със страдания. Затова и ние, подражавайки на вярата им, зовем така:
Радвайте се, силни и необорими защитници на Христовата Църква; радвайте се, усърдни ревнители на Христовата истина.
Радвайте се, топли молитвеници към Пресвета Троица; радвайте се, добри пастири на Христовата Църква.
Радвайте се, защото победихте Арий и утвърдихте православните; радвайте се, защото прославихте с дела и учение Едната Неизменна Троица, Същество и Божество.
Радвайте се, дивно изяснили Отца и Сина, и Светия Дух, Ипостасите на Света Троица; радвайте се, претърпели велики скърби и гонения заради Трисиятелното и Едно Божество.
Радвайте се, защото неотстъпно претърпяхте теготата на деня до края на своя живот; радвайте се, защото прогонихте мрачната нощ на злочестивите ереси с лъчите на богомъдрите догмати.
Радвайте се, благодатно наситили душите на верните; радвайте се, сподобили се да бъдете наследници на Вечното Царство.
Радвайте се, Три Светители, велики вселенски учители.

Кондак 4

Буря от гняв и ярост подигнаха, о, Златоусте, безумни човеци, които те оклеветиха и заповядаха да те прогонят от царствения град. А ти, Златослове, непоколебимо стоейки на камъка на Христовата вяра и укрепяван от благодатта на Светия Дух, мъжествено си претърпял бурята на гоненията и мъченията, и чрез страданията си приготви нетленен венец на Небесата, учейки всички с търпение да носят Христовия Кръст и да зоват към Бога: Алилуия.

Икос 4

Слушайки вашите боговдъхновени слова, запечатани с много подвизи и страдания, жадуващите думи за Вечен Живот отдалеч идваха при вас и като приеха нетленна храна и почерпиха Божествено питие от вас, ви зовяха така:
Радвайте се, защото добре изпитахте дълбините на Словото Божие; радвайте се, търсили Бога с непрестанно усърдие.
Радвайте се, хранители на гладните за правда; радвайте се, утешители на бедните духом.
Радвайте се, облаци, източващи росата на благочестивите учения и напояващи вселената; радвайте се, вечнотечащи духовни реки, напояващи верните чеда на Христовата Църква.
Радвайте се, пазители на Божествените Тайни и словесни Божии тръби; радвайте се, насадители на правата вяра и християнско благочестие.
Радвайте се, защото озарявате верните с много чудеса; радвайте се, защото изливате за нас реки от изцеления.
Радвайте се, защото опазвате от изкушения и напасти със своите молитви усърдно прибягващите към вас; радвайте се, похвала на целия християнски род.
Радвайте се, Три Светители, велики вселенски учители.


Кондак 5

Като Боготечна звезда те показа Христос на света, велики между иерарсите Василие; защото като придоби знание за Божествените Тайни и озарение свише от Престола на Божията благодат, дивно просвети с боговдъхновени слова умовете и сърцата на верните; и вдъхновяван от любов към Бога, гонения и страдания за Христа добре си претърпял, за което си се сподобил с молитвено дръзновение на Небесата пред Престола на Царя на Славата и си бил пример на верните със слово, житие, дух, любов, вяра и чистота, та всички с  умиление да зоват на Пресвета Троица: Алилуия.

Икос 5

Виждайки ви, светители Христови, вечно пребъдващи с Небесните ликове и предстоящи пред Божия Престол, с умиление възпяваме възвеличилата ви Живоначална Троица, Която със слово и житие сте прославили и на вас, преизрядни молитвеници, със сърдечна любов зовем:
Радвайте се, съединени с Горните Ликове и съжители на Светите Ангели; радвайте се, вечно предстоящи пред Престола на Царя на Славата с всички избрани.
Радвайте се, украсени с Небесна Слава; радвайте се, възненавидели плътта и света.
Радвайте се, защото заради Христа счетохте за смет всички съкровища на света и житейски сладости; радвайте се, защото се възкачихте на светозарната колесница на добродетелите и достигнахте Небесното Царство.
Радвайте се, защото показахте със слово и житие образ на добродетелите и на нас, грешните; радвайте се, защото през много скърби влязохте в радостта на своя Господ.
Радвайте се, топли ходатаи за нас пред Бога; радвайте се, изрядни светила на Православното Богословие.
Радвайте се, похвала на християнската вяра; радвайте се, слава на светителите и украшение на Църквата.
Радвайте се, Три Светители, велики вселенски учители.

Кондак 6

Проповядвайки истината с твоите боговдъхновени слова, Богослове Григорие, ти си съкрушил елинското суетно мъдруване и съблазните на ересите, и богосласно си проповядвал на вселената прославяния в Троица Единосъщен Бог, Отца и Сина и Светия Дух, учейки всички да му зоват: Алилуия.

Икос 6

Вие просияхте по цялата вселена със светлината на добродетелния живот и изповядването на Православната вяра и изяснихте на всички народи светлината на истинното Богопознание, като пастири и учители на цялата Христова Църква. Затова и след смъртта не преставайте да гледате милостиво на нас, които топло ви се молим и зовем:
Радвайте се, три велики светила, водещи ни по пътя на спасението; радвайте се, просветители на седящите в тъмнината на незнанието.
Радвайте се, изяснители на непостижимите тайни на Триипостасното Божество; радвайте се, напояващи своето паство със струите на премъдри учения.
Радвайте се, преизрядни пастири, благоукрасили своето житие с всички добродетели; радвайте се, опазили своето стадо от хищни вълци.
Радвайте се, светилници на трислънчевата Светлина, дивно озаряващи умовете и сърцата на верните; радвайте се, примери на целомъдрие, учещи ни да ревнуваме за придобиването на тази добродетел.
Радвайте се, църковни кърмила, ясно показващи пътя на православното Богопознание; радвайте се, еднонравни на дванадесетте Апостоли.
Радвайте се, съжители на Ангелските Ликове; радвайте се, непрестанно молещи се за нас с всички светии.
Радвайте се, Три Светители, велики вселенски учители.

Кондак 7

Като искаше да те изкуси, подобно на многострадалния Иов, лукавата змия подигна злобата на нечестивите, които те прогониха в заточение. Но ти, укрепяван от Христовата благодат, всякакви злострадания и болки добре си претърпял, отче Иоане Златоусте, и си се сподобил с блажена кончина. И сега, пребивавайки в незалязващия ден на Христовото Царство, не преставай да се молиш за нас пред Престола на Триипостасния Бог, за да ти зовем с умиление: Алилуия.

Икос 7

Нови светозарни светилници и непоколебими стълбове на Църквата се явихте, велики светители: защото със светостта на вашия живот, бидейки още в плът на земята, бяхте като безплътни. Затова Христовата Църква винаги ви възпява и принася благодарствено пение на Светодателя Христа Бога, укрепявани с благодатта на Когото понесохте големи трудове и страдания за Христовото благовестие. Затова, прославяйки Христа, непрестанно извършващ благодеяния на Своята Света Църква, възхваляваме и вас, като верни Христови служители и устроители на Божиите Тайни, и ви зовем:
Радвайте се, верни защитници на Света Троица; радвайте се, непобедими изповедници на Православието.
Радвайте се, свещеноначалници на иерарсите; радвайте се, разпръснали неистовството на ересите с лъчите на вашето Богословие.
Радвайте се, пресветли образи на благочестието; радвайте се, утвърдили верните в богопознанието.
Радвайте се, боговдъхновени изяснители на словото Божие; радвайте се, добри и верни раби на Владиката Христа.
Радвайте се, защото въплътихте в своите подвизи кротостта на Моисей и ревността на Илия; радвайте се, защото подражавахте на древния Иов в понасянето на скърби и гонения.
Радвайте се, украсени с целомъдрието и чистотата на Иосиф; радвайте се, явили изповядването на Петър и богословието на Иоан.
Радвайте се, Три Светители, велики вселенски учители.

Кондак 8

Странно чудо на благодатта, която ти бе дарувана, светителю Василие, изпита на себе си Ефрем Сирин: когато пожела да те види, отче, ти изпрати при него своя архидякон да го доведе при теб, и по твоята молитва Ефрем разбра гръцкия език, и удивен от чудото, прослави Бога, пеейки Му: Алилуия.

Икос 8

Цялата си вяра в Света Троица опазихте непорочна и мнозина преведохте към Христа, Христови светители, подвизавайки се с добрия подвиг. Затова, гледайки вашия дивен подвиг и чисто житие, с умиление ви зовем така:
Радвайте се, украсили Църквата с изтъканата свише дреха на Православието; радвайте се, ясно изобличили суетните еретически мъдрувания.
Радвайте се, събрали духовно съкровище за Христовата Църква с вашите писания и слова; радвайте се, отхвърлили по Божията мъдрост заради Христа цялата прелест на този свят.
Радвайте се, търсили небесни съкровища повече от всичко; радвайте се, последвали живоносните стъпки на Пастиреначалника Христа.
Радвайте се, защото явихте високия образ на добродетелите във вашия живот; радвайте се, защото посякохте с духовния меч душевните и телесните страсти.
Радвайте се, принесли сами себе си в жертва жива, свята и благоугодна на Живоначалната Троица; радвайте се, ходатаи за грешниците.
Радвайте се, застъпници за бедните; радвайте се, пример и учители за пастирите.
Радвайте се, Три Светители, велики вселенски учители.


Кондак 9

Възлюбил Бога с цялата си душа, отче Григорие, си избрал боговидната чистота и целомъдрие пред всички блага и си се явил велик богослов и таинник. Сега, като предстоиш пред Престола на Света Троица, изпроси мир за света и спасение за всички нас, които ти зовем: Алилуия.

Икос 9

Чрез боговдъхновените слова и учения на тримата вселенски Светители еретическите съблазни престанаха и православната вяра все повече и повече се усилваше. Затова с усърдие, с умиление и любов зовем към тях така:
Радвайте се, защото озарихте целия си живот с любов към Православието; радвайте се, защото ни научихте да почитаме Единия Бог в три Лица.
Радвайте се, защото победихте Ариевото злочестие и хулите на други еретици; радвайте се, защото заградихте пребеззаконните уста на лъжеучителите със светлостта на своите слова.
Радвайте се, небесни тръби, проповядвали на света Христовото Евангелие; радвайте се, три велики светила между иерарсите.
Радвайте се, учители на кротост, въздържание и покаяние; радвайте се, добри учители и наставници на монашестващите.
Радвайте се, ограда на Църквата и защитници на Православието; радвайте се, влезли в трудовете на Апостолите и пожънали класа на доброто изповедание.
Радвайте се, приели нетленни венци от Пастиреначалника Христа за вашата вяра и подвизи; радвайте се, понесли велики трудове и подвизи за благоустройване на Христовата Църква.
Радвайте се, Три Светители, велики вселенски учители.

Кондак 10

Не преставай да умоляваш Спасителя Христа за почитащите твоята памет, всехвални Иоане Златоусте: защото на теб се даде благодат да се молиш за нас. Затова и ние като към съсъд с благоуханно миро, източващ изцеления за всички, прибягваме с вяра и припадаме с умиление и любов, и зовем на прославилия те Бог: Алилуия.

Икос 10

Вие сте несъкрушима стена за честващите вашата памет и за всички, прибягващи към вашия молитвен покров, непосрамваща надежда и крепко застъпничество. Затова и на нас, свети Три Светители, с умиление припадащи пред вас, изпросете пред Престола на Света Троица милост, благодат и помощ, та с радост и благодарение да ви зовем:
Радвайте се, защото изливате милост и утешение на всички верни; радвайте се, защото избавяте каещите се грешници от мрежите на дявола.
Радвайте се, защото усърдно раздавате благодатни дарове; радвайте се, защита и покров за всички човеци.
Радвайте се, бащи на сираците и застъпници на вдовиците; радвайте се, богатство на бедните и изцеление на болните.
Радвайте се, усърдни проповедници на милосърдие към страдащите и наставници на младите; радвайте се, хранители на старците.
Радвайте се, утешители на намиращите се в скърби, радвайте се, спътници на странниците.
Радвайте се, помощници на изнемогващите; радвайте се, защото изпращате радост и спасение на почитащите вашата памет.
Радвайте се, Три Светители, велики вселенски учители.

Кондак 11

Пение на Пресвета Троица повече от другите принесохте, Светители Божии, защото с ум, слово и дело, и богословско учение разрушихте суетните мъдрувания на риторите, наставлявайки ни да почитаме Света Троица в Единица и да Й пеем: Алилуия.

Икос 11

На светозарната троица свети иерарси, Василий, едноименен на царството, Григорий, наречен Богослов и Иоан Златоуст, учител на вселената, изпитали Божиите дълбини, като възхваляваме и благоговейно празнуваме тяхната светла памет, принасяме похвални песни:
Радвайте се, богогласни тръби на Божествените слова; радвайте се, боговдъхновени лири.
Радвайте се, богоносни изяснители на Апостолите; радвайте се, ревнители на апостолските предания.
Радвайте се, защото открихте дивното Божие величие на всички земнородни; радвайте се, защото проповядвахте Божията Слава с вашето житие и слово по цялата вселена.
Радвайте се, добри пътеводители и наставници на спасението; радвайте се, изкоренители на злите обичаи и насадители на добри нрави.
Радвайте се, защото ни учите да се отричаме от плътските похоти и страсти; радвайте се, премъдри лекари на душевните и телесни недъзи.
Радвайте се, църковни светила, запалени от Трислънчевата Светлина; радвайте се, благоуханни цветя от райската градина.
Радвайте се, Три Светители, велики вселенски учители.

Кондак 12

Божията благодат се изля изобилно в устата ви, триблажени: чрез вас се укрепи Православната вяра и мъглата на еретическите вълнения и лъжеучения бе разпръсната от светлината на вашите боговдъхновени писания. Затова, Светители, молете се на Христа Бога духът на вашата ревност за вярата и благочестието да почива и на нас, за да се сподобим заедно с вас да пеем на Света Троица: Алилуия.

Икос 12

Като възпяваме и светло празнуваме вашата свещена памет, триблажени Василие, Григорие Богослове и Иоане Златоусте, смирено ви молим, непрестанно се молете на Христа за всички, които ви призовават с вяра и ви пеят така:
Радвайте се, пазители на православните догмати, радвайте се, живоносни източници на богословието.
Радвайте се, Божествено веселящи сърцата на верните; радвайте се, защото чрез вашите всеусърдни подвизи Арий бе победен.
Радвайте се, защото чрез огъня на вашите боговдъхновени слова Евномиевата ерес бе изгорена; радвайте се, защото чрез вашите богомъдри учения Савелиевата ерес бе прогонена.
Радвайте се, защото чрез вас Несториевото мъдруване бе потъпкано; радвайте се, изрядни молитвеници за света.
Радвайте се, защото възвеждате верните в Небесното Царство; радвайте се, Божии гласове, пречудно прогърмели за нас.
Радвайте се, пример за подражание на църковните пастири; радвайте се, след Апостолите станали всичко за всички.
Радвайте се, Три Светители, велики вселенски учители.

Кондак 13

О, Христови Светители и триблажени отци, Василие Велики, църковно светило и непоколебим стълб, Григорие Богослове, богопросветен ум и превелик архиерею, и Иоане Златоусте, крепък проповедниче на покаянието, пребъдващи с Небесните Ликове и съединени с Ангелските Сили, приемете нашето малко моление и изпросете за нас от Всещедрия Бог да мислим и да живеем за горното, та избегнали вечните мъки, да наследим небесен живот с вас, зовейки към Бога: Алилуия.

(Този кондак се чете три пъти, след това 1-ви икос и 1 кондак)
 
Молитва към светите Три Светители Василий Велики, Григорий Богослов и Иоан Златоуст
 
О, пресветли светилници на Христовата Църква, Василие, Григорие и Иоане, озарили всички земни краища със светлината на православните догмати и посекли с меча на словото Божие хулните надигания на ересите: като припадаме към вашето милосърдие, с вяра и любов от дълбините на душите си ви зовем: на Неразделната Троица, за Която със слово, писание и живот добре се подвизавахте и полагахте душите си, винаги се молете да укрепи и нас в Православие и единомислие, в непоколебимо изповядване на Христовата вяра, дори до смърт, и във вседушно послушание към Неговата Света Църква, да ни препаше със сила свише против всички наши видими и невидим врагове, да запази Своята Църква непоколебима от неверието, суеверието, ересите и разколите, да дари на нашите архипастири здраве, дълголетие и преуспяване във всичко, на нашите пастири – духовно трезвение и ревност за спасението на пасомите, на управниците – съд и правда, на воините – търпение, мъжество и победа над враговете, на сираците и вдовиците – застъпничество, на болните – изцеление, на младите – благо израстване във вярата, на старците– утешение, на обижданите – защита, и на всички – всичко потребно за временния и вечния живот, та в мир и покаяние, преизпълнени с желание за спасение, работейки на Господа и подвизавайки се с добрия подвиг, да завършим нашия път и да се сподобим в Небесното Царство заедно с вас винаги да възпяваме и славим Пресветото и Великолепно Име на Отца и Сина, и Светия Дух вовеки. Амин.

Тропар

Като единонравни на апостолите и учители на вселената, молете Владиката на всички да даде мир на света и на душите ни велика милост.

Кондак

Свещените и богоречиви проповедници, връх сред учителите, си приел, Господи, в наслаждение на Твоите блага и в упокоение. Техните трудове и смърт си зачел за повече от всяко всеплодие, Еднички, Прославящ Своите светии.

Свети отци на православието

Жития на светци

  • Официален сайт на Софийска епархия
  • Богоносци
  • ДОБРОЛЮБИЕ
  • Лествица
  • ПОКЛОННИЧЕСКО-ПРОСВЕТЕН ЦЕНТЪР Св.Йоан Рилски
  • ПРАВОСЛАВИЕ
  • ВЕРОУЧЕНИЕ ЗА УЧИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ
  • АУДИО БИБЛИЯ
  • ВСЕМИРНО ПРАВОСЛАВИЕ
  • ОФИЦИАЛЕН САЙТ НА СВ.СИНОД НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА - БЪЛГАРСКА ПАТРИАРШИЯ
  • ПРАВОСЛАВЕН СВЯТ